sâmbãtã, 20 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Scrisoarea devastatoare a unei bolnave de cancer, în numele lacrimilor din Oncologia Spitalului Municipal Arad

    de Special Arad | 11 decembrie 2015, 10:41 AM | Administraţie | Topic special

    18

    Știri Arad. Să fii bolnav de cancer în orașul ăsta cancerigen e cel mai îngrozitor dintre blestemele posibile! Și nu… nu atâta din cauza bolii în sine, a suferinței ce derivă din ea – cât a înfiorător de cinicului sistem medical din propria ta țară, din propriul tău oraș. Ceea ce e și mai abominabil e că, uite!… vecinii tăi se poartă urât cu tine. Vecinii, colegii de școală, rudele îndepărtate, deci tu cu tine te porți așa, arădeanule, cadrule de conducere, administratorule, medicule, slujitorul lui Hipocrat care ești tu… așa te porți cu tine: cum ne scrie o pacientă într-o pe cât de emoționantă, pe atât de realistă scrisoare.
    Iat-o, conformă cu originalul:

    „Oamenii se mai îmbolnăvesc din păcate… dar ei cu ce sunt de vină că trebuie să meargă la medic să se trateze?… Că doar sunt plătitori CNAS și au dreptul, după lege, la o serie de servicii gratuite: consult medical, analize, spitalizare etc….

    Concret: secția de oncologie a Spitalului Municipal Arad funcționează într-o clădire anexă, unde la etaj se tratează și bolile venerice (că dacă omul tot are cancer de ce să nu mai contacteze și altceva: să se contagieze cu totul). De la intrarea în spital te izbește mirosul de igrasie specific clădirilor vechi, vezi coridoarele ticsite de oameni care așteaptă resemnați, privind din când în când către o ușă doar, doar se va deschide și se vor auzi strigați de pe o listă pentru a intra să li se recolteze sânge pentru analize. Se așteaptă cam o oră, deși toți vin cuminți, până la ora 8, să depună cardul de sănătate pentru a li se face internarea de o zi, acea zi în care sunt programați la ședința de citostatice. Așadar este aproape ora 9, oamenii resemnați povestesc despre boală, mai privesc către un perete din care tocmai căzuse tencuiala, mai merg la singura toaletă de pe coridor (bine că măcar există), mai admiră curtea deprimantă cu bănci rupte și  gunoaie, mai se roagă de câte unul să închidă ușa că e curent și …așa mai trece timpul. Se deschide ușa. Iese o asistentă plictisită cu o listă și începe să citească de pe ea numele celor care vor intra la recoltat sânge. Poți să fi venit tu primul la ghișeu cu actele, nu contează, poți să fi ultimul la recoltat: depinde de grupa de pacienți cu care începe. Fiecare medic are grupa lui de pacienți. În spital sunt doar 4 medici oncologi, iar pacienți…..cine știe…

    După recoltarea sângelui pacienții pleacă la plimbare, până la ora 13, când vor veni rezultatele de la analizele de laborator. De multe ori acestea mai întârzie să vină, iar bolnavii, cu aceeași răbdare, așteaptă. De data aceasta sunt grupați la uși diferite, acolo unde scrie numele medicului care îi tratează. Pe la ora 14, rezultatele fiind venite, fiecare medic își începe consultațiile. Se intră câte 3 în același timp, să meargă mai repede. La intimitatea pacientului cine se mai gândește? Medicul nu are timp de discuții: scrie în carnetul de evidență oncologică data ședinței și tratamentul care i se administrează, se uită fugitiv la pacient, îi scrie data următoarei ședințe și gata: bolnavul merge pe secție să aștepte perfuzia. Nu uită să fie atent cu doctorul, că de! așa se face, să fie bagat în seamă data viitoare, să fie privit și să-i zâmbească, să-l  facă să se simtă mai bine.

