sâmbãtã, 20 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Se reabilitează șoseaua Arad-Pîncota-Buteni, dar nu se face centura Șiriei (VIDEO)

    de Andrei Fuliaș | 8 noiembrie 2016, 6:59 PM | Administraţie | Recomandările editorilor

    2

    Consilierii județeni au votat, în ședința de marți, un proiect de hotărâre ce prevede aprobarea documentațiilor tehnico-economice, faza Documentație și Avizare a Lucrărilor de Intervenție (DALI) și a indicatorilor tehnico-economici actualizați ai investiției „Modernizare DJ 709 Arad-Pîncota și Reabilitare DJ 792C Pîncota-Buteni. Concret, s-a aprobat documentația pentru depunerea proiectului de reabilitare și modernizare a drumului Arad-Pîncota-Buteni.

    Un lucru mai puțin pozitiv este însă faptul că Centura ocolitoare a comunei Șiria, care era gândită ca fiind parte din acest proiect de reablitare a drumului Arad-Pîncota-Buteni, nu se va mai face. Acest proiect gândit de cei din conducerea CJA a căzut datorită procedurilor greoaie impuse de reglementările legale. Mai exact, pentru introducerea în proiect a drumului care ar fi însemnat un drum de Centură ocolitoare a Șiriei, documentația impusă de Guvern cerea și un audit de siguranță rutieră. Problema nu este atât auditul, din spusele președintelui CJ Iustin Cionca, cât faptul că acest audit a fost cerut pe întreaga porțiune de drum, de la Arad la Buteni, nu doar pe bucata de 4,5 kilometri cât reprezenta centura respectivă. În același timp, reprezentanții Consiliului Județean spun că auditul pentru siguranța rutieră ar fi durat mult prea mult, iar consecințele ar fi fost pierderea finanțării acestui proiect pentru că ar fi depășit termenul de depunere a proiectelor.

    Nelipsitele „contre” din ședințe…

    Consilierii PSD au vorbit încă din deschiderea ședinței despre acest proiect, dar și despre situația drumului care scotea traficul, mai ales greu, în afara localității Șiria. Consilierul Marius Sulincean a întrebat, cum de altfel era și normal, ce se întâmplă cu acele terenuri preluate de la comuna Șiria și de ce nu se mai face acea centură în acest proiect. Răspunsul a venit prompt, din partea șefei Direcției Programe de Dezvoltare, care a explicat clar și răspicat faptul că răspunsul ARR i-a îndemnat pe cei din Consiliul Județean să renunțe la acel tronson de 4,5 km de drum. Potrivit ARR, termenul în care ar fi fost finalizat respectivul audit de siguranță rutieră ar fi fost de 90 de zile și, după cum spuneam și mai sus, în mod cert ar fi fost depășit termenul de depunere al proiectului, care ducea implicit la pierderea finanțării.

    Cu toate explicațiile date de șefa Direcției Programe de Dezvoltare și de cei din conducerea Consiliului Județean, consilierii PSD tot n-au vrut să înțeleagă cum stă treaba cu finanțarea și cu posibilitatea de a pierde proiectul și, în consecință, au propus un amendament prin care în proiectul de hotărâre să fie inclus și acel drum de 4,5 km ce ocolea Șiria. Desigur, amendamentul a căzut la vot, iar consilierii opoziției (PSD-ALDE) au votat împotriva întregului proiect. Cu toate acestea, documentația a trecut cu votul consilierilor PNL, UDMR și PMP, iar proiectul poate fi depus pentru a primi finanțarea pentru acest drum, dar mai ales pentru modernizarea unuia dintre cele mai rele drumuri din județul Arad, drumul Arad-Șiria.

    Deși din proiectul despre care vorbim a fost scoasă partea cu Centura comunei Șiria, Iustin Cionca a explicat, într-o conferință de presă ce a avut loc imediat după ședința de consiliu, că pierderea finanțării pentru acest drum de 4,5 km nu reprezintă o atât de mare problemă, cât ar fi fost pierderea finanțării pentru întregul drum de la Arad la Buteni. Totodată, președintele CJA a mai explicat că există posibilitatea și mai ales dorința ca acel drum să fie făcut de Consiliul Județean, din resurse proprii, nu neapărat pe proiectul respectiv.

    La ședință au fost prezenți și aproximativ 20 de primari din județ, direct interesați de proiectele ce fac referire la drumurile județene. În mai multe rânduri, acești primari, de la mai multe partide, s-au arătat ori iritați de atitudinea consilierilor din opoziție, ori amuzați de unele situații rezultate din dezbateri.

    20161108_130548

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. daca nu se va face o cantarire corecta a masinilor ce transporta balast din cariere nu vom avea un drum bun. Toata problema mare a drumului este supraincarcarea masinilor din cariere si care nu sunt cantarite corect, astfel se mareste tonjul pe roata si drumul nefiind calculat pentru un astfel de tonaj cedeaza. Oameni buni, cautati si cauzele si apoi propuneti interbentiile.

      0 voturi
      +1
      -1

    Scrie un comentariu

    0 + 7 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.