vineri, 19 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Sabotaj cu cântec. Titularizarea dascălilor la Educație Muzicală, o bătaie de joc? „Absolvenții nu au studiat niciodată asta la facultatea de muzică!”

    de Special Arad | 28 iulie 2016, 4:55 PM | Educaţie

    5

    „Bătaie de joc de la Examenul de Titularizare, la Educație Muzicală din 20 iulie 2016. Candidații au fost sabotați de Ministerul Educației!“, este declaraţia unei candidate care a dorit să rămână sub protecţia anonimantului. Tânăra care nu a trecut examenul din cauza unui subiect pe care, din spusele ei, nici nu a studiat-o la facultate, a vorbit ulterior cu un profesor care i-a spus că „la capitolul ăsta sunt mai multe excepții decât reguli”. Conform acestui profesor, de asemenea, sub protecția anonimatului, spune că „Semiografia muzicală a muzicii contemporane ar trebui să se facă la TSD, dar nu știu dacă la nivel de licență Pedagogie. Eu nu am predat niciodată TSD. La master știu sigur că se face”. 

    Menționăm că cele stipulate mai jos aparțin în totalitate tinerei care ne-a relatat experiența ei, iar noi, redacția Special Arad, nu ne asumăm responsabilitatea, păstrându-ne obiectivitatea din simplul motiv că nu suntem în măsură să decidem dacă tânăra are sau nu dreptate.

    Tânăra absolventă prezintă o situaţie gravă cu care s-a confruntat la Concursul de Titularizare şi cere reformarea examenelor susţinute de către profesorii care sunt arătaţi cu degetul că doar ei sunt de vină pentru notele mici pe care le obţin.

    „Primul subiect se referă la Semiografia modernă a notației contemporane, muzicală; aceștia trebuiau la examenul de titularizare să dea răspunsurile direct pe foaia cu subiectele de la examen, să definească cele 12 semne  convenționale, inventate de anumiți compozitori din secolul XX. Studenții absolvenți de la secția Pedagogie Muzicală și candidații de la examen au mărturisit că nu au studiat niciodată în cadrul cursurilor la facultatea de Muzică, si nu se află în programa academică la nici un curs studiul semiografiei moderne cu semnele notației contemporane. Cu atât mai rău, subiectul semiografia modernă a notației contemporane nu este inclusă nici la Examenele de Licență și nici la Examenele de Masterat“, a explicat aceasta.

    Ca urmare, candidații de la examenul de Titularizare au fost nevoiți să ia legătura cu profesorii universitari cu care au studiat pentru a li se explica ce sunt cu aceste 12 semne din foaia de examen. Candidații nu au primit nici un răspuns concret, datorita faptului că nici profesorii universitari nu știau să răspundă la acest subiect de pe foaia de examen, de la Titularizare.

    Candidata care prezintă problemele cu care s-a confruntat la Concursul de Titularizare vine şi cu alte exemple care explică, într-un fel, rezultatele slabe obţinute de unii dascăli la examenul naţional.

    „Un alt incident flagrant pe care Ministerul Educației l-a făcut la Examenul de Titularizare cu toți candidații de la Pedagogie muzicală, este faptul că Ministerul Educației a omis un adevăr, că sunt două categorii de absolvenți înscriși la examenul de Titularizare:

    1. Absolvenți cu studii de licență (durata facultății de 3 ani) iar după terminarea celor 3 ani, cu obținerea examenului de licență urmează
    2. Absolvenți cu studii de Masterat (durată: 2 ani).

    În care, studenții de la Universitatea de Muzică din Cluj, București, Craiova, Iași, etc. înscriși la secția Pedagogie Muzicală – studii de licență – nu au studiat Semiografia secolului XX cu semnele contemporane.

    Abia la Master, o singura facultate din țară (la Cluj) predă studenților înscriși în cadrul facultății de Pedagogie Muzicală, la cursul de Teoria Muzicii – Semiografia secolului XX cu semnele contemporane“, mai spune aceasta.