    Pe secție, dacă de dimineață, când s-a stat la recoltat, pacientul nu a avut niciun obiect pe care să-l lase ca semn pe un pat că și-a ocupat locul, acum n-are decât să intre prin toate saloanele doar, doar va găsi vreun loc liber. Se așează cuminte pe un pat, nu se întreabă câți au mai stat înaintea lui fără ca lenjeria să fie schimbată și așteaptă să vină asistenta.  Scoate din buzunar un cateter albastru, pe care l-a cumpărat de la farmacia din colț, că în spital sunt doar catetere roz și alea nu sunt bune. După vreun sfert de oră, în cel mai fericit caz, după ce pacientul a semnat nu știe ce, că nu e timp de citit, i se pune perfuzia: nu i se găsește vena, e chinuit, dar după mai multe încercări, totul e rezolvat. În timp ce stă cu ochii pironiți la picăturile care se scurg omul se găndește: „Oare de ce la tipa de lângă mine vine mereu asistenta și o întreabă cum se simte, mai reglează perfuzia, iar pe mine nici nu mă vede? ”

    Acesta este coșmarul unei zile de perfuzii pentru un bolnav de cancer.

    Oare cât trebuie să mai treacă în sistemul medical ca să dispară acestă înjosire a pacientului? Oare personalul medical a uitat de ceea ce înseamnă a fi OM?  Acești bolnavi, care și așa trăiesc un calvar, greu de imaginat că poate fi trăit: căderea părului,  a unghiilor, ca efecte secundare a terapiei cu citostatice, depresii la gândul unei operații prin care este extirpat un anumit organ, care este afectat de tumoare sunt puși să aștepte, sunt amânați la consultații, sunt puși pe drumuri să facă tot felul de analize contra cost, pentru că nu li se dă bilet de timitere sau în acea perioadă Casa de Asigurări nu mai decontează.  Dar ei, bolnavii, tac resemnați: nu au ce face; trebuie să vină în fiecare lună la tratament, depind de medicul la care s-au înscris, speră că se vor face bine și tac cuminți. Doar în privire li se adună lacrimi, nu-și plâng de milă, pentru că s-au învățat cu boala, plâng pentru că se simt umiliți și batjocoriți de un întreg sistem, care în loc să-i ajute îi înjosește”.

    P.S. Semnatara scrisorii, căreia nu-i facem public numele, a reușit să se opereze. Nu la Municipal. Este un caz fericit. N-a dorit însă să păstreze tăcerea cu privire la infernul din Oncologia Spitalului Municipal Arad. Poate se poate face ceva…

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. sa fii bolnav la noi in Arad e egal cu condamnare la umilinta eterna, mizerie.. si in final, dupa nepasare, fie agravarea bolii fie moarte. Nu e posibil ca eu, om care isi plateste regulat contributiile la sanatate, dupa o viata de munca in care poate nu am beneficiat de servicii medicale pana ala batranete, sa nu pot sa fiu tratat fara sa mai apelez la imprumuturi sau economii… sa stau sa ma milogesc in fata asa zisilor medici care nu vor decat bani peste bani peste bani.. in fata asistentelor si infirmierelor plictisite si agasate de ceea ce fac si de viata lor.. asistente care isi varsa toti nervii de acasa si de la serviciu, pe oamenii care si-asa au destule probleme… sa te duci in spital sa te tratezi si sa iesi cu alte boli.. sau mai rau.. sa stai acasa de groaza de a merge la spital… Unde e dreptatea aici? Unde sunt banii dati de fiecare? Nu zic nimic de cei care au fost raniti in Colectiv, dar cand auzi ca pentru un singur pacient ars tratamentul costa 1 mil de euro.. si statul le mai si plateste transport in afara tarii, cazare si masa pentru apartinatori… Acolo se duc banii nostrii? Dar batranii nostrii bolnavi.. copiii grav bolnavi care nu au nicio vina pe lumea asta… pentru ei de ce nu se mobilizeaza lumea in strada? De ce nu se fac transporturi in strainatate pe banii statului? De ce trebuie sa se faca campanii de donatii pentru a trata un amarat de copil care sufera??? Si sa nu iti fie scarba de tara asta…

