Smartphone-urile sunt la ordinea zilei în ziua de azi: putem controla electrocasnicele cu ajutorul lor, putem sta pe internet, comanda taxiuri sau viziona filme. Dar, evident, nu întotdeauna a fost așa. În urmă cu un secol toate acestea păreau chiar SF-uri. Nu și pentru celebrul inventator Nikola Tesla.

În anul 1926, acesta spunea că un om va putea transporta telefonul său în buzunarul vestei, va putea comunica instant cu alți semeni, va putea vedea și auzi în direct ceremoniile de inaugurare a președinților, va putea urmări finalele la baseball și bătălii live, ca și cum ar fi la fața locului, scrie vocea.biz.

Tesla descria un telefon mobil capabil să transmită video și audio pe vremea când abia se inventase telefonul fix.

Reamintim, telefonul fix a fost inventat în 1876 de către Alexander Bell, iar invenția sa avea să ducă la înființarea gigantului AT&T. Abia în 1973, la câtva zeci de ani de la predicția lui Tesla, inginerul Martin Cooper de la Motorola avea să prezinte primul telefon cu adevărat mobil. Primul serviciu de telefonie mobilă avea să apară la rândul său abia în 1983. Primul smartphone avea să fie IBM Simon, lansat în 1994, dar adevărata revoluție avea să fie lansarea iPhone de către Apple, în 2007.

Nikola Tesla in laboratorul său din Colorado Springs, în jurul anului 1900

Nikola Tesla in laboratorul său din Colorado Springs, în jurul anului 1900

Invențiile, precum și munca teoretică ale lui Tesla au pus bazele cunoștințelor moderne despre curentul alternativ, puterea electrică, sistemele de curent alternativ, incluzând sistemele polifazice, sistemele de distribuție a puterii și motorul pe curent alternativ, care au determinat cea de-a doua Revoluție Industrială.

-, 24 iunie 2017, 6:10 PM