miercuri, 24 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Psiholog: „Angajaţii stresaţi din Germania primesc tratament gratuit. În România, rezistenţa la stres este cerinţă la angajare”

    de Special Arad | 2 decembrie 2014, 12:07 PM | Business | Recomandările editorilor

    0

    Angajaţii din Germania care merg la medicul de familie pentru a spune că se simt stresaţi primesc din partea statului suma necesară pentru a plăti şapte şedinţe cu un psiholog care să îi trateze, a spus psihologul Roxana Maier.

    Site-urile de locuri de muncă din România sunt pline cu anunţuri de recrutare în care rezistenţa la stres este una din cele mai importante cerinţe ale angajatorului. Acesta e motivul pentru care mai mult de 50% din angajaţii români spun că stresul a devenit un fapt normal la job, potrivit unor informaţii ale filialei locale a Agenţiei Europene pentru Securitate şi Sănătate în Muncă (EU-OSHA).

    „Cred că, în general, românii sunt mai stresaţi decât mulţi alţi angajaţi din statele europene şi asta pentru că există nişte factori externi jobului care îi apasă. În România nu prea există predictibilitate şi pentru mulţi teama de a-şi pierde locul de muncă e un factor de stres foarte mare. În plus, noi nu avem o cultură a odihnei. Noi muncim şi în concediu, ba avem activităţi legate de job, ba grădinărim”, a explicat Roxana Maier, în cadrul unui eveniment organizat săptămâna trecută de firma de recrutare şi închiriere de forţă de muncă temporară APT, potrivit ZF.

    Printre cauzele cel mai des întâlnite în rândul salariaţilor români se numără şi schimbarea modului de lucru şi modul în care aceasta e comunicată sau volumul de lucru, gradul de independenţă pe care îl au în îndeplinirea sarcinilor de serviciu. Toate acestea au un factor comun – managementul, spun specialiştii în HR şi psihologii.

    Totodată, chiar şi angajaţii spun că factorul numărul 1 de stres pe care îl percep la job este chiar şeful. Şi angajaţii sunt însă vinovaţi pentru lipsa de productivitate sau de motivaţie cauzată de stres, pentru ca în multe cazuri fie se „vând” prea bine, sugerând că pot face faţă stresului mai bine decât ar face-o în realitate, fie pentru că se lasă influenţaţi şi de stresul personal suplimentar.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    3 + 7 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.