      +18 voturi
      +1
      -1
    2. Poate o fi asa la oncologie, dar la sectia hematologie nu e deloc asa! Si acolo se trateaza cancere si ale din cele mai grave- leucemii, limfoame etc. De la medici la infirmire , profesionisti si oameni in primul rand! Sunt un pacient atat al sectiei cat si a celor de la institutul oncologic din Cluj si vad diferenta! La hematologia din Arad ma simpt ca intre prieteni , si credeti- ma nu e putin lucru pentru un om cate se lupta cu cancerul! Dupa ce am citit in articol m- as bucura ca la oncologie sa fie ca la hematologia aradeana !

      +6 voturi
      +1
      -1
    3. La oncologie asa a fost mereu, inclusiv in vechea cladire, ca ti se facea mai rau cand intrai in ea. Nu mi se pare corect sa introduca 3 persoane in acelasi timp, am auzit si eu lucrurile astea ca intimitate nu ai deloc cand intri in cabinet, doar trebuie sa mai auda doua persoane ce iti spune medicul. Va si amar de sistemul asta jalnic

      +13 voturi
      +1
      -1
    4. daca vrei cladire noua si curata mergi la Genesys… dar au medici de toata jena , multi fara experiente intr-un spital adevarat care doar fac consultatii si prescriu medicamentele firmelor ce cotizeaza.
      daca totusi vrei sa te tratezi ar fi bine sa te indrepti spre alte localitati gen Cluj sau mergi la unguri.
      Doctorii din arad sunt mediocrii.
      Problema cu spitalele e ca sunt capusate de mafia din sistemul sanitar si nu prea avem ce face mai ales daca depinzi de ei.

      +6 voturi
      +1
      -1
    5. Da ce ar fi sa iesim in strada si pentru sistemul medical? Daca tot se iese deja pentru orice. Am iesit pentru tot mai putin pentru sanatate. Dati salarii decente la medici si o sa vedeti cum se va schimba complet sistemul. Nu poti face performanta cand nu ai cu ce si stai in garda peste garda pe un salariu de muncitor la banda 1000ron/luna cand tu ai absolvit cea mai lunga si grea facultate din sist de invatamant superior din Europa. Discutia nici nu are sens, bagati bani in sistem si lucrurile se vor schimba. Alta solutie nu exista.

      +8 voturi
      +1
      -1
    6. vreau sa raspund domnului Euler,Sunt de acord cu o salarizare mai buna ptr medici si asistente,dar din partea lor un dram de umanitate nu ai pretentie??se pune problema banilor intodeaauna,dar nu se pune problema umanitatii acestor cadre care au depus un juramant nu ptr bani ci ptr tratarea bolnavilor,bolnavi care nu trebuie sa fie umiliti .Boala lor este cumplita si mai vii tu cadru medical si in loc de o vb buna( care e drept nu costa)ptr ca sunt sigur ca daca ar fi”‘ stimulata'” ar veni si vorba buna,Vreau sa mentionez ca nu generalizez,sunt si oameni intre caderele medicale ptr care bolnavvul are prioritate

      +1 voturi
      +1
      -1
    7. Din start mentionez ca am frecventat periodic sectia. Va rog sa studiati si altfel problema. Unele dintre doamnele doctor de la oncologie-Spitalul Municipal Arad-vad zilnic zeci de bolnavi, fiecare cu diagnosticul si stadiul lui de evolutie a bolii. In zilele programate pentru tratament-acea internare de zi, stai pe holuri de dimineata inainte de ora 8 si uneori chiar pana seara la ora 7. Si doamna doctor la fel. Cate minute poate vedea/vorbi cu un pacient? Cate minute iau completarea formularelor:fisa, reteta, programare? Ca om, indiferent cat de bine intentionat ai fi sa-ti faci meseria ca la carte, sa ai vorba buna pentru toti, e imposibil la zecile de bolnavi zilnic. Iara holul, conditiile nu le pot comenta, cabinetul, ca o camera de trecere. Despre normarea medicilor la numarul de pacienti cine a pomenit aici? De ce trebuie sau cui foloseste sa mearga pacientii din Arad in alte centre de Oncologie din tara sau strainatate?

