marþi, 23 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Războiul ne sperie, dar România nu are o strategie privind tinerii între 20 și 30 de ani! Ce spune Centrul Militar Arad?

    de Lucian Dănilă | 3 martie 2015, 10:59 AM | Știri Arad

    0

    S-a creat o adevărată isterie în ceea ce privește un posibil, pentru unii chiar iminent, război în care să fie implicată România. Criza din Ucraina creează emoții (întemeiate…) fiecărui român, iar desfășurarea de forțe a Rusiei seamănă panică în toată Europa.

    Probabil nu este chiar atât de gravă situația, dar nu putem să nu ne gândim la ea atâta timp cât în Ucraina se moare, se trage, se bombardează…

    Isteria în România a plecat de la faptul că, anul trecut, autoritățile au aprobat modelul formularului medical pe care tinerii cu vârste cuprinse între 20 şi 35 de ani vor trebui să îl prezine la comisiile locale de recrutare-încorporare pentru a fi înrolaţi în caz de război. Modelul certificatului medical, care va fi eliberat de medicii de familie, a fost publicat și în Monitorul Oficial. În urmă cu mai bine de o lună, aceste certificate, republicate în mass-media, au făcut, din nou, vâlvă.

    Ordinul de aprobare a certificatului face trimitere la Legea 406 din 2006 care spune că la declararea mobilizării şi a stării de război sau la instituirea stării de asediu, îndeplinirea serviciului militar în calitate de militar în termen ori rezervist concentrat/mobilizat devine obligatorie pentru bărbaţii cu vârste cuprinse între 20 şi 35 de ani. Vezi link-ul de mai jos.

    http://www.dreptonline.ro/legislatie/lege_modificare_lege_materii_explozive.php

    În România există circa  două milioane de bărbaţi cu vârste cuprinse între 20 şi 35 de ani, potrivit datelor de la recensământul din octombrie 2011. Ordinul a fost publicat în contextul crizei existente în Ucraina. Dar cum acești tineri nu au făcut stagiul militar, din cauză că armată obligatorie nu se mai face în România din 2004, se pune întrebarea ce se întâmplă cu ei în caz de declarare a stării de război.

    Ce ne răspunde Centrul Militar?

    Am sunat la Centrul Militar din Arad și am aflat unele răspunsuri. „În acest moment nu se trimit ordine de recrutare sau încorporare tinerilor. Se trimit anumite ordine de recrutare rezerviștilor, adică celor care au satisfăcut stagiul militar, care cu toții au vârste de peste 30 de ani, dar nu s-au trimis tinerilor cu vârste între 20 și 30 de ani. Aceste ordine de recrutare au rolul de a lua în evidență pe cei chemați. Stagiul militar nu este obligatoriu pe timp de pace, dar dacă se declară stare de război acesta va deveni obligatoriu”, ne spune ofițerul de presă de la CMJ Arad.

    Tot el ne-a oferit un răspuns și în ceea ce îi privește pe tinerii care nu au stagiul militar satisfăcut. Ce se întâmplă cu ei, am întrebat noi, dat fiind că nu au fost instruiți să folosească arma. „Nu știm ce se va întâmpla cu cei care nu au stagiul militar satisfăcut pentru că nu există, încă, o strategie în acest sens”, ne-a răspuns ofițerul de presă.

    Victor Ponta: „România este în stare de alertă”

    „Nu vreau să stârnim panică. România este, ca toate țările din regiune, ca toate țările NATO, într-o stare de alertă specială, atât în ceea ce privește pregătirea pentru securitatea teritorială, dar și toate celalte proceduri, și tocmai pentru că vreau să dau asigurări că nici un cetățean român nu este, și nu va fi niciodată în pericol. Stagiul militar obligatoriu nu mai există în Constituție din 2003 și, după cum știți, conflictele secolului XXI se desfășoară la un nivel tehnic și de pregătire pe care România în mare parte îl respectă. Avem militari profesioniști extrem de apreciați și care au avut activități importante pe teatrele de operațiuni, îmbunătățim partea de tehnică militară și de tehnologie și nici un român nu este în pericol”, spune premierul Victor Ponta.

    Ministrul Mircea Dușa: „Orice a fost normal devine anormal”

    „Orice a fost normal până acum devine anormal”, și-a început Ministrul Apărării, Mircea Dușa, discursul de vineri de la Bistrița. „Nu a vorbit nimeni niciodată despre recrutare sau chemare la oaste a rezerviștilor și a tinerilor. Acest lucru este posibil, în conditiile legii, numai atunci când se declara stare de război, iar declararea de război sau a stării de mobilizare se face prin hotararea Parlamentului. Activitățile desfășurate în prezent de către centrele militare sunt de rutina, curente și vizeaza clarificarea datelor rezerviștilor legate de domiciliu, mutarea dintr-o unitate militară în alta sau încadrarea pe o altă funcție”, a precizat Mircea Dușa.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    4 + 7 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.