Ajung la Expotexstil cu un sfert de oră după deschiderea oficială anunțată de organizatori (acesta va ține 5 zile). La intrare nu am probleme, domnul care verifică biletele (1 RON) este foarte amabil cu cei care intră.

Târgul este deja unul cu tradiție în Arad (de ce oare?), iar sala Victoria, la puține minute după deschidere, începe să primească primii vizitatori. Mă pun să fac poze la articole de îmbrăcăminte, încălțăminte, cât și la haine de pat și lenjerie intimă. Cam tot al doilea comerciant mă întreabă: „Vă ajut cu ceva?”

Răspund că sunt jurnalist și că am venit să „acopăr” (și) târgul. La auzul acestor vorbe, ei își aranjează puțin marfa ca să dea bine în poze, iar eu înșirui cadrele unul după altul. O interacțiune plăcută cu oameni care înțeleg cum să vinzi și ce fel de abordare trebuie să ai față de un potențial client pe care ți-l aduce publicitatea.

Lumina destul de proastă îmi scade calitatea pozelor, în consecință și modul de prezentare a mărfii. Să fac clar un lucru, nu sunt puse în  funcțiune toate becurile (deh, costă!), astfel că sala Victoria arată ca și o piață aflată într-o pădure deasă. Trist. Dar pe alocuri te apucă și teama…

Plimbându-te printre standuri, ajungi la un moment dat într-un colț unde marfa este pusă în niște cutii mari de carton! O imagine ca de Obor, nicidecum de un târg expozițional. Dacă cei care își comercializează marfa nu au alte mijloace decât aceasta, atunci nu ar fi de competența organizatorilor să asigure măcar câteva rafturi… mai de Doamne ajută că, vorba aia, strică mult imaginii comerciantului și târgului în aceeași măsură.

„Șefu, de ce faci poze?” – interpelarea asta mă blochează. Tonul este unul ostil și rămân perplex la modul în care un comerciant  vorbește cu un client care nici măcar nu s-a uitat la el. Prima oară nici nu mi-am dat seama că vorbește cu mine.

„Mă scuzați, de la presă sunt, am venit pentru târg” – îi spun, el continuând la fel de categoric: „Și cine ți-a dat voie să faci poze aici? Să văd o legitimație!”

Mă conformez, îi arăt legitimația și întreb dacă acum este în regulă. Nu-mi mai răspunde și îmi întoarce spatele. Plec de la standul lui cu un gust amar. Oare ce îl poate determina pe un comerciant să se faulteze singur? Oricum, îți dai seama că târgul sau ce-o fi el… s-a faultat singur din momentul în care ai intrat. E clar ca bună ziua, pentru că, după deschidere, încă mai există comercianți care își aranjează marfa. Unele standuri sunt goale. Lumina proastă îi obliga pe anumiți vânzători să apeleze la reflectoare și becuri aduse de acasă ca să se vadă ce vând și nu în ultimul rând… muzica. Da, mă leg de muzică, pentru că aproape la fiecare stand, poți asculta posturi diferite de radio… Deh, e piață, târg, nu supermagazin. Iar Sala Polivalentă Victoria e o sală de sport și acolo se aud, restul anului, doar vocile speaker-ilor care ne cer să ne susținem echipele favorite… dintre cele care mai există acum în Arad.

Un târg banal, unde comercianții care chiar au marfă de calitate (nu bag mâna în foc pentru nimeni, să fie clar, pentru că gusturile nu se discută) aduc becuri și radiouri de acasă. Singurul lucru ce mă destinde în această atmosferă apăsătoare e reacția a două doamne care mă roagă să șterg fotografia în care apăreau pe motiv că nu aveau voie să fie acolo… din cauza patronului. Le-am făcut pe plac… au fost chiar drăguțe!

 

Prețuri… pentru că de asta m-am dus acolo

Ii  150 – 180 de RON

Inele, brățări piele, handmade și diverse gablonțuri – 20 – 50 RON

Poșete  de la 65 până la 400 RON

Curele piele  30 – 50 RON

Pantofi damă din piele  110 – 280 RON

Pantofi din piele damă/ bărbați –  65 – 220 RON

Adidași din piele – 150RON

Geci din piele 200 – 500 RON

Portofel piele – 50 -65 RON

Treninguri – 200 RON

Bluze sport –  60 – 80 RON

Pantaloni sport –  45 RON

Rochii, bluze de vară – 60 RON – 120 RON

Pilotă 2 pers – 70 RON

Lenjerii de pat – 150 RON

Pijamale copii – 30 RON

Bluzițe copii –  15 – 20 RON

Blugi, pantaloni – 80 – 120 RON

Sacouri –  200 RON

Cămăși – 60 RON

Blănuri – de la 3,500 RON

Cravate, papioane – 20 RON

Taiore – 170 RON 

Prosoape –  30 RON

Înainte de a intra în sală sunt standuri cu produse naturiste de la ceaiuri la creme cât și miere, propolis, suc de afine (prețuri în poză) sau săpunuri handmade accesibile ca și preț.

 

Mihai Todoca, 7 septembrie 2016, 3:30 PM