      +14 voturi
      +1
      -1
    8. Eu am o intrebare:stiti de ce multi medici au ales acesta profesie chiar daca nu sunt COMPATIBILI CU EA SI NU SIMT DRAGOSTE FATA DE OAMENI SI DORINTA DE A AJUTA?VA RASPUND TOT EU:DIN INTERES MATERIAL.GANDIREA E ASTA: IA SA VAD EU,CE MESERIE MA POATE FACE BOGAT PE MINE?PAI,UNA E CEA DE MEDIC,OK…ASTA MA FAC!!1ASTA E MENTALITATEA MULTORA DIN PACATE

      +2 voturi
      +1
      -1
    9. La sectia oncologie Arad inveti ce inseamna umilinta!!! Si asta ca sotie de bolnav, cand stai ore in sir pentru un nenorocit de concediu medical si dupa trei ore iti spune ca nu-l poate da azi, ca a consultat prea multi. Incearca maine. Si te uiti la cei din jurul tau, bolnavi, palizi, obositi si incepi sa plangi in tine! Si nu poti sa faci nimic, decat sa speri ca maine vei reusi!!Cred ca cei care lucreaza acolo sunt „imuni” la durere, ca au vazut f.f. multa durere, dar vorba buna chiar nu costa nimc si un zambet te face sa fii mai bun!!!

      +1 voturi
      +1
      -1
    10. Buna ziua….mama e bolnavă de cancer,am văzut cu ochii mei cum sunt tratați bolnavii in ontcologia din Arad..de toata jena……Sunt chemați înăuntru cate 6-7 persoane odată pentru un consult…oare e normal asa ceva? Problema de sanatate a pacientului nu trebuie să fie confidențială oare????? In ce tara traim??? De aceea pleaca multi in străinătate. Am trecut si eu prin asa ceva dar am avut șansa să fiu tratată dincolo de oameni cu suflet unde nu trebuie să le dai nici un banut sa vorbeasca frumos cu pacientul….. In Oncologia din Arad stai ore in sir pe hol pana te baga cineva in seama…si asta doar dacă esti „atent” cu ei……vai si amar de asa sistem.

      0 voturi
      +1
      -1
    11. Mama mea vitrega a murit de cancer acum jumatate de an. Chiar daca a fost operata la genesys. A frecventat mult sectia de oncologie din Arad si de fiecare data cand iesea din cabinetul stimabilei „doamna doctor” a carei nume nici macar nu merita pomenit…plangea. Tin minte si acum cum imi povestea cu lacrimi in ochi ca striga la ea si o repezea…ce mai conteaza…a murit la 49 de ani proaspat impliniti. Dar duduia sta pe scaunul ei in continuare si isi bate joc de alti bolnavi…NU mai luati apararea a astfel de cadre medicale!!! Cand te-ai inrolat in medicina ai stiut ce te asteapta…mai ales intr-o lume in care numarul de bolnavi creste cot la cot cu industria alimentara si farmaceutica. Cine practica meseria asta din dragoate si empatie pentru oameni nu ii e greu sa zambeasca de un milion de ori pe zi. Pana la urma cancerul nu se trateaza cu operatii, chimioterapie si alte artificii…sa nu mai vorbesc de acidoza din institutiile medicale! Ce te imbolnaveste, aia te si vindeca! Nu se poate ca un medic oncolog sa nu iti impuna un regim alimentar! Mamei mele i s-a spus sa manance orice! Strigator la cer….Bolnavilor de cancer si nu numai…recomand medicina holistica!

      +1 voturi
      +1
      -1

    Scrie un comentariu

    8 + 7 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.