joi, 28 martie, 2024

Special Arad Logo

    Revista Iocan și încurajarea nașterii unei noi generații literare, primul subiect dezbătut la Festivalul Doinaș | Foto

    de Raluca Medeleanu | 27 aprilie 2017, 7:22 PM | Cultură | Video

    0

    Revista literară Iocan este un proiect care a văzut lumina zilei după ce Marius Chivu, Florin Iaru și Cristian Teodorescu au observat nevoia întinderii unui sprijin tinerilor care scriau proză scurtă în cadrul cursurilor de „creative writing” pe care aceștia le susțineau în ultimii ani. Acest gen literar a reprezentat și chintesența primei zile a Festivalului „Zile și Seri de Literatură Ștefan Augustin Doinaș” (pe scurt „SAD”), ajuns la ediția a treia.

    Începând cu ora 16:00, în Galeria de Artă „Delta”, s-au adunat mai mulți scriitori arădeni, dar și simpli iubitori de literatură, pentru a îi întâlni față în față pe cei care stau în spatele redactării revistei „Iocan”, dar și pentru a asculta ultimele creații literare de proză scurtă citite de autori precum Tudor Crețu, Lia Alb, Ana Alexandrescu, Andrei Mocuța sau Horia Ungureanu.

    Despre revista care promovează cele mai noi creații românești de proză scurtă, ne-a spus mai multe tocmai unul dintre fondatori, Marius Chivu: „Am ținut niște cursuri de Creative Writing, am șase ani de când eu și Florin ținem aceste cursuri… Ni se punea întrebarea din partea cursanților «după ce o să terminăm cursul și o să scriem proză scurtă, până vom avea un manuscris,  ce facem cu aceste texte, unde le putem publica?». Și nu aveam ce răspuns să le dăm, pentru că, după cum știți, revistele literare de la noi se ocupă de cu totul altă literatură, mai puțin publicarea prozei scurte și mai puțin genul de autori care sunt necunoscuți, care nu au nicio carte, nu fac parte din nimic anume… sunt tineri, nu cunosc pe nimeni, iar tot câmpul acesta literar pentru ei e o necunoscută totală. Și atunci ne-am gândit: ce-ar fi să facem chiar noi o revistă? Pentru că, după cum știți, în țara asta nu vine ajutorul de nicăieri, toate inițiativele sunt inhibate…”.

    Astfel a luat naștere „Iocan”, neștiindu-se dinainte exact cărei piețe se va adresa, neexistând un număr foarte mare de persoane care „gustă” proza scurtă la ora actuală în România. Însă tocmai acest lucru se urmărește prin publicarea ei, oamenii să fie încurajați să-și reîndrepte atenția către acest stil literar, iar prin scoaterea la „lumină” a tinerilor, să se creeze o nouă generație de scriitori de proză scurtă.

    Discuția este foarte mare. De ce nu se scrie atât de multă proză scurtă, sau de ce nu se citește, de ce nu se publică? Sunt o grămadă de factori, dar noi am zis ca măcar acest aspect al lipsei de publicații să nu mai fie invocat”, a spus Marius Chivu.

    Aflată deja la a 4-a ediție, revista este tipărită la editura Vellant sub formă de carte și apare trimestrial. La eveniment, arădenii au putut să-și achiziționeze însă doar primele 3 numere, cel de-al patrulea nefiind deocamdată disponibil.

    Festivalul de literatură Doinaș s-a „mutat” pe urmă în casele unor arădeni care s-au oferit să devină gazde pentru saloane de lectură, iar Lia Faur, organizatorul principal al evenimentului, ne-a spus că scopul desfășurării acestor saloane tocmai în casele oamenilor este „o întâlnire cu afectivitatea, cu familia, cu căldura publicului. Am dorit să apropiem familia de scriitor și scriitorul de familie”.

    Festivalul SAD continuă mâine cu deschiderea oficială, în Sala Ferdinand, unde se va organiza o conferință cu tema „Modernitatea cercului literar de la Sibiu”, susținută de două cadre universitare de la Sibiu. Este vorba despre conferențiarul universitar doctor Radu Vancu de la Departamentul de Studii Romanice a Facultății de Litere și Arte și despre conferențiarul universitar doctor Dragoș Varga de la Departamentul de Studii Anglo-Americane și Germanistice.

    Ne gândim la cercul literar de la Sibiu și la Doinaș, bineînțeles, și dorim să-i păstrăm memoria vie, în fiecare an, într-o formă care să-l aducă în prezent și nu pe noi în trecut”, ne-a spus în încheiere scriitoarea Lia Faur.

    Festivalul „Zile și Seri de Literatură Ștefan Augustin Doinaș” se bucură de susținerea Centrului Cultural Județean Arad, a Bibliotecii Județene Arad și a Asociației AREIS Arad.

    (Vezi programul complet al festivalului AICI).

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    0 + 4 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.