vineri, 19 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Se schimbă modul de obținere a subvențiilor agricole la APIA

    de - | 27 ianuarie 2016, 8:14 PM | Administraţie

    0

    Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a publicat, pe site-ul instituției, un amplu proiect de modificare a actului normativ, care prevede condițiile în care fermierii obțin de la APIA subvențiile agricole.

    Potrivit Agrointeligența.ro, se modifică Ordinul ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale nr. 619/2015 pentru aprobarea criteriilor de eligibilitate, condiţiilor specifice şi a modului de implementare a schemelor de plăţi prevăzute la art. 1 alin. (2) şi (3) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 3/2015 pentru aprobarea schemelor de plăţi care se aplică în agricultură în perioada 2015-2020 şi pentru modificarea art. 2 din Legea nr. 36/1991 privind societăţile agricole şi alte forme de asociere în agricultură, precum şi a condiţiilor specifice de implementare pentru măsurile compensatorii de dezvoltare rurală aplicabile pe terenurile agricole, prevăzute în Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2014-2020 și pentru abrogarea Ordinului ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale nr. 246/2008 privind stabilirea modului de implementare, a condiţiilor specifice şi a criteriilor de eligibilitate pentru aplicarea schemelor de plăţi directe şi plăţi naţionale directe complementare în sectorul vegetal, pentru acordarea sprijinului aferent măsurilor de agromediu şi zone defavorizate.

    O modificare importantă este adusă la modul în care fermierii vor face dovada suprafețelor exploatate, modificându-se articolul 5 din Ordinul 619/2015. Astfel, documentele care fac dovada utilizării terenului şi care atestă că terenul este la dispoziția fermierului în 2016 sunt:

    a) adeverinţa conform înscrisurilor din registrul agricol, aferente anului curent de cerere, care se completează pe baza modelului-cadru prevăzut în anexa nr. 1 la prezentul ordin (vedeți la finele proiectului), și
    b) copie conform cu originalul a contractului de închiriere/concesiune a suprafeței agricole, încheiat între fermier și unitățile administrativ teritoriale, după caz;
    c) copie conform cu originalul a contractului de concesiune/arendă a suprafeței agricole, încheiat între fermier si Agenţia Domeniilor Statului, denumită în continuare ADS, după caz.

    Aflați ce documente rămân obligatorii, dar și alte informații despre acest subiect, pe Agrointeligența.ro.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    7 + 2 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.