vineri, 29 martie, 2024

Special Arad Logo

    Răniții din Colectiv: primii pacienți sunt transportați, cu întârziere, în străinătate

    de - | 6 noiembrie 2015, 6:17 PM | Naţional

    0

    Cei mai buni chirurgi plasticieni din lume şi specialişti în tratarea arsurilor au venit la Bucureşti, pentru a-i ajuta cu expertiza lor şi chiar cu aparatură medicală pe doctorii care-i tratează pe răniţii din clubul Colectiv, potrivit Realitatea TV.

    Deşi autorităţile s-au lăudat că au tot ce le trebuie pentru a îngriji pacienţii, pe zi ce trece devine tot mai clar că sistemul medical românesc e depăşit din toate punctele de vedere. În plus, ministrul Sănătăţii nu ştie câte paturi speciale pentru arşi are România. Ştie, în schimb, premierul britanic, David Cameron, care a aflat de la medicul chirurg trimis la Bucureşti că ţara noastră are doar 25 astfel de paturi. În mod halucinant, Ministrul Bănicioiu are o altă problemă: trebuie oprite donaţiile de banane către spitale. Doar datorită medicilor, care fac adevărate minuni, rănitii de la Colectiv sunt în continuare în viaţă. Autoritățile române au fost avertizate în mai multe rânduri, inclusiv prin intermediul Realitatea TV, asupra necesității unui ajutor extern pentru răniții aflați în stare gravă după incendiu. Acum, în cele din urmă, unii răniți sunt transferați în străinătate.

    Două aeronave de tip C-27J Spartan ale Forţelor Aeriene Române, configurate pentru misiuni de evacuare medicală, vor efectua în noaptea de vineri spre sâmbătă, două misiuni umanitare de urgenţă către Rotterdam, Olanda (ora aproximativă de decolare 3.30), şi Bruxelles, Belgia (ora aproximativă de decolare 5.00) pentru transferul unor pacienţi răniţi în incendiul de la clubul „Colectiv”.

    Către Olanda vor fi transferaţi nouă pacienţi, dintre care şase ventilaţi, iar către Belgia opt pacienţi, dintre care trei ventilaţi

    După ce, în fiecare zi, ministrul Nicolae Bănicioiu a dat asigurări că răniţii au parte de tratamente adecvate în spitalele din Capitală, acum, autorităţile încearcă să îi trimită pe aceştia în spitale din Europa. Belgia, Olanda şi Germania sunt ţări care deja au anunţat că pun la dispoziţie paturi speciale pentru tratarea pacienţilor arşi.

    Numărul de paturi speciale pentru arşi din România este, însă, o necunoscută pentru responsabili. O altă problemă în care autorităţile se bâlbâie este cea legată de banii necesari tratării răniţilor.

    Un semnal de alarmă este tras de la distanţă de un medic român care lucrează în Germania.

    „Domnul Bănicioiu spune că (n.r. pacienţii) primesc acelaşi tratament ca în Germania? Vă asigur că nu este posibil! Când astfel de bolnavi au bevoie de ventilaţie mecanică specială (în engleză este aşa numita jet-ventilation), iar pe Facebook apar mesaje că Spitalul Universitar are nevoie de comprese sterile şi creme!!!”, a scris medicul român pe adresa emisiunii Dimineaţa de Ştiri.

    Mai mult, „medicii sunt forțați să spună că au” tot ce le trebuie, iar dacă ar spune că adevărul, ar zbura din spital, a declarat, la Realitatea TV, preşedintele Asociaţiei „Dăruieşte viaţă”, Carmen Uscatu:

    „Acești medici au spus că dacă ar spune adevărul ar zbura din spital. Ar trebui să plece în străinătate, odată cu pacieții. Nu se spune nimic, decât în mod informal, decât la telefon după mari rugăminți. Este incredibil ca un ministru să iasă să vorbească despre banane. Medicii sunt forțați să spună că au. Nu vin să declare public: ‘nu avem medicamente, de niciunele în spital’. Probabil, de aceea, nu mai poate un medic să vină să spună că nu are, după ce seful lui spune că are”.

    Reamintim că Nicolae Bănicioiu asigura, joi, la Guvern că „în toate spitalele e aceeași mobilizare”. Cu toate acestea, pe surse apar tot mai multe informaţii care susţin că există o criză acută de materiale sanitare.

    Uluitor este faptul că acum şase zile, pe 31 octombrie, ministrul Sănătăţii se lăuda că avem de toate şi nu este nevoie de ajutor extern.

    Ce a observat un medic britanic

    Situația din România a ajuns inclusiv în Parlamentul britanic. Un parlamentar britanic a cerut ajutorul premierului David Cameron pentru răniții din clubul Colectiv, după ce un medic specialist în arsuri a observat că la București există doar 25 de paturi speciale pentru cei 130 de răniți din clubul Colectiv, scrie un ziar local din Marea Britanie, potrivit chroniclelive.co.uk.

    Informația privind lipsa unităților speciale pentru arși a fost dezvăluită de Anne-Marie Trevelyan, parlamentar britanic, care a cerut ajutor premierului David Cameron.

    Solicitarea a venit după ce un medic din circumscripția parlamentarului, Sarah Pape, unul dintre cei mai mari sepcialiști în arsuri din Regat, a ajuns la București.

    „Înțeleg că există doar 25 de paturi speciale pentru arși”, a precizat parlamentarul.

    Mesajul unui director de spital pentru guvernanți

    Un mesaj trimis de un director de spital și citit de Rareș Bogdan, în emisiunea Jocuri de Putere din 1 noiembrie, a dezvăluit realitatea din sistemul medical românesc, în contextul tragediei din clubul Colectiv.

    „Vom avea mai multi morti decat cei estimati dintr-un motiv bine determinat:

    In spitalele romanesti Nu exista protocol EFICIENT pentru salvarea arsilor majori, lucru stiut de catre toti directorii de spitale.

    Guvernul trebuia sambata sa ceara urgent paturi la 3-4 spitale din Austria , Elvetia, Israel, turcia, plus sa asigure financiar pod aerian cu asistenta pentru resuscitare in zbor. Asta cu „doliu national” e zero barat

    Medicii romani au fost solidari, dar Nu e suficient !!! Din pacate au trecut deja 48 de ore, e prea tarziu pentru arșii majori”, se precizează în mesaj.

    Secretarul de stat în MAI, Raed Arafat, declara, duminică, la Guvern, că este posibil să mai fie înregistrate încă aproximativ 20 de decese în „următoarea perioadă”, în rândul celor răniților în urma incendiului izbucnit, vineri seară, în Club Colectiv.

    „Riscăm să mai avem încă decese, și chiar un număr semnificativ din cei internați, având în vedere că un număr este încă critic. Sunt 90 în stare gravă și critică. Sunt unii foarte grav și unii grav. Asta nu înseamnă că ne așteptăm să avem, Doamne ferește, 90 de decese. Din aceste cazuri, statistic vorbind, un procent poate să fie cu riscul de a sucomba în timpul tratamentului”, afirma secretarul de stat.

    Întrebat dacă procentul celor care ar putea să moară se apropie de 50% , Raed Arafat a răspuns că e posibilă o dublare a numărului actual al deceselor:

    „Cel puțin din ce s-a vorbit în cadrul discuției este posibil încă să se dubleze numărul actual al deceselor, adică să mai avem încă vreo 20 de decese în următoarea perioadă, este posibil, dar aceasta este o cifră care este foarte orientativă, asta nu înseamnă că așa va fi”.

    SURSA: REALITATEA.NET

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    0 + 6 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.