joi, 28 martie, 2024

Special Arad Logo

    Primarul comunei Bata a activat scutul anti-mistreți! Și rușii… sau urșii, nu zic nimic

    de Andrei Fuliaș | 9 septembrie 2016, 2:31 PM | Bata | Recomandările editorilor | Știri Arad

    0

    Am aflat astăzi că în jurul comunei arădene Bata a fost construit un gard de aproximativ 6 kilometri, cu scopul de a-i apăra pe oameni de… mistreți.

    Contactat de redacția Special Arad, primarul Ion Micurescu a explicat că sătenii din comuna sa se confruntă de ani buni cu două probleme ce vizează culturile lor. „În zona noastră ne confruntăm cu o problemă ciclică, o problemă care atentează la culturile oamenilor. Dacă nu în fiecare an, cu siguranță la doi ani iese Mureșul și afectează culturile agricole. Când nu ieșea Mureșul, veneau «cavalerii negri ai pădurilor» și decimau culturile sătenilor”, ne-a declarat Ion Micurescu.

    Acesta a mai explicat că populația din zonă este îmbătrânită și că asigurarea pazei culturilor este anevoioasă, că paznicii nu puteau face față. În zonă există multe suprafețe necultivate, cumpărate de către diferite firme, un loc ideal pentru mistreți. „Ne-am gândit să facem acest gard care protejează culturile. Gardul este la liziera pădurii și împiedică vânatul să vină la culturi. Sigur că mai trece câte unul mureșul sau că mai vine câte unul din zona Birchișului, dar măcar nu reușesc să vină foarte mulți mistreți și pagubele nu sunt atât de mari, cum ar fi fost dacă n-ar fi fost acest gard”, a mai explicat Mircurescu.

    Gardul ce împrejmuiește aproape 90% din comuna Bata este făcut din sârmă înnodată și stâlpi de salcâm. Pentru a ajunge la o eficiență și mai bună, primarul comunei Bata spune că a discutat cu edilul de la Birchiș, pentru a prelungi acest gard.

    „Am construit acest gard în primul meu mandat, în perioada 2008-2009. Costurile acestuia nu au fost foarte mari. Vorbim despre o sârmă înnodată, care este rezistentă și care se întinde foarte bine. Este ca și sârma folosită în zonele autostrăzilor. Sârma este cumpărată de la o fabrică din Ungaria. Stâlpii folosiți sunt din lemn de salcâm, luați chiar din pădurea noastră. Eficiența gardului este undeva la 90%, gardul având o lungime de aproximativ 6 kilometri. Vânatul vine odată, de două ori, simte că nu are acces să treacă și atunci renunță.  Am vorbit acum și cu colegul de la Birchiș (n.red. primarul comunei Birchiș) să facem și între Bata și Birchiș. Dacă fac doar eu și el nu, e lucru în zadar. Și așa mai scapă câte un mistreț de pe la Birchiș și vine la noi”, a mai explicat primarul Ion Micurescu.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    1 + 5 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.