joi, 18 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Știai că persoana care a câştigat cele mai multe Oscaruri este Walt Disney? Sau că „Albă ca Zăpada” a primit și 7 Oscaruri în miniatură?

    de Special Arad | 16 februarie 2015, 4:13 PM | Film | Pop Culture | Video

    0

    Statueta „Oscar” este simbolul premiilor cu același nume, cunoscute și drept „Premiile Academiei Americane de Film/ Academy Awards”. Trofeul are o istorie de 86 de ani și peste 2.500 de clone.

    1. Primele premii Oscar au fost prezentate în 1929 la un dineu privat cu aproximativ 270 de invitați; au fost televizate pentru prima dată în 1953;

    2. Design-ul original al trofeului premiilor Oscar a fost realizat de regizorul Metro-Goldwyn-Mayer (MGM), Cedric Gibbons. El a imaginat trofeul drept un cavaler așezat pe o rolă de film, pe care o stăpânește cu o sabie de cruciat. Academia i-a cerut sculptorului George Stanley să facă statueta în trei dimensiuni diferite.

    3. Trofeul a fost prezentat la prima gală a premiilor, din 16 mai 1929, când i-a fost înmânat lui Emil Jannings pentru „cel mai bun actor”, în peliculele „The Last Command” și „The Way of All Flesh”.

    4. De atunci, au fost oferite 2.701 de statuete.

    5. Câştigătorii premiilor Oscar trebuie mai întâi să semneze o înţelegere cu Academia în care să fie de acord ca, în caz că vor să le dea spre comercializare, să vândă statuetele pentru doar un dolar.

    6. Walt Disney a câştigat cele mai multe Oscaruri. A plecat acasă cu 22 de statuete după ce a fost nominalizat de 59 de ori. Între anii 1942 şi 1963 a fost nominalizat în fiecare an cel puţin o dată.

    walt-disney-holding-academy-awards

    7. După ce Charlie Chaplin a primit Oscarul onorific în 1972, a fost aplaudat timp de 12 minute încontinuu.

    8. Cei nominalizaţi la Oscar care nu au reuşit să câştige, primesc un premiu de consolare în valoare de 85000 de dolari.

    9. „Albă ca zăpada şi cei 7 pitici” i-a adus lui Walt Disney un Oscar mai diferit. Premiul era format dintr-o statuetă normală, dar pe lângă ea erau încă 7 mai mici.

    10. Episodul pilot din „Curaj, câine fricos” a fost nominalizat la categoria cel mai bun scurt-metraj animat, în anul 1995.

    curaj

    11. Titanic, Ben-Hur şi Lord of the Rings sunt filmele cu cel mai mare succes la Oscar. Fiecare dintre ele a câştigat 11 statuete. Dar numai Lord of the Rings a luat toate premiile la care a fost nominalizat, Titanic a pierdut la trei categorii, iar Ben-Hur doar la una.

    12. The Color Purple (1986) şi The Turning Point (1978) sunt marii pierzători de la Oscar. Nu au câştigat niciun premiu, deşi au primit 11 nominalizări fiecare.

    13. Actorul Kevin O’Connell poate fi considerat ghinionistul Premiilor Oscar – el deţine recordul pentru cele mai multe nominalizări (20) şi nicio categorie câştigată.

    14. James Dean este singura persoană care a fost nominalizată post mortem de două ori. Nu a câştigat niciodată.

    quotes

    15. Doar lui Peter Finch şi lui Heath Ledger li s-a acordat post mortem premiul pentru cel mai bun actor.

    16. Cel mai lung film care a câştigat marele premiu este Gone With The Wind – 1939 (234 de minute), iar cel mai scurt Marty – 1955 (91 de minute).

