marþi, 23 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Consiliul județean Arad susține că agricultorii au distrus sălciile energetice cumpărate cu 5 miliarde de lei vechi

    de Special Arad | 7 ianuarie 2015, 1:02 PM | Recomandările editorilor | Știri Arad

    5

    Sălciile energetice plantate în urmă cu un an pe marginea unui drum din judeţul Arad pentru a proteja şoseaua de zăpada viscolită au fost distruse în timpul lucrărilor agricole, fiind călcate cu utilaje şi date cu erbicide. Asta susține Consiliul Județean Arad, care a anunțat că a depus plângere la Poliţie.

    Administratorul public al judeţului Arad, Cristian Drăgan, a declarat, luni, corespondentului MEDIAFAX, că 80 la sută din sălciile plantate în decembrie 2013 pe marginea unui drum intens circulat pentru a proteja şoseaua de zăpada viscolită au fost distruse în timpul lucrărilor agricole.

    „În timpul lucrărilor agricole care au avut în 2014, sălciile au fost călcate de utilaje sau erbicidate. Au fost compromise 80 la sută din plante, ceea ce înseamnă o pagubă de 400.000 de lei pentru Consiliul Judeţean, care a investit 500.000 de lei în acest program”, a declarat Drăgan.

    El a precizat că a fost depusă o plângere la Poliţie, prin care se cere identificarea proprietarilor terenurilor arabile pe marginea cărora erau plantaţi butaşii.

    „Sperăm să recuperăm această pagubă importantă, iar la primăvară să putem replanta sălciile pe marginea drumului”, a mai spus Drăgan.

    Conducerea CJ Arad anunţa, în decembrie 2013, că a plantat sălcii energetice pe o distanţă de 20 de kilometri pe marginea drumului judeţean Semlac-Şeintin-Nădlac, scopul fiind atât crearea unei “perdele” de protecţie împotriva zăpezii viscolite, cât şi valorificarea lemnului.

    Preşedintele CJ Arad, Nicolae Ioţcu, spunea la vremea respectivă că plantarea sălciilor pe marginea drumurilor reprezintă o premieră naţională.

    Specia de salcie a fost adusă din Suedia, iar autorităţile judeţene spuneau că lemnul rezultat are mare căutare pe piaţă, pentru că are o putere calorică similară cu a gazului sau a cărbunelui. O tonă de lemn ar costa circa 50 de euro, iar pe un hectar se pot obţine, în medie, 40 de tone, mai scrie Mediafax.

    Pe cei 20 de kilometri de drum unde a fost creată prima ”perdea” de protecţie, suprafaţa plantată e de 76 de hectare, ceea ce înseamnă că s-ar fi putut produce 3.000 de tone de lemn, care ar fi valorat 150.000 de euro, investiţia putând fi recuperată după prima recoltă dacă plantele nu erau distruse.

    Dar autorităţile nu se lasă! Intenţionează să continue programul şi pe alte drumuri intens circulate, precum Arad-Şiria, Arad-Frumuşeni-Lipova şi Sâmbăteni (DN7) – Ghioroc.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. Sincer, nu ma asteptam la asa material pe Special Arad.Este o limba data lui Iotcu.Cum se poate asa ceva? Nu din partea voastra. Trebuia sa-si justifice cumva pierderea si si-a gasit tapi ispasitori agricultorii.Doar ca, spre marea lui surpriza, acestia nu-s chiar prosti.El cum a protejat cultura respectiva? Banuiesc ca a avut fonduri inclusiv pentru protejarea lor pe timpul experimentului…sunt convins ca a decontat gras campania de informare a proprietarilor/arendasilor din zona respectiva pe aceasta tema…era obligat s-o faca dar sigur a facut-o formal, pe hartie, ca sa poata deconta.Inclusiv acordul acestora era necesar inainte sa-si planteze salcia…este o cultura care afecteaza solul si, implicit, culturile invecinate si, deci, ceilalti trebuiau sa-si dea acordul si sa-si asume asta…in plus, el trebuia sa le asigure celorlati accesul spre propriile culturi ca sa-si protejeze cultura…chiar nu vedeti ca e o cacialma? cum drac sa plantezi ceva pe niste terenuri si sa spui ca acum cauti prorietarii? pai aveai nevoie de acordul lor sa plantezi la limita proprietatii pe parcelele lor!!! In caz contrar, fiecare detinator al vreunui drept asupra terenurilor poate sa-i faca plangere penala pt tulburare de posesie si sa ia de pe el bani grei.Cu respect dar verificati mai bine inainte de a ne (dez)informa.

      +15 voturi
      +1
      -1
        • Eu tac…dar stiu exact cum sta treaba…e ok ca ati scris dar trebuia pornit invers…agricultorii au fost cotropiti de Sultan…la propriu…CJA nu putea face nimic acolo fara acordul proprietarilor…ce nu e clar…din articol reiese ca ei acuma , prin plangerea penala, cauta sa identifice proprietarii ca sa poata fi despagubiti…deci, pe rationament logic, CJA a facut ilegal treaba de la inceput intrucat nu avea acordul lor…eu am mers cu masina pe portiunea aia de drum… chiar nu aveau drum de acces spre culturile lor…ce vroia Iotcu? sa-si compromita ei culturile ca sa iasa el basma curata? de ce nu le-a facut drum de acces pt utilaje?daca era curios de salcia aia stia ce trebuie sa faca sa o protejeze…de ce nu i-a convocat pe oameni la o discutie cand a vazut ca actiunile lor dauneaza? asemenea culturi inclusiv se asigura pe bani grei si poate primi despagubire de la asigurari…sau nu a facut asigurare? Nu spun ca nu e bine ca ati scris…spun doar ca aceasta speta trebuie mult verificata si sapata…poate duce la altele mai grele…asa, ati dat impresia ca-l compatimiti pe Iotcu…sincer…inainte as fi vorbit cu oamenii de acolo si atunci sa vezi documentare…chiar va obliga deontologia sa vorbiti inainte cu toate partile implicate…

          +11 voturi
          +1
          -1
    2. Pe silentios m-am si documentat…ar fi bine sa o faceti si voi.Din 2010 in Romania culturile de salcie energetica au intrat in programul de subventionare.Ar fi interesant de aflat daca de aici s-a spart buba.In plus, din declaratiile lor reiese ca salcia a fost plantata in luna decembrie 2013…la o simpla cautare pe google aflam ca perioada in care se planteaza salcia este martie-mai!!! si recoltarea ei este in perioada decembrie-martie…Deci exista mari sanse sa-si fi compromis singur cultura pentru ca nu a plantat-o cand trebuia…Legat de costurile de infiintare plantatie am aflat ca ar fi aproximativ 1.640 – 2.560 EUR + TVA/ha.Sa ne spuna si cat a costat CJA ca sigur mai mult…Daca tot ne-a dat subiect, sa-l verificam cum se cuvine ca au apus vremurile cand era bun si praful in ochi daca era aruncat frumos…

      +12 voturi
      +1
      -1

    Scrie un comentariu

    8 + 6 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.