joi, 28 martie, 2024

Special Arad Logo

    Şapte hectare din Parcul Herăstrău au dispărut în acte

    de Special Arad | 14 februarie 2015, 1:43 PM | Naţional

    0

    Terenul este de 16 ani în proprietatea unei firme private, dar Primăria Capitalei şi un club sportiv cer în instanţă anularea documentelor care pun în pericol integritatea celui mai mare parc din Capitală, potrivit TVR

    Povestea celor şapte hectare de teren din Parcul Herăstrău începe la sfârşitul anilor ‘90. În 1999, ministrul Tineretului şi Sporturilor, Crin Antonescu, a semnat un document prin care fostul BTT devenea proprietar al terenului din nordul Capitalei.

    Societatea de stat s-a asociat însă cu o firmă privată care se angaja să refacă zona. Apoi, printr-o hotărâre a instanţei, BTT a fost obligată să vândă terenul celor cu care s-a asociat. În spatele firmei care se alegea cu terenul din parc ar fi fost oamenii de afaceri Bartolomeu Finiş, Adrian Petrache, Alexandru Bittner şi Dorin Cocoş.

    Un metru pătrat de teren în zona Parcului Herăstrău ajunge să coste în acest moment şi 2000 de euro. Asta face ca cele 7 hecatre de teren să poată fi vândute cu 150 de milioane de euro.

    Pe terenul de şapte hectare din Herăstrău era şi sediul secţiei de yachting a clubului Sportul Studenţesc. În 2006, reprezentanţii clubului au început războiul cu cei care primiseră terenul. Au cerut instanţei să constate că ministerul nu putea să îi facă proprietari pe cei de la BTT pentru că terenul aparţinea Primăriei Capitalei. De-a lungul anilor, presiunile asupra celor de la club au fost foarte mari.

    Trei ani clubul s-a luptat singur pentru a nu pierde terenul. Din 2009, şi Primăria Capitalei a devenit parte în proces.

    Herăstrău este cel mai mare parc din Capitală. A fost amenajat în anii ’30, iar cei care aveau terenuri în zonă au fost despăgubiţi. Bucureştiul are în acest moment 4500 de hectare de spaţiu verde. Adică fiecărui locuitor îi revin puţin peste 23 de metri pătraţi de parc. Recomandarea Uniunii Europene este ca suprafaţa de spaţiu verde pe cap de locuitor să fie de 26 de metri pătraţi.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    8 + 2 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.