vineri, 29 martie, 2024

Special Arad Logo

    Scriitorul Gheoghe Schwartz detonează bomba de sub cultura finanţată de administraţia arădeană

    de Ovidiu Balint | 21 aprilie 2016, 9:48 AM | Știri Arad | Topic special

    4

    Știri Arad. Am onorat o invitaţie a unor prieteni din Consiliul Local Civic (CLC) care reuneşte mai multe asociaţii arădene, de la cele care reprezintă medicii de familie, ori cadrele didactice şi până la Uniunea Asociaţiilor de Locatari din Arad (ULALA). Era o întâlnire pentru a-l omagia pe unul dintre cei mai importanţi scriitori arădeni ai ultimelor decenii, Gheorghe Schwartz, şi pentru faptul că a devenit membru al Academiei de Artă şi Cultură din Salzburg. Mă leagă foarte multe de Gheorghe Schwartz şi toate au început de pe vremea când conducea Cenaclul literar „Lucian Blaga”, împreună cu regretatul Florin Bănescu, adică înainte de 1989.

    Am pornit reportofonul mai mult din drag şi din respect, dar şi dintr-o deformaţie profesională. Mi-am zis că oricum voi transcrie comunicatul pe care am să-l primesc, aşa cum au făcut şi alte surse media prezente. Însă am înregistrat o atitudine pe care nu mă pot abţine să nu v-o redau aproape în întregime.

    Gheorghe Schwartz: „Nu întâmplător am ales acest moment, pentru că ne aflăm în perioada electorală şi sper ca măcar în acest răstimp cei care râvnesc la un post politic să fie atenţi şi la cultură. Am vorbit cu mai mulţi dintre candidaţi, fără a dori să sprijin pe cineva, şi am constatat că nu prea sunt interesaţi de cultură. Aşa că nici perspectivele următoarei perioade nu mi se par prea luminoase pentru Arad. Este adevărat că nu prea am reuşit să capacitez nici reprezentanţi ai altor discipline în cultură, dar nici nu am insistat. De aceea voi trage un semnal de alarmă doar dinspre partea scriitorilor.

    Dacă acum mai bine de jumătate de secol Aradul avea doar doi membri ai Uniunii Scriitorilor astăzi sunt aproape 60 de membri. Inclusiv în perioada comunistă am reuşit să impunem o mişcare culturală importantă la Arad prin aportul scriitorilor. Acum este o mişcare literară adevărată, cu o revistă de cultură şi cu tot ce poate să cuprindă o astfel de mişcare.

    Cică banii pentru cultură se obţin prin proiecte. În Arad proiectele sunt făcute în aşa fel încât banii să nu ajungă la arădeni, adică la arădenii care se implică în viaţa culturală a oraşului. Este inimaginabil câţi bani au primit nişte invitaţi de la Bucureşti pentru o după-amiază în Arad! Deci sunt bani pentru cultură, dar nu pentru arădenii din cultură. Au fost două ediţii ale Festivalului de literatură „Discuţia secretă”. La prima ediţie scriitorii arădeni nici nu au fost primiţi. După ce tot eu am fost vocal, la a doua ediţie au fost invitaţi, dar li s-a interzis să îşi lanseze cărţi şi să îşi expună cărţile în cadrul manifestării.

    Acum se desfăşoară Festivalul Doinaş. Ni s-a spus că putem să participăm şi noi, scriitorii din Arad, dar să nu mergem la masă pentru că pentru arădeni nu sunt bani nici pentru o pogăcea, să nu ne aşteptăm la retribuţii, nu se vor organiza lansări de carte pentru arădeni, iar cărţile arădenilor nu vor fi expuse pe standurile expoziţionale. Câţiva scriitori arădeni s-au dus, totuşi, aseară şi mi s-a spus că s-au întâlnit între ei.

    Probabil că scriitorul arădean este bun dacă este mort. Ei bine, ne pregătim cu elan să îndeplinim şi acest deziderat, având în vedere vârsta multora dintre noi.

