vineri, 19 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    S-a inventat „frunza” sintetică capabilă să producă oxigen

    de Special Arad | 31 iulie 2014, 3:02 PM | Eco

    0

    Julian Melchiorri, absolvent al Facultății Regale de Artă, susține că a creat o frunză din mătase ce deține capacitatea de a crea oxigen pentru călătoriile în spațiu și în același timp pentru a îmbunătății calitățile aerului, aici pe Pământ. Frunza a fost concepută în colaborare cu un laborator de mătăsuri de la Universitatea Tuffs.

    Frunza este produsă dintr-o matrice de proteine extrasă din mătase și cloroplast, organitul ce dă posibilitatea platelor și algelor să producă fotosinteză. Când i se oferă apă și lumină, frunza sintetică se comportă instantaneu asemenea unei frunze reale și produce oxigen.

    „Este foarte ușoară și consumă foarte puțină energie”, explică Julian Melchiorri. „Este în totalitate biologică, iar ideea mea a fost să folosesc în mod eficient elementele naturii într-un mediu creat de om. Am reușit să produc un mijloc de iluminat casa prin intermediul acestui material, dar în același timp am creat și o sursă de oxigen.”

    Malchiorri nu se mulțumește să-și privească invenția doar drept o ustensilă folosită în casă, visele sale privind acest produs fiind „din afara acestei lumi” .

    „NASA cercetează diferite moduri de a produce oxigen care să permită oamenilor supraviețuirea unor călătorii în spațiu pe distanțe mari. Acest material ne-ar oferi posibilitatea să explorăm spațiul în locuri mult mai îndepărtate decât putem acum.”

    Pe lângă funcția de a oferi astronauților și primilor coloniști de pe Marte posibilitatea de a respira, materialul ar putea fi instalat pe fațadele clădirilor și în interiorul sistemelor de ventilație pentru a genera oxigen proaspăt.

    Priviți acest video:

    Toate acestea sună minunat, însă nu oferă posibilitatea desfășurării procesului de fotosinteză complet. Să privim această ecuație:

    6CO2 + 6H2O + –(Energie Solară)–> C6H12O6 + 6O2

    Frunza de mătase folosește dioxidul de carbon, apa și lumina, dar când vine vorba de zahăr? Plantele nu generează fotosinteză doar ca un serviciu de conștiință civică; aceasta se întâmplă pentru ca ele să își producă hrană proprie. Nu există o explicație legată de ceea ce se întâmplă cu carbonul și hidrogenul pe care frunza le absoarbe. Acestei frunze artificiale îi lipsesc vacuolele, tulpinele și rădăcinile care înmagazinează hrana în plante.

    Video-ul susține de asemenea că plantele nu pot crește în spațiu, ceea ce nu este adevărat. Au existat teorii în trecut care spuneau că rădăcinile necesită gravitatea pentru a se dezvolta în mod corespunzător, însă experimentele realizate de ISS au arătat că plantele pot crește în spațiu. Totuși, ar necesita o cantitate considerabilă de sol, apă și plante pentru a genera oxigen îndeajuns pentru astronauți, astfel în această situție ar fi benefică această alternativă a frunzei artificiale..

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    1 + 4 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.