vineri, 29 martie, 2024

Special Arad Logo

    Scînteia Tineretului: „Racheta Cosmică Sovietică va deveni prima planetă artificială”

    de Tomck@t | 14 aprilie 2016, 10:15 AM | Altădată | Recomandările editorilor

    1

    Anul 1959 a început cu adevărat glorios! Pe lângă faptul că presa vremii relata intensiv creșterea vertiginoasă a industriei Republicii Populare Române încă din primele zile ale anului, niciun număr al ziarului Scînteia Tineretului, acest „Organ – aproape Geni(t)al – Central al Uniunii Tineretului Muncitor”, nu a omis ocazia să preaslăvească grandioasele descoperiri și realizări ale Uniunii Sovietice în „tainele Cosmosului”. Nu exista cuvântul utopie când venea vorba de URSS… iar termenul de Science Fiction s-a rezumat la partea de știință. Căci tineretul harnic putea să viseze, dar numai ce visa marea națiune sovietică și, chiar și asta, doar după ce fruntașii economiei colective, cu elanul tineresc cu tot, depășeau norma de producție zilnică, contribuind la înfăptuirea Planului de Stat.

    Drapelul Sovietelor, triumfător în spațiul cosmic!

    „La 3 ianuarie ora 21,00 (ora Moscovei), racheta se afla la altitudine de 284.000 Km. Racheta va trece la 6.000 – 8.000 Km. de lună. Întregul aparataj științific și posturile sale de radioemisie funcționează normal” – a transmis pe vremea aceea agenția de știri Agerpres, elaborând știrea (cu majuscule!) cum că „RACHETA VA TRECE ÎN APROPIEREA LUNII ȘI SE VA TRANSFORMA ÎN PRIMA PLANETĂ ARTIFICIALĂ, ADICĂ VA DEVENI UN SATELIT ARTIFICIAL AL SOARELUI”.

    Clasa muncitoare a fost înștiințată neîntrerupt despre căile lărgite ale Comunismului Cosmic prin titluri precum „O epocală realizare a științei sovietice”, „Asaltul Cosmosului continuă”, „Fantasticul se realizează”, „Omul sovietic descoperă tainele universului”, „Un zbor spre viitor”, „Sus, tot mai sus!”, „A 10-a planetă”, „Zborul către Soare – simbolul înaintării spre COMUNISM”, „Zborul spre Marte devine o actualitate”, „Rușii pot ajunge pe Marte și Venus”, „Nava Păcii” (un pamflet subtil minunat – care, în cazul în care a fost intenționat, e chiar demn de toată admirația pentru acele vremuri – de la fondatorul revistei de satiră și umor „Urzica”, Aurel Baranga), „Întreaga omenire ovaționează”, „Racheta cosmică sovietică a stîrnit admirația lumii întregi” și, evident, lovitura de grație: „Presa americană recunoaște întâietatea Uniunii Sovietice în domeniul dezvoltării rachetelor interplanetare”.

    Acuma știm de unde i-a venit ideea cu „Death Star” lui George Lucas (vezi simularea din imaginea principală), pentru filmul Star Wars! Evident că de la ruși!

    Ce s-a întâmplat, de fapt, cu „Prima Planetă Artificială”:

    luna1_mediumNaveta spaţială sovietică numită „Luna 1” (sau Mechta, adică „visul” în limba rusă) a fost, de fapt, o sondă lansată spre Lună, dar care – din păcate pentru URSS – a ratat aselenizarea şi a ajuns să orbiteze între Soare şi Marte. Pentru 1959 însă, a fost și așa o realizare cu adevărat extraordinară. Datele transmise de sondă arătau că Luna nu are câmp magnetic detectabil, Centura Van Allen conține particule cu energie înaltă, vântul solar există cu adevărat și este format din plasmă ionizată. Luna 1 se află și acum pe orbită heliocentrică undeva între Pământ și Marte. Măsoară 361 kilograme și, inițial, s-a numit „Prima Rachetă Cosmică”, iar ulterior a fost rebotezată „Mechta”. Numele de „Luna 1” i-a fost atribuit câțiva ani mai târziu, retroactiv. Luna 1 a rămas în istorie, fiind primul obiect creat de om care a transmis date de la 500.000 de kilometri distanță.