    Aşadar, aş ruga viitoarele comisii de cultură să facă măcar un parteneriat între administraţie şi reprezentanţii culturii arădene. Pentru că fără cultură nu va creşte niciodată nivelul de civilitate al acestui oraş.”

    Scriitorul Gheorghe Schwartz este unul dintre fondatorii Revistei de cultură Arca din Arad, a fost ataşat cultural al Ambasadelor României la Bonn şi la Budapesta şi este profesor universitar în retragere.

     

     

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. de ce scriitorii nu il sustin pe domnul care trage semnalul de alarma, macar prin comentarii,ca-s scriitori, nu?
      scriitorul bun mort e o exagerare la fel de mare ca si a crede ca moartea cuiva astazi mai poate insemna ceva, la fel cum victimele atentatelor teroriste maxim sunt folosite de grupuri de interese, ele prin moartea lor nu schimba societatea defel, sau nu la modul la care ar trebui.
      de ce nu pot scriitori sa se organizeze si sa creeze propriul lor festival?

      0 voturi
      +1
      -1
      • Intr-un fel ai dreptate.
        Dar …

        Ideea era însă, „dacă sunt bani ca unii să vină la Arad, să facă festival de carte” … atunci de ce nu ar fi si pentru arădenii scriitori, bani sa meargă și ei pe la altii să le facă festivale arădene de carte. De ex. Conform d-lui Schwartz „pe mulți bani”.

        Dar așa este și a fost în țara asta de doi lei, ” dai din coadă pe lângă cei de la Putere, primești bani”, nu?! Atunci îți vor ridica eventual o statuie undeva intr-un parc prăfuit, post mortem, cu condiția să fi fost intradevăr valoros.

        De ce nu se alocă bani de la bugetul de cultură și arădenilor? Pentru ei nu se zbate nimeni!

        Nici pe vremea portocalie nu a fost mai bine. Dar ce să ceri unui Falcă sau Seculici? Doar nu de aia au ajuns ei la ciolan să dea și altora! Mai ales unor scriitori ce nu le-au închinat ode dedicate măreție și clarviziunii „politice”. Ca pe vremea comuniștilor. Ia să-l fi lăudat pe Maxilar? Curgeau țechinii și sponsorii veneau singuri pe la uși.

        Știți că în marketingul modern se spune „Nu te vezi? Nu exiști!”. Geaba fac arădenii festival de carte la Arad. Au făcut. Și a crescut vânzarea de cărți?

        Nu se cumpără carte la Arad, încât cei ce scriu și sunt publicați, să poată trăi decent din roadele muncii. Nici măcar cei ce sunt de excepție. De unde știu?
        Vezi ce entuziaști au fost arădenii că ar putea devenii Capitală Culturală Europeană.

        0 voturi
        +1
        -1
    2. ar mai fi o solutie: scritorii sa intre in politica locala. ei au capacitate de exprimare si convingere adevarata, plus sunt mai destepti decat politicienii. acum daca e periculos unui om destept sa intre in administratie, e si mai periculos pentru un prost care habar nu are pe ce lume ii: se poate trezi in tot felul de povesti de spalat bani, santajat, si intr-n mediu in care nimeni nu il doreste. Dar scriitorii sunt destepti si sunt placuti, oarecum parte a elitei orasenesti, vreau sa spun, aia care nu va platesc stiu mai bine ca existati decat oresenii care ”nu au auzit de scriitorii locali”.
      e trist ce se intampla sau mai bine zis ce nu se intampla;
      scriitorii, daca ar reusi sa se conecteze mai bine cu cetatenii, automat ar avea o sustinere si din partea lor.
      si ar mai fi multa alta teorie ce s-ar putea face extra, dar totul degeaba pana cand nici macar un grup de elita intelectuala nu se poate organiza si exercita presiune care sa contrabalanseze erorile administratiei. plus ca, din moment ce mai toti scriitorii scriu si in presa, nu cred ca e chiar atat de greu sa se promoveze, mai ales in perioadele cand nu sunt subiecte adevarate pentru presa. ca si cum ei pe ei nu s-ar respecta suficient, sau asa imi pare.

      0 voturi
      +1
      -1

    Scrie un comentariu

    9 + 4 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.