vineri, 29 martie, 2024

Special Arad Logo

    „Printre incapabili și nedemni (…) medicul șef al municipiului Arad” – scandalurile din sistemul medical românesc n-au termen de expirare…

    de Mihai Todoca | 19 mai 2016, 12:45 PM | Altădată | Recomandările editorilor

    0

    Știți expresia aia: „timpurile se schimbă, dar năravurile ba”? Atunci când am crede că anumite probleme sunt doar recente în viața românilor, coincidența face să dăm peste un articol dintr-un ziar uitat de vreme, în arhivele Bibliotecii Județene, care, culmea!, are exact data de joi, 19 mai. Doar că e o joi mai de demult, din 1938 mai exact. 

    În numărul respectiv din ziarul arădean „Ecoul” (vezi finalul articolului) descoperim că și în urmă cu 78 ani, România – și implicit Aradul – era zguduită de un scandal legat de serviciile medicale.

    Din păcate, nu putem spune că descoperirea ne-a șocat. Suntem obișnuiți să avem un sistem medical la pământ, nimic nu ne mai miră. La doctor tre’ să-i dai, la asistentă tre’  să-i dai, la portar tre’ să-i dai…peste tot tre să daiȘi ce dacă au fost diluate soluțiile dezinfectante? Nu mai luăm de la Hexi Pharma! Luăm de la alții. Bun. Perfect! Dar soluțiile pe care acum le achiziționați, le-ați verificat? A….nu. Deci nu le-ați analizat ca să nu luați țeapă din nou? Păi…nu.

    Repetăm greșeli la infint

    „Repetiția este mama perfecțiunii”, însă în acest caz este moartea unui sistem medical.

    Încă o dată ni se demonstrează că în conștiința celor care țin frâiele țării în mână, istoria nu își mai îndeplinește rolul de învățător. Nu se învață nimic,nu se face apel la memorie atunci când ne confruntăm cu o problemă similară.

    Ministerul Sănătății trebuia să își pună următoarea întrebare: „Ce am greșit în cazul Hexi Pharma?” Nu s-au verificat substanțele, respectiv ceea ce scria pe etichetă și nici concentrația lor. Repercusiunile acestei neglijențe crase au fost tratamentele ineficiente, prelungirea perioadei de spitalizare a pacienților, punerea în pericol real de vieți omenești și în final… o factură considerabil mai mare.

    „Ni se rupe de voi, auziți? Ni se rupe!”

    Asta văd eu ca și unic răspuns satisfăcător la întrebarea:

    „De ce la achiziționarea de soluții dezinfectante de la o altă companie, nu s-au făcut analizele necesare pentru a se evita un nou caz Hexi Pharma?”

    Celor responsabili li se rupe, de pacienții din spitale, de doctorii care, din cauza prelungirii tratamentului pacienților, trebuie să pună câte doi într-un pat, de medicii de pe ambulanță plimbați de la o unitate la alta cu bolnavul în salvare pentru că nu este loc pentru el și lista poate continua.

    Un bolnav în tratament prelungit are de plătit o factură mai mare

    La final, totul se rezumă la bani. Cu cât este mai plin un spital, cu atât produce mai mulți bani, din acest punct de vedere s-ar putea spune că,în esență e o fabrică, iar patronii ca și cei de la Hexi Pharma sunt cei care fac ca „banda rulantă” să nu se oprească.

    Ne mai poate învăța ceva istoria?

    Da. Citind articolul din „Ecoul”, 1938, aflăm că au fost medici, unii medici-șefi definitivi ai unui municipiu sau din capitală care au fost mutați disciplinar sau definitiv de la unitățile lor spitalicești cu ștaif, undeva la țară, în localități precum Sgârdești, Broscari,Aiorman, Isibei Caliacra, Coșeni. Cauzele pentru care au fost mutați disciplinar variază de la „acte incompatibile cu funcțiunea ce ocupă, pentru reaua întreținere a localului dispensarului”, la „lucrează superficial iar dispensarul său este murdar, redusă activitate în serviciu și o vădită lipsă și neglijență în a-și pune la punct serviciul său”.

    „Printre incapabili și nedemni este și dr.Vasile Cucu – medicul șef al municipiului Arad- care a fost pus, însfârșit, în disponibilitate”

    Iar la Arad, transcriem după cum urmează: „dr. Vasile Cucu, medic șef definitiv al Municipiului Arad, se lasă în disponibilitate din postul ce ocupă, pentru mottivul că redactează cu ușurință actele oficiale, cauzând prejudicii particularilor și pentru motivul că săvârșește acte ce nu cadrează cu calitatea pe care o are, ca unul care a obținut primirea în cadrele ofițerilor de rezervă prin fraudă, fapt pentru care a fost reformat.”

    Acestea au fost măsurile luate de Ministerul Sănătății acum 78 de ani pentru neglijențe și diverse incompatibilități.

    Ca și în cazul lui Gabriel Oprea, limuzina achiziționată și ofițerii care nu au tăcut ducându-se la DNA denunțând abuzul, sunt și unități spitalicești care au denunțat neglijențele celor de la Hexi Pharma refuzând contractul cu ei de acum 5 ani… nu i-a băgat nimeni în seamă.

    20160517_142416 20160517_142711

     

     

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    8 + 8 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.