vineri, 29 martie, 2024

Special Arad Logo

    Reînvie ŞTRANDUL NEPTUN. Oamenii de afaceri se bat pentru ultimele cinci spaţii rămase nealocate. Biletul de intrare, singura problemă a investitorilor

    de Raluca Medeleanu | 20 martie 2015, 12:53 PM | Administraţie | Recomandările editorilor

    6

    Au trecut ani de zile de când Ștrandul Neptun își merita pe deplin titlul de „Cel mai mare… din Estul Europei”, iar atmosfera unică pe care o oferea celor care îl vizitau s-a transformat zi de zi în amintire încețoșată. Arădenii și-au exprimat de nenumărate ori nemulțumirea legată de situația în care a ajuns zona comercială, în administrația Falcă, fără niciun rezultat și reacție ani buni.

    Epoca de Aur a Ștrandului Neptun

    Anii 2000 – oamenii din județele apropiate se înghesuiau să vină în vizită la Arad, să socializeze și să se distreze în incinta ștrandului Neptun.

    Cine a trăit în Arad, în perioada respectivă, își amintește clar: vara, tot orașul era pustiu. Cafenelele și restaurantele din centru își închideau timp de 3 luni ușile, pentru a le deschide pe partea cealaltă a Mureșului. Până la ora 18, plăteai intrare, dar o sumă modică. După ora 18, încetul cu încetul, lumea își strângea păturile din zona bazinelor, doamnele de la bilete își adunau lucrurile și Ștrandul se metamorfoza într-un adevărat orășel de noapte al distracției, cu acces gratuit. Muzica bubuia prin boxe, iar zecile de terase se ocupau în câteva minute cu atâția oameni încât scaunele niciodată nu erau deajuns. Fiecare local avea ceva care să-l definească, muzica fiind pentru toate gusturile. Erau și terase mai liniștite, care se pretau pentru oamenii familiști, altele ideale pentru a sta să-ți vezi la televizor echipa preferată de fotbal. Aveai și discoteci în care să mergi să te deslănțui după aceea, să sărbătorești orice.  Da, Ștrandul Neptun clocotea de viață. Era un fenomen. Era locul ideal pentru a îți petrece concediul, mai ales pentru arădenii care nu-și permiteau să plătească vacanțe în străinătate.

    Vremurile de glorie s-au stins odată cu anul 2008, când administrației Falcă i-a venit geni(t)ala idee să delimiteze partea cu bazinele de partea cu terasele, printr-un gard, făcând Neptunul să arate ca sub ocupație nazistă. Pretextul era, cică, rezonabil: renovaseră bazinele și astfel le protejau de oameni dubioși – ceea ce nu e neapărat un lucru rău. Tâmpenia a fost păstrarea biletului de intrare și pentru zona comercială. Cui i-ar fi convenit să plătească bani ca să aibă acces la o zonă unde să stea la o masă și să plătească alți bani pentru consumație? În centru deja începuseră să apară multe alte locuri în care, pentru a putea socializa, sau chiar dansa, nu aveai nevoie de bilet de intrare . Și uite așa, cel mai mare și vestit ștrand din țară a fost „ajutat” (și ghidat) să-și semneze condamnarea de moarte.

    Anii au trecut, terasele s-au închis pe capete, iar mai mult de jumătate din zona care alcătuia mult îndrăgitul Neptun a rămas în paragină, fiind, încetul cu încetul, dată uitării. Astăzi, dacă îi spui unui licean, de exemplu, cum era atmosfera la ștrand în urmă cu 10 ani, îl faci să își mărească ochii cât cepele și să-și lase involuntar gura căscată. Basme…

    Mulți sunt cei care au tot insistat să se readucă ștrandul la ceea ce a fost în perioada lui de glorie, dar Primăriei Arad i-a intrat mereu pe o ureche și i-a ieșit pe alta. Zvonurile că administrația dorește să cedeze unui investitor privat întreaga zonă comercială sunt reale. Mai ales acum, în momentul în care Aradul își caută o identitate care să o poată folosi în lupta de Capitală Culturală Europeană. S-a făcut observația că orașul nostru duce lipsă de un simbol. Corect. Acum, într-adevăr, duce lipsă, pentru că cineva l-a ras de pe fața pământului. Ștrandul Neptun (chiar) era unul dintre simbolurile moderne ale Aradului, prin care cei din afară ne identificau ușor pe hartă.

    Se „resuscitează” ștrandul, în acest sezon?

