Nici nu a început încă școala că unele cadre didactice au fost întâmpinate, la unitățile de învățământ unde sunt încadrate, cu vești mai mult decât proaste. Despre ce vorbim? Se pare că Ministerul Educației a trimis în școli „formulare” prin care cadrele didactice care au terminat studiile doctorale trebuie să-și dea acordul să li se scadă salariul.

Aceștia au fost puși în postura de a semna că sunt de acord cu una dintre cele două variante:

1. Fie renunță la sporul de 15% care le revine în plus față de salariul de bază. Sporul respectiv se oferă cadrelor didactice care au titlul științific de „doctor”, indiferent de data obținerii acestuia, potrivit legii 193 din 2016, iar după această anulare a sporului, rămân încadrați ca profesori cu gradul 1.

2. Fie își păstrează sporul de 15%, dar coboară ca statut la încadrarea de profesor cu definitivat.

Lucrul cel puțin „interesant” este că aceste formulare și-au făcut apariția în școli, fără nicio discuție în prealabil, de parcă ele ar fi apărut efectiv „din senin”. La ora actuală, nu cunoaștem dacă acest lucru s-a întâmplat și la alte școli din România, sursele noastre ne-au oferit informații doar despre situația din municipiul Arad.

Un cadru didactic din Arad, care dorește să-și păstreze anonimatul din motive evidente, a declarat pentru Special Arad că este foarte jignit de situația în care a fost pus: „Situația este incalificabilă uman, este o lipsă de eleganță crudă! Omul este în stare de șoc și nu apucă să proceseze ce se întâlmplă că și semnează, apoi se declară că măsura a fost făcută cu acordul lor…  Din păcate noi suntem o mică, mică minoritate… (n.red. „noi” – cadrele didactice preuniversitare cu doctorat). Lucrurile s-au făcut vineri, ca până luni să se poată întămpla multe… Iar luni o să declare că totul a fost făcut cu acordul nostru?” 

Cadrul didactic arădean ne-a declarat că, alături de alții aflați în această situație, va depune o cerere prin care solicită justificarea direcțiunii școlii pe ce bază vor avea salariul diminuat și în baza cărei legi sunt condiționați să revină la definitiv plus sporul de doctorat.

Inspectoratul Școlar Județean Arad nu știe nimic despre această măsură

Am contactat ISJ Arad pentru a cere lămuriri despre presiunea care se pune pe cadrele didactice deținătoare de doctorat din mediul preuniversitar. Purtătorul de Cuvânt al ISJ ne-a mărturisit că instituția nu știe nimic despre așa ceva, dar ne-a asigurat că va reveni în scurt timp cu lămuririle necesare.

Vom reveni cu poziția ISJ Arad în momentul în care vom primi un răspuns.

 

Raluca Medeleanu, 4 septembrie 2017, 11:27 AM