    „Nu înțelegem de ce Ministerul Educației nu verifică înainte programa academică și să se consulte cu Universitățile de Muzică din țară la elaborarea subiectelor pentru examenul de titularzare, conform disciplinelor și conținuturilor predate pe care absolvenții de facultăți le-au studiat în cadrul cursurilor de licență și master. Nu este normal… candidații să primească un subiect de examen academic pe care aceștia nu l-au studiat în cadrul cursurilor universitare și să fie defavorizați la obținerea notelor bune prin sabotarea examenelor. Iar Ministerul Educației a sabotat examenul candidaților cerându-le și studenților absolvenți de Pedagogie Muzicală- cu studii de licență, să scrie pe foaia de examen despre un subiect pe care aceștia nu l-au studiat la facultate niciodată, pentru că nu face parte din programa academică a cursurilor de licență, la fel cu absolvenții de Pedagogie Muzicală de la Master. Ca să se înțeleagă mai bine sabotarea flagrantă pe care Ministerul Educației a făcut-o cu candidații înscriși la Examenul de titularizare, la disciplina Educație Muzicală, vom transpune situația de la titularizare, exemplară cu a elevilor de clasa a 8-a , să li se ceară la examenul de capacitate să rezolve un subiect de clasa a 10-a sau a 11-a. Cam așa a făcut Ministerul Educației cu absolvenții studiilor de licență și masterat“, denunță candidata, prin mass-media.

    „Acesta este motivul pentru care mulți candidați au picat examenul. Ba mai mult, în Metodologia pentru Examenul de Titularizare, Ministerul Educației a cerut candidaților să știe Semiografia modernă, când aceasta nu se studiază la nici o facultate din țară“, mai spune ea.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. „Tanara care nu a trecut examenul din cauza unui subiect pe care nu a studiat-o”…firesc ca cel/cea care a ascultat-o a-nteles-o,cum îi turcu’:-)si firesc sa o si compatimeasca,clar au avut ceva cu ei,cu toti,magarii.Sabotaj!!!Sa iesim in strada,dar dupa o dictare ,doar atat,celor cu pretentii de dascal!

      --1 voturi
      +1
      -1
    2. Trebuia sa le dea sa scrie un cântec învățat de acasa??. Cum puteți sa va plângeți ca au fost prea grele subiectele si msi rau ca nici nu ati auzit de ele. Rușine sa va fie! Ce pretenții mai aveți de la elevi cand va plângeți atât ca e greu. Asa au spus si toți elevii de anul acesta care au picat bacul „lor nu li S a spus ca Moromeții e roman postbelic ” se poate asa ceva? Rușine! Dați vina pe voi ca nu ati învățat suficient. Nici o instituție de învățământ nu pregătește studenții pentru un post de munca ci doar pentru examenele in cadrul facultății. Școala nu te pregătește pentru facultate si nici facultatea pentru locul de munca. Fiecare se pregătește individual pentru ceea ce își dorește sa profeseze, instituția te îndruma. Nu va mai uitați in gura fiecărui prost nemulțumit de capacitatea lui. Dați vina pe voi ca nu v-ati informat suficient mai ales azi cand informația este nelimitata. Sa va fie Rușine! Ce treaba are ca la titularizare vin si masteranzi e cinstea lor ca au muncit mai mult. Asa ca la orice interviu pentru o funcție oarecare cine va avea mai multe șanse cel cu 10 clase sau cel cu 12?

      +1 voturi
      +1
      -1
      • Daca este un sb care nu se face la Facultatea de Muzica, ci doar la master…la ce foloseste acest sb. ..ptr k oricum profesorul nu l va preda niciodată…ii evaluează cultura generala. ..sau ar trebui sa evalueaze ceea ce preda la ora? Si elevii nu stiu..ptr k prof nu reusesc sa se pregateasca ptr ora cum trebuie ptr k au examen de titularizare si au de invatat lucruri care nu se predau!!!….si app…daca inainte se titulariza cu nota 5 si acum e 7..plus mai muuuulta materie…inseamna k cei care iau 6..is mai prosti..nu?

        +3 voturi
        +1
        -1
    3. Sunt trei subiecte la examenul de titularizare, fiecare cu 30 de puncte. In cazul in care autorul acestui articol nu a primit nota de trecere, eu cred ca nu numai subiectul I. era de vina. Si eu am fost la examenul acesta, nici eu nu am invatat la facultate (5 ani) despre semiografia…. , dar am reusit sa scriu nota mai mare de 7.

      +1 voturi
      +1
      -1

    Scrie un comentariu

    5 + 7 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.