vineri, 29 martie, 2024

Special Arad Logo

    Special Arad recomandă Festivalul Internațional de operă și muzică clasică „Hunedoara Lirică”

    de Special Arad | 3 iulie 2017, 3:26 PM | Cultură | Muzică

    0

    Festivalul „Hunedoara Lirică” înlocuiește fostul eveniment „Opera Nights” și, timp de șase zile, la Castelul Corvinilor din Hunedoara, Teatrul de Artă Deva, Teatrul Dramatic „I. D. Sîrbu” Petroșani și la Muzeul Civilizației Dacice și Romane din Deva, vor fi pe scenă dirijori și cântăreți celebri din 17 țări.

    „Hunedoara Lirică” aduce pe scenele din Petroșani, Deva și Hunedoara nume importante ale operei mondiale. În perioada 16 – 21 iulie vor fi programate șapte spectacole organizate în curtea Castelului Corvinilor din Hunedoara, în curtea interioară a palatului Magna Curia din Deva și sălile teatrelor din Deva și Petroșani. Este pentru prima dată când un festival de operă programează o reprezentație în Valea Jiului.

    Concurs | Special Arad te trimite la Festivalul Internațional de operă și muzică clasică „Hunedoara Lirică”!

    Dirijori și cântăreți celebri din 17 țări

    Programul festivalului reușește să acopere aproape toată zona de interes pentru operă și muzică clasică, de la spectacole cu arii din opere susținute de nume importante la nivel mondial până la un spectacol de operă rock, în premieră în județul Hunedoara. Spectacolele, cu excepția operei rock, vor fi acompaniate de orchestra filarmonicii Mihail Jora din Bacău avându-i la pupitru pe doi dintre dirijorii de prestigiu din Europa, Juan Cantarell, din Barcelona, și pe polonezul Warcisław Kunc. Dintre interpreții care vor evolua pe scenele festivalului „Hunedoara Lirică” putem aminti pe Julia Novikova (Rusia); Catarina Lal (România); Hector Lopez (Mexic); Andrij Shkurhan (Ucraina); Octavian Vlaicu (România); Orest Pîslariu Ranghilof (România); Marco Ascani (Italia); Stella Kavvadia Alevra (Grecia); Anooshah Golesorkhi (SUA); Felipe Rojas Velozo (Chile); Sanja Anastasia (Serbia); Maria Dutu (România); Andreea Ghidu (România); Lucia Kim (Corea); Andreea Teodora Gavriluti (România); Shuang Fang (China); Yalcin Recep (Turcia).

    Operă rock, premieră în Hunedoara

    În premieră pentru un festival de operă organizat în județul Hunedoara, va fi prezentată opera rock „Zrinyi 1566”, pusă în scenă de regizorul maghiar de origine română Moravetz Levente. Opera rock „Zrinyi 1566” a fost desemnată cel mai important eveniment cultural al anului 2009 în Ungaria. Piesa evocă asediul cetății Szigetvar de către armatele otomane conduse de Sultanul Suleiman Magnificul. În perioada 6 august – 8 septembrie 1566 un grup de puțin peste 2.000 de luptători maghiari și croați conduși de Zrinyi Miklos (în croată – Nikola Šubić Zrinski) a rezistat asediului armatelor otomane cu un efectiv de circa 100.000 de soldați și peste 300 de tunuri. Rezistența eroică a apărătorilor cetății Szigetvar a oprit armata otomană din drumul său către Viena pentru că, în timpul asediului, sultanul Suleiman, bătrân și slăbit, a murit. Elogiind sacrificiul celor peste 2.000 de ostași maghiari și croați conduși de Zrinyi Miklos, cardinalul Richelieu spunea: „Eroilor de la Szigetvar le putem mulțumi că pe catedralele din vestul Europei mai avem crucea și nu semiluna”. Textul scris de regizorul și scriitorul maghiar Moravetz Levente reprezintă o epopee pusă pe muzică de Papp Zoltan și orchestrată de Balasy Szabolcs și Horvath Krisztina. Spectacolul, în regia lui Moravetz Levente a avut premiera în anul 2009 la Szigetvar.

    Regizorul și autorul spectacolului, Moravetz Levente s-a născut în 17 august 1957 în Bistrița. A plecat în Ungaria la vârsta de șase ani, după ce a rămas orfan de tată. Între 1976 și 1980 a fost student a Facultății de Teatru și Film din Budapesta. A fost regizor principal la mai multe teatre din Ungaria afirmându-se atât în domeniul teatrului dramatic cât și în music-hall. În calitate de autor dramatic a scris: Noé (1992); Duetul solo (2005); Zrínyi 1566 (2009); Ali Baba și circa 40 de hoți (2010); Principele (2011). Ca actor a interpretat peste 50 de roluri dintre care Julius Caesar în piesa omonimă a lui William Shakespeare; Prințul Burgundiei în Regele Lear de W. Shakespeare; Florimond în opereta Viorelele din Montmartre de Emeric Kalman. De asemenea a regizat peste 40 de spectacole de teatru, operetă și music-hall și 10 filme artistice sau seriale de televiziune. A primit mai multe premii și distincții artistice dintre care: premiul Kalman Imre în 1996 acordat pentru activitatea sa în domeniul teatrului liric.

    Alături de Teatrul de Cameră Arad / Aradi Kamaraszínház, Special Arad este partener media al evenimentului.

    Programul festivalului

    16 iulie, ora 20:00 – Teatrul de Artă Deva – Gală de Operă (lucrări din creația de operă a compozitorilor W. A. Mozart, G. Verdi, G. Puccini, G. Bizet, C. Gounod, N. A. Rimski-Korsakov. dirijor: Warcisław Kunc (Polonia)

    17 iulie, ora 20:00 – Teatrul Dramatic I. D. Sîrbu Petroșani – Gală de operă, dirijor: Warcisław Kunc (Polonia)

    17 iulie, ora 20:00 – Castelul Corvinilor – Concert Simfonic Filarmonica de Tineret din Haga (Olanda) dirijor: Marcel Geraeds Lucrări din creația compozitorilor G. Enescu, C. A. Weber, J. Strauss, A. Dvorak

    18 iulie, ora 21:30 – Castelul Corvinilor – Opera Rock ”Zrinyi” 1556 regia Moravetz Levente

    19 iulie, ora 21:30 – Muzeul Civilizației Dacice și Romane (Lapidarium) –  Opera în concert „Rigoletto” de Giuseppe Verdi, dirijor:Juan Cantarell

    20 iulie, ora 21:30 – Castelul Corvinilor – Tosca de Giacomo Puccini dirijor: Juan Cantarell (Spania)

    21 iulie, ora 20:00 – Teatrul de Artă Deva – „Cosi fan tutte” de W. A. Mozart, capelmaistru Theodore Coresi.

    19755847_1589925937715175_385524032_n

    Sursa: Glasul Hunedoarei

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    0 + 6 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.