    Deși au trecut doar vreo 6 ani de când ștrandul Neptun zace într-o letargie totală, dacă faci o plimbare pe acolo, ai senzația că sunt sute. În afara bazinelor care, de ce să nu recunoaștem, arată chiar bine și sunt bine întreținute, o mare parte din zona comercială e parcă desprinsă din fotografii cu Cernobîlul (Vezi galeria FOTO)… Printre puținele terase care au reușit să supraviețuiască, stau martore, încărcate de amintiri, ziduri dărâmate, mâzgâlite cu graffiti-uri stângace, geamuri sparte, grătare din tablă ruginită, care parcă te duc cu gândul la secțiunea de aprins lumânări în biserică. Ba, pe alocuri, mai poți observa și câte un panou scorojit care dezvăluie numele unor localuri de odinioară.

    Fotografiile și videourile de pe internet sunt sufocate de comentarii ale arădenilor revoltați de situația actuală: „Ștrand frumos!!! Activități comerciale intense… astăzi… ruine!!”, „Acum l-au transformat în țarc!”, „Au distrus tot ceea ce știam eu de ștrandul din Arad. Sunt din Arad și sincer nu mă mai atrage deloc. Era mult mai de viață înainte. Acuma e transformat într-o stațiune de moși.”, „cele mai frumoase amintiri de pe ștrand. După examene, pe strand la bere, vinerea, sambata si duminica la discoteci pe strand, baie, distractie in timpul zilei unde? Pe strand acu ce a mai ramas din el? NIMIC!!!” – sunt doar câteva remarci ce însoțesc o fotografie cu vechiul ștrand, dintre sutele de alte comentarii, de pe pagina de facebook „Aradul de Altădată”.

    Dar iată, atunci când ai renunțat,

    poate, cu totul să visezi la cai verzi pe pereți, lucrurile încep să se miște. Oamenii care doresc să investească (Auziți domnule primar? Să investească!) s-au săturat să aștepte minuni din partea Primăriei și par că au luat problema în propriile mâini. Astfel, mai mulți din vechii patroni ai spațiilor de pe ștrand (dar și investitori noi) au pornit la drum, pe propriul risc, să încerce să aducă înapoi localurile mult îndrăgite.

    Au început lucrările de renovare la spaţiul în care a funcţionat „Club Seven Gates” sau „Soho”, terasa „Sivi” (care va fi redeschisă chiar în aceeași locație), clubul de rock Nerv și multe altele.

    Din totalul de localuri de pe ștrand, au mai rămas neînchiriate pe anul acesta doar 5 spații, pe care, la ora actuală licitează 8 firme – susţine administraţia ştrandului Neptun!

    Vom fi, vara aceasta, martorii unei renașteri neașteptate și mult râvnite a ştrandului? Până și cele 230 și ceva de căsuțe (care nu sunt proprietate privată, din totalul de 333) au fost închiriate, în totalitate.

    Dar să nu ne bucurăm prea repede, totuși. E adevărat că mai este mai mult de o lună până la deschiderea oficială din 1 mai, însă… deocamdată, făcând o plimbare pe ștrand, nu vezi multă mișcare. O langoșerie e de vânzare, într-un singur spaţiu se lucrează intens, undeva se repară niște cabluri, niște căței se plimbă pe alei și cam atât.

    Problema e că….

    Bilet de intrare pentru zona din afara bazinelor se va plăti în continuare, chiar plusat cu TVA, pentru că societatea care administrează ștrandul (RECONS) în numele Primăriei Arad este plătitoare de taxă pe valoare adăugată. Dar pentru ce se plătește bilet în continuare, pentru zona comercială, e greu de înțeles. La fel cum e greu de înțeles de ce administrația Falcă i-a disprețuit (și pare să o facă în continuare) pe comercianții din „Neptun”, parcă neconsiderându-i pe aceștia niște investitori ca oricare alții. Care, dacă investesc, doresc să și câștige.

    Rămâne să așteptăm și să urmărim îndeaproape ce se va întâmpla. Informațiile pe care le avem ne fac să credem (dar scepticismul există în continuare) că Ștrandul Neptun reînvie și că o să ne bucurăm de el inclusiv în acest an.

     

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. multumesc…dl premare..de 1 mai am vrut sa ma plimb pe strand..surpriza..surpriza 3 lei…ca sa intri sa bei o bere..parca ..era libera intrarea de 1 mai…sau..acum facem bani ..intruna..sa te voteze aia de le dai concerte maneliste ..toti bosketii…premare

      0 voturi
      +1
      -1

    Scrie un comentariu

    3 + 6 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.