vineri, 29 martie, 2024

Special Arad Logo

    REVOLUȚIA VERDE. Mai multe ONG-uri se aliază pentru apărarea Parcului Eminescu

    de Tomck@t | 6 ianuarie 2015, 1:04 PM | Recomandările editorilor | Știri Arad

    1

    Reprezentanții mai multor ONG-uri arădene s-au adunat în Parcul Eminescu, luni la amiază, în semn de protest față de intenția primarului de a transforma zona verde (albă, în momentul de față, datorită zăpezii) într-o imensă parcare.

    ONG-urile arădene cer Prefectului Județului Arad atacarea în contencios adminstrativ, cu suspendare, a tuturor actelor administrației care au legătură cu acest caz. Lipsa Certificatului de Urbanism și a unui Plan Urbanistic arată deja ilegalitatea în care se află acest demers. Ele contestă licitația ca neavând precizate în documentație condițiile de urbanism (CU, PUZ, Acord de Mediu, Aviz de la Direcția de Monumente etc). Va fi sesizat Ordinul Arhitecților din România, filiala Arad asupra situației fără precedent ca un parc să fie desființat fără să existe la bază o documentație însușită de un proiectant și având toate avizele și acordurile, iar mai apoi aprobată în CLMA.

    De asemenea, petiția online (vezi link) prin care se respinge categoric acest proiect și care a strâns deja 1775 de semnături, va fi înaintată Primăriei Municipiului Arad.

    Protestul „Salvați Parcul Eminescu” este susținut oficial de: Alternativa Civică, Pro Urbe, Mișcarea Arădeană, Respiră Verde, Galeria Oldart, Centrul pentru Studii și Inițiativă Civică, Asociația „Miloș Cristea”, Asociația Krysallis, Sindicatul Artiștilor Interpreți din Filarmonica Arad, ULAL Arad, dar și de majoritatea publicațiilor print sau online din presa arădeană, printre care și Special Arad.

    Citește și Dimploma „Porcul Eminescu” se acordă primarului Gheorghe Falcă – antiecologistul recidivist al anului 2014

    La mijlocul lunii decembrie 2014, Primăria Arad a lansat licitația pentru întocmirea studiului de fezabilitate numită „Regenerare urbană Zona Piața Enescu – Palatul de Justiție din Municipiul Arad”, care propune realizarea unui planşeu din beton armat la nivel cu cota superioară a digului Râului Mureş (susţinut de o structură formată din stâlpi şi grinzi de asemenea din beton armat), planşeu care să închidă suprafaţa delimitată de strada Vasile Milea şi digul râului Mureş, adăpostind astfel atât parcarea cât şi pasajul. Peste planşeu ar urma să se aşterne un strat de pământ, gros de un metru, pentru amenajarea „unor zone verzi cu gazon şi pomi ornamentali”. Tot aici se visează „alei pietonale, zone de promenadă şi/sau relaxare, spaţii destinate copiilor”.

    Citește și Primăria se disculpă în privința Parcului Eminescu! „Se vrea punerea în valoare a zonei malului Mureșului”

    Argumentele ONG-urilor

    Dincolo de faptul că, în afară de Gheorghe Falcă și câteva slugi susținătorii acestuia, niciun arădean nu vrea remodelarea, „regenerarea”… oricum ar încerca unii s-o înfrumusețeze, practic, DISPARIȚIA celui mai emblematic parc al Aradului, ONG-urile vin și cu exemple solide, demne de urmat, de care edilul nostru șantierist probabil n-a auzit:

    10425854_827798000613102_2727840944892902029_n„Centrul Sibiului a redevenit un spațiu al întâlnirilor, un spațiu redat oamenilor, și nu o mare parcare, cum se întâmplă cu centrele multor orașe din România” — Klaus Iohannis (Pas cu pas, Editura Curtea Veche, 2014)

    10896365_824400137619555_6170559298599631230_o

    New York

    este unul din cele mai aglomerate orașe din lume, din punct de vedere al traficului și al parcărilor. În centrul New York-ului, pe o întindere de 3,41 km² (4 km lungime și 800 m lățime) se întinde Central Park.
    Chiar dacă zona centrală a New York-ului are probleme majore din punct de vedere al parcărilor, iar o oră de parcare în centrul orașului poate costa până la 40$, nimeni nu și-ar permite să se atingă nici măcar de 1 mp din acest parc

    miting parcul eminescu

    Miting „Salvați Parcul Eminescu!”

    Sâmbătă, 10 ianuarie 2015, la ora 11, la Crucea Eroilor din Parcul Eminescu, ONG-urile mai sus amintite cheamă toți cetățenii responsabili ai Aradului să demonstreze împotriva intenției Primăriei Arad de distrugere a parcului și transformare a lui în parcare. „Doar nepăsarea sau comoditatea noastră ar putea face posibil un asemenea dezastru urbanistic”, transmit organizatorii mitingului.

    Sursa foto: nyugatijelen.com

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Sondaj: Sunteți de acord cu transformarea Parcului Eminescu într-o parcare?

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. „Sunt cativa oameni care se opun si comenteaza proiectul.Ei nu au imaginea de ansamblu a ceea ce se vrea si nici imaginea viitorului oras in minte.Nu gandesc pentru viitor, nu isi dau seama ce mult ar schimba Aradul acest proiect, cat ar degaja traficul in oras etc. Speram sa reusim cu acest proiect in ciuda acestor comentarii mai ales avand in vedere ca poate, actualul primar va pleca la Bucuresti…la transporturi sau la interne” citat dintr-un „clasic” al urbanismului municipal.
      Bai,nene! Totusi cine va credeti? Cei cativa oameni sunt de fapt cei care conteaza.Sunt cei care poate l-au ales pe stimabilul edil si au facut-o nu sa incalce legi in numele lor, nu sa transforme orasul intr-un monstru al constructiilor fara cap, nu sa ne taie parcurile…Cei „cativa” suntem multi si ne pisam pe viziunea voastra despre viitor.Copiii nostri s-ar plimba in parcuri naturale nu suspendate-din beton si cu gazon artificial.E ca si cum edilul si-ar duce fiica la calarie pe cai de lemn sau pe carusel.Pana si ea ar simti diferenta…Daca tot nu se poate renunta la ideea unei parcari in centru,in acel loc, de ce nu-i smecher sa faca un proiect subteran…sub parc si intr-un tunel sf sub raul Mures…Hai sa fim totusi seriosi si sa ne luam in serios reciproc.Cat despre plecarea dumnealui la transporturi sau interne, sa-i fie de bine ca stim ca nu despre competente-i vorba.

      +1 voturi
      +1
      -1

    Scrie un comentariu

    8 + 1 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.