S-a anunțat programul Centenarului Marii Uniri la Arad… dar vai! Se poate, oare? Fără Monumentul Marii Uniri?!

    de Tomck@t | 28 noiembrie 2017, 12:17 PM | Administraţie | Recomandările editorilor

    3

    Luni seara, la Teatrul Clasic „Ioan Slavici” din Arad a avut loc lansarea programului oficial prin care Aradul, capitala politică a Marii Uniri, sărbătorește Centenarul 1918-2018. Vor avea busturi corifeii Marii Uniri, se va reabilita „Crucea Rafiroiu“ (zisă și „Crucea Martirilor Unirii din Arad”) din Parcul Eminescu, se va  amenja Piața Catedralei și Faleza Mureșului, respectiv un nou parc al Centenarului va fi amenajat în fața Consiliului Județean. Nu s-a spus absolut nimic, în schimb, despre mult-controversatul Monument al Marii Uniri. E posibil, oare, să nici nu se mai aducă vorba? 

    Primăria Municipiului Arad şi Consiliul Judeţean Arad au prezentat atât proiectele de infrastructură culturală și istorică prin care orașul nostru va marca Anul Centenar, cât şi propunerile de evenimente culturale și programul editorial special dedicat Marii Uniri.

    Reabilitarea „Crucii Rafiroiu“ din Parcul Mihai Eminescu (se pune întrebarea, totuși, cam ce ar fi de reabilitat pe acest monument?), amenjarea Falezei Mureșului și a Pieței Catedralei (ne putem așteapta, probabil, la noi proteste ale piețarilor) — sunt doar o parte din proiectele de infrastructură culturală pe care Primăria Municipiului Arad le va realiza în anul Centenarului. În completare, Consiliul Județean Arad își propune realizarea Sălii Unirii, renovarea Palatului Unirii, dar și amenajarea, în fața sediului Consiliului Județean, a Parcului Centenarului sau Parcul 1918.

    Din agenda evenimentelor culturale spicuim: expoziția tematică „Arădeni în Războiul cel Mare“, Maratonul filmului românesc-arc peste timp, 1918 în muzica românească, franceză și engleză, Zilele economiei arădene, Târgul de carte în aer liber, 100 de artiști, 100 de ani de istorie modernă, etc. Șirul evenimentelor dedicate Centenarului va culmina, anul viitor, cu spectacolele organizate chiar de Ziua Națională a României.

    „2018 va fi anul în care cu toții, administrația, oamenii de cultură, istoricii, artiștii Aradului și întreaga comunitate suntem chemați să sărbătorim Centenarul Marii Uniri. Privind către momentul istoric al unificării, găsim motive de sărbătoare. Este esențial pentru noi să ne bucurăm împreună de cele ce au urmat. În primul rând să ne bucurăm că principiile atât de generoase și de democratice ale Marii Uniri, făcute uitate și chiar oprimate vremelnic în deceniile tragediei comuniste, au fost reînviate – și că România de azi e o țară în care democrația și libertățile cetățenești nu sunt doar afirmate, ci și trăite din ce în ce mai profund. România de azi e așa pentru că anii care s-au scurs din 1918 s-au adunat și s-au împlinit ca ani care ne-au adus mai aproape unii de alții. Sunt o sută de ani care ne unesc. Aceasta e realitatea profundă pe care dorim să o celebrăm, aici, la Arad“, a subliniat primarul municipiului Arad, Gheorghe Falcă.

    Primarul Gheorghe Falcă a mai spus și că un ochi îi râde și un ochi îi plânge

    Un ochi îi râde, pentru că e fericit pentru realizările Aradului de până acum (a se înțelege: realizările lui, în caz că nimeni nu s-a prins de aluzie) și anume renovarea Palatului Cultural, renovarea Teatrului Clasic „Ioan Slavici” – prevăzut pentru anul viitor, locuri de muncă, încă o dată locuri de muncă, pasaje și locuri de muncă… știți povestea. Aceleași laude de sine cu care primarul iese de fiecare dată în public, cu un microfon în mână. Pe de altă parte, un ochi îi plânge, spunea Falcă, pentru că Aradul nu a avut susținere din partea Guvernului și nu are nici acum, tocmai când se apropie un eveniment de calibrul Centenarului Marii Uniri. Faza e că… are dreptate și ajunge să ne gândim doar la Monumentul Marii Uniri, o problemă pe care Guvernul e incapabil s-o gestioneze, cu toate că a dat, în urmă cu zece ani, o căruță de bani pe el și este foarte posibil ca Aradul să nu mai aibă, în 2018, nici un fel de Monument al Marii Uniri. E o chestiune anevoioasă, dar deja plictisitoare și în continuare controversată… având în vedere că marea majoritate a arădenilor nu a avut și nici acum nu are o părere prea bună despre „opera” sculptorului Florin Codre. Așadar… unii ar fi de părere că e mai bine așa, fără.

    Cu ocazia Centenarului Marii Uniri,  administrația arădeană va oferi 1500 distincții jubiliare

    Prima dintre ele a fost înmânată, chiar în această seară, primarului municipiului Alba Iulia, Mircea Hava, unul dintre invitații speciali ai evenimentului găzduit de Teatrul Clasic „Ioan Slavici”.

    „Prea puțin s-a vorbit despre faptul că Aradul este capitala politică a Marii Uniri, că aici la Arad s-a pregătit Unirea…. Dacă nu ar fi fost Aradul, nu ar fi fost nici Alba Iulia. Dacă nu ar fi fost Aradul și Alba Iulia, poate azi nu nu vorbeam că mai avem un pic până serbăm 100 de ani de la înfăptuirea statului român, nu-i spun modern,  eu îi spun statul român, mai avem din păcate foarte mult de modernizat și mă gândesc că viitorii 100 de ani trebuie să fie altfel pentru România. Sunt onorat să mă aflu aici”, a punctat edilul Mircea Hava.

    Întregul program propus de autorităţile locale arădene are ca scop punerea în valoare a contribuției Aradului la Marea Unire, de cele mai multe ori minimalizată de autorităţile centrale.

    Infrastructura culturală și evenimentele culturale propuse de Administrația locală pentru Centenarul Marii Uniri:

    scan0021scan0022scan0023scan0024scan0025scan0026scan0027scan0028scan0029scan0030scan0031scan0032

    Comentarii

    1. Nici acum Falcă n-a scăpat ocazia de a trage o copită în boașele PSD-ului, plângându-se cu lacrimi în ochi că Guvernul i-a tăiat Aradului 16 milioane de euro (ceea ce e adevărat). Ilie Cheșa făcea fețe-fețe în lojă, a vrut să sară pe scenă, dar l-au oprit doi feldi trimiși de Bognar Levente Grigorie. Patimi mari la Arad, monșer!

      +2 voturi
      +1
      -1

    Scrie un comentariu

    0 + 9 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

    Distribuie articolul

    Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.

    Logo Aplicatie Special Arad

    Special Arad