    17. Cel mai tânăr căștigător al unui premiu Oscar a fost actrița Tatum O’Neal; aceasta a căștigat premiul pentru cea mai buna actriță într-un rol secundar în filmul „Paper Moon” (1973) la vârsta de doar 10 ani;

    OB-WL158_0221wi_J_20130221162325

    18. Doar două filme mute au câştigat marele premiu până acum: Wings (1927) şi The Artist (2012).

    19. Meryl Streep este regina Oscarurilor, cu 17 nominalizări pentru actorie. A câştigat de trei ori.

    20. O singură persoană pe nume Oscar a câştigat un premiu Oscar. Compozitorul Oscar Hammerstein al doilea.

    21. Oscarul are aproape 35 de centimetri înălțime și cântărește 3,85 kilograme.

    22. Rola de film are cinci spițe. Fiecare dintre acestea semnifică departamentele originale ale Academiei: actori, regizori, producători, tehnicieni și scenariști. Deși statueta a păstrat același design, dimensiunea bazei a variat până în anul 1945, când a fost stabilit standardul respectat astăzi.

    23. Numit, inițial, „Premiul de Merit al Academiei / Academy Award of Merit”, trofeul este cunoscut astăzi cu porecla lui, „Oscar”. Deși originea poreclei nu este clară, o poveste cunoscută este aceea că regizorul Margaret Herrick a remarcat că statueta arată ca unchiul ei, Oscar. Academia a adoptat numele oficial abia în anul 1939.

    24. Statuetele oferite la prima gală de decernare a premiilor erau făcute din bronz masiv și placate cu aur. După câțiva ani, bronzul a fost înlocuit cu metalul Britannia, un aliaj de cositor, care este apoi placat în cupru, argint nichelat și aur de 24 de carate.

    25. În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, trofeele Oscar au fost făcute din ipsos vopsit. După încetarea războiului, Academia a invitat premianții să înlocuiască acele figurine cu trofeele obișnuite.

    26. În 2005, Kate Winslet a glumit că pentru a câştigă un Oscar trebuie să joace într-un film cu Holocaustul. 4 ani mai târziu a câştigat primul ei Oscar pentru rolul din filmul „Cititorul”.

    27. Când „Lose yourself” a câştigat premiul Academiei pentru cea mai originală melodie, nici măcar Eminem nu se aştepta la asta. El chiar a adormit în timpul ceremoniei pentru că nu se aştepta să câştige.

    28. „Stăpânul inelului: Întoarcerea regelui” a fost singurul film de fantezie care a câştigat vreodată premiul Academiei pentru cel mai bun film.

    1-LOTR - The Return of the King 376

    29. „The Hurt Locker” a stabilit recordul ca fiind filmul cu cele mai mici încasări care a câştigat Oscar, în 2010. Filmul regizat de Kathryn Bigelow a primit 6 trofee, dar a avut încasări de doar 21 de milioane $, adică 2% din suma obţinută de „Avatar”.

    30. Sandra Bullock este singura actriţă care a câştigat într-o săptămână două premii diametral opuse. În 2010, ea a primit Oscar pentru „cea mai bună actriţă în rol principal”, cu „The Blind Side”, iar în aceeaşi săptămână a primit Zmeura de Aur pentru cea mai proastă interpretare, din „All About Steve”.

    31. Marlon Brando şi Robert de Niro sunt singurii actori care au obţinut Oscarul pentru acelaşi rol. Ei au câştigat la categoriile „cel mai bun actor în rol principal” şi „cel mai bun actor în rol secundar” pentru interpretarea personajului Vito Corleone, în „The Godfather” (1972) şi „The Godfather, Part II” (1974).

    32. Hattie McDaniel, prima actriţă de culoare care a câştigat Oscar („cea mai bună actriţă în rol secundar”, în filmul „Gone With the Wind”), a fost nevoită să stea într-un loc izolat din sală, la ceremonia în cadrul căreia a fost premiată.

    osc3

    33. Ceremonia decernării Premiilor Oscar a fost reprogramată de trei ori până în prezent – prima dată în 1938, a două oară în 1968, iar a treia oară în 1981.

    34. Trofeele din aur sunt turnate, modelate și lustruite la fiecare început de an, de compania RS Owens & Company, care realizează trofeele încă din anul 1982.

    35. Pentru că nu este cunoscut numărul exact de trofee oferite în fiecare an, statuetele confecționate în plus rămân depozitate în seiful Academiei. Acestea sunt oferite la următoarea gală a Premiilor Oscar.

    Surse: The Telegraph, România Liberă, Bravo, ApropoTV

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    2 + 8 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.