vineri, 19 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Strategia europeană anti-terorism va încălca dreptul la viața privată?

    de Raluca Medeleanu | 28 ianuarie 2015, 12:54 PM | Internaţional

    0

    O nouă strategie de combatere a terorismului creată de  Comisia Europeană va presupune colectarea și stocarea informațiilor personale a fiecărui pasager de zbor, pe o perioadă de cinci ani în urmă, conform datelor obținute de The Guardian.

    Susținătorii drepturilor oamenilor consideră că planul european al înregistrării numelor pasagerilor – care a fost revizuit după atentatele de la Paris – va presupune colectarea datelor personale fără a lua sub ocrotire niciun bun moral și va reprezenta o incursiune severă a intimității personale.

    Planul Comisiei Europeană este dezbătut și astăzi, 28 februarie, iar dacă va fi aprobat, va presupune cerea a 42 de informații diferite despre fiecare pasager de zbor în parte, incluzând detalii despre cărțile de credit bancare, adresele de domiciliu și preferințele culinare, informații care se vor înregistra într-o bază de date, păstrate pe o perioadă de până la 5 ani și vor putea fi accesate de către poliție și serviciile de securitate.

    Propunerea, văzută de jurnaliștii de la The Guardian, se prezintă ca „un compromis care ar funcționa” între Ministerele de Interne Europene care doresc să pună de urgență în aplicare noua procedură pentru toți pasagerii avioanelor cu zboruri pe interiorul spațiului european și Comitetul European al Libertății Civile. care a respins planul, cu 2 ani în urmă.

    Miniștrii de Interne Europeni, dintre care și Secretarul de Stat al Marii Britanii, Theresa May, care a insistat cu convindere ca proiectul să fie semnat, au căzut de acord la Paris, în ziua marșurilor „Je Suis Charlie”, că prioritatea principală, în ceea ce privește planul lor de combatere a terorismului, este să oprească împotrivirea Parlamentului European legată de monitorizarea zborurilor străine.

    Aceștia au emis o declarație comună, spunând că există „o necesitate urgentă și crucială să dezvolte un sistem european de înregistrare a pasagerilor”, iar punerea cât mai urgentă în aplicare se va discuta și la întâlnirea Miniștrilor de Interne, joi, la Riga.

    Europarlamentarul Jan Philipp Albrecht a declarat că „planurile Comisiei sunt un afront adus celor care critică Parlamentului European și a Curții de Justiții a Uniunii Europene (…), reținerea tuturor datelor personale ale pasagerilor este o breșă adusă drepturilor fundamentale

    În schimb ar trebui să ne concentrăm asupra suspecților și a zborurilor cu facto de risc. Atacurile de la Paris au arătat că controlul în masă nu are niciun efect în lupta contra «jihadiștilor»”, a adăugat el.

    UE a stabilit deja legături cu SUA, Canada și Australia pentru a obține aceste informații obținute în prealabil despre pasageri avioanelor care sosesc din zonele respective, însă deocamdată nu există o astfel de înțelegere cu restul teritoriilor mondiale, cum ar fi Asia, Turcia, Pakistan, sau Africa.

    Până acum, 14 din cele 28 de state membre UE sunt în procesul de a dezvolta propria lor bază cu informațiile pasagerilor avioanelor care intră și ies din propriile lor țări, însă o directivă UE ar însemna crearea unei super-baze de date cu traseele avioanelor pe întreaga suprafață europeană.

    Sursa: The Guardian U.K.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    3 + 1 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.