vineri, 29 martie, 2024

Special Arad Logo

    Se cere anularea OUG 14. Ordonanța care abrogă OUG 13 a fost atacată în instanță

    de - | 15 februarie 2017, 6:29 PM | Naţional

    0

    Ordonanța de Urgență nr. 14, care a abrogat controversata OUG nr. 13 de modificare a Codului penal și Codului de procedură penală, a fost atacată la Curtea de Apel București. Au fost depuse două sesizări, prin care se cere suspendarea și anularea OUG nr. 14, implicit a efectelor ei.

    O primă sesizare a fost făcută de Luiza Căzănescu, acuzată de complicitate la abuz în serviciu și condamnată în prima instanță la trei ani și două luni de închisoare. Demersul a fost făcut pe 10 februarie, iar dosarul se află la Secția a VIII-a contencios administrativ și fiscal.

    O a doua sesizare a fost depusă, tot pe 10 februarie, de SC Luisa Casa de Modă SRL, firmă la care Luiza Căzănescu era administrator la data comiterii faptelor de care este acuzată de procurori.

    Luiza Căzănescu a fost trimisă în judecată de DNA, pe 3 decembrie 2010, alături de alte cinci persoane, pentru prejudicierea SC Asigurare Reasigurare ARDAF SA – Sucursala Dâmbovița cu suma totală de 1,85 milioane euro. Luiza Căzănescu era administrator al societății la momentul comiterii faptelor imputate.

    În cazul în care instanța va da câștig de cauză persoanei care a cerut „suspendare executare act administrativ OUG 14/2017”, respectiv „anulare act administrativ”, ordonanța ar putea fi anulată, caz în care OUG 13 rămâne în vigoare, cu toate modificările aduse Codurilor penale, inclusiv în ceea ce privește dezincriminarea unor infracțiuni, precum abuzul în serviciu.

    O procedură similară – atacarea actului normativ în contencios administrativ – a fost la un pas să fie parcursă și în cazul OUG 13, la solicitarea procurorului general, Augustin Lazăr. Acesta a cerut Curții de Apel București – Secția de contencios administrativ suspendarea și anularea Ordonanței de Urgență nr. 13 de modificare a Codurilor penale, cerând totodată instanței sesizarea Curții Constituționale.

    Ulterior, după ce Guvernul Grindeanu a aprobat OUG 14, de abrogare a OUG 13, procurorul general a anunțat că renunță la procesul împotriva Executivului.

    Prin paralelism, putem presupune că în cererea de suspendare și anulare a OUG 14, Luiza Căzănescu a solicitat și sesizarea Curții Constituționale pe acest act normativ.

    Pe 13 februarie, fostul deputat PNL Theodor Nicolescu, judecat pentru abuz în serviciu în dosarul ANRP, a cerut și el, magistraților Curții de Apel București, sesizarea Curții Constituționale pe OUG 14. Instanța a amânat luarea unei decizii în privința excepției de neconstituționalitate până pe 20 februarie 2017.

    Sursa: Digi 24

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    9 + 8 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.