    Ce a urmat:

    Pe data de 12 septembrie 1959, naveta Luna 2 a fost lansat din Baikonur. Pe data de 14 septembrie, naveta sovietică s-a prăbuşit pe Lună în apropiere de Marea Odihnei. Pentru URSS, fusese o victorie istorică, iar pentru întreaga omenire, o realizare fără egal. În 1961, sovieticii îl trimiteau cu succes în spaţiu pe primul om, Iuri Gagarin, iar în 1963, Valentina Tereşkova devenea prima femeie care călătorea în spaţiu. Programul sovietic Luna a continuat, iar în anul 1966, naveta Luna-9 a aselenizat controlat pe Lună. Din nefericire pentru sovietici, Serghei Korolev a murit în decursul aceluiaşi an, fapt care a dat peste cap tot programul spaţial al acestora. Abia după acestea, americanii au profitat de acest lucru şi şi-au intensificat eforturile, astfel încât în anul 1969, astronautul american Neil Armstrong devenea primul om care ajungea pe Lună.

    Ce s-a putut citi în ziarele românești pe vremea aceea? 

    Puteți „răsfoi” câteva dintre principalele articole pe această temă, publicate în Scînteia Tineretului, prin imaginile de mai jos:

    Scînteia Tineretului Racheta Cosmică Sovietică va deveni prima planetă artificială (1)
    Scînteia Tineretului Racheta Cosmică Sovietică va deveni prima planetă artificială (2)
    Scînteia Tineretului Racheta Cosmică Sovietică va deveni prima planetă artificială (3)
    Scînteia Tineretului Racheta Cosmică Sovietică va deveni prima planetă artificială (4)
    Scînteia Tineretului Racheta Cosmică Sovietică va deveni prima planetă artificială (5)
    Scînteia Tineretului Racheta Cosmică Sovietică va deveni prima planetă artificială (6)
    Scînteia Tineretului Racheta Cosmică Sovietică va deveni prima planetă artificială (7)
    Scînteia Tineretului Racheta Cosmică Sovietică va deveni prima planetă artificială (8)
    Scînteia Tineretului Racheta Cosmică Sovietică va deveni prima planetă artificială (9)
    Scînteia Tineretului Racheta Cosmică Sovietică va deveni prima planetă artificială (10)
    Scînteia Tineretului Racheta Cosmică Sovietică va deveni prima planetă artificială (11)
    Scînteia Tineretului Racheta Cosmică Sovietică va deveni prima planetă artificială (12)
    Scînteia Tineretului Racheta Cosmică Sovietică va deveni prima planetă artificială (13)
    Scînteia Tineretului Racheta Cosmică Sovietică va deveni prima planetă artificială (14)
    Scînteia Tineretului Racheta Cosmică Sovietică va deveni prima planetă artificială (15)
    Scînteia Tineretului Racheta Cosmică Sovietică va deveni prima planetă artificială (16)
    Scînteia Tineretului Racheta Cosmică Sovietică va deveni prima planetă artificială (17)
    Scînteia Tineretului Racheta Cosmică Sovietică va deveni prima planetă artificială (18)
    Scînteia Tineretului Racheta Cosmică Sovietică va deveni prima planetă artificială (19)
    Scînteia Tineretului Racheta Cosmică Sovietică va deveni prima planetă artificială (20)
    Scînteia Tineretului Racheta Cosmică Sovietică va deveni prima planetă artificială (21)
    Scînteia Tineretului Racheta Cosmică Sovietică va deveni prima planetă artificială (22)
    Scînteia Tineretului Racheta Cosmică Sovietică va deveni prima planetă artificială (23)
    Scînteia Tineretului Racheta Cosmică Sovietică va deveni prima planetă artificială (24)

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    9 + 7 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.