vineri, 29 martie, 2024

Special Arad Logo

    Prin județ pe două roți – Episodul 3: Muzeul Viei și Vinului Miniș | FOTO

    de Mihai Todoca | 3 aprilie 2017, 12:08 PM | Reportaj

    0

    Episodul cu numărul 3 al eventului numit „Prin județ pe două roți” ne-a „dus” până la Miniș la Muzeul Viei și Vinului.

    Întâlnirea s-a făcut, ca de obicei, în Piața Avram Iancu având ora de plecare 10 și un sfert. Conform tradiției am plecat mai târziu pentru a-l aștepta pe mezinul „familiei”. Pe drum, la Profi din Micălaca și parcarea de la Selgros, am mai cules câțiva bicicliști, am stabilit regulile de deplasare și am pornit către Miniș.

    Pista de biciclete din Vladimirescu – o idee foarte proastă

    Pistele de bicicletă, pe unde am beneficiat, au fost destul de bune. În afară de aceea din Vladimirescu care este făcută din pavele. O idee proastă resimțită îndeosebi de cei care aveau biciclete fără suspensii. Poate pentru localnicii care se folosesc acea pistă de câteva ori pe zi, însumând câțiva kilometri, nu e un lucru așa de mare. Dar după ce pedalezi 40 de kilometri, atunci când dai de pavele… îți vine să dai cu bicicleta de pământ și să comanzi un taxi.

    DSC_0656

    Muzeul de la Miniș – potențial DA, vin NU

    Drumul până la Miniș a fost unul destul de organizat deși coloana s-a rupt de mai multe ori, însă tot timpul pauzele ne-au întregit lotul de 28 de bicicliști. Am ajuns la muzeu unde ne-au întâmpinat primarul împreună cu ghidul de acolo. Ne-a povestit câte ceva despre muzeu și cum se încearcă acum atragerea de fonduri de la Consiliul Județean Arad, pentru a face ca zona cu un potențial turistic real să devină una de neratat pentru orice turist.

    IMG_9778

    Au dreptate, zona are potențial, îndeosebi terasa de la muzeu, unde cu fonduri relativ mici s-ar putea face și un restaurant cu specific tradițional. Construcția clădirii permite acest lucru.

    În muzeu, care dealtfel era micuț dar curat și îngrijit, se pot vedea ustensile vechi specifice realizării vinului și diferite diplome primite de-a lungul anilor. Diplome care recunosc calitatea vinului făcut aici, în podgoria care a fost atestată documentar încă din prima jumătate a secolului al XI-lea.

    În zona Miniș se produc nu mai puţin de 11 feluri de vinuri: Riesling italian, Fetească regală, Muscat Ottonel, Cabernet Sauvignon, Merlot, Cadarcă, Mustoasă de Măderat, Burgund mare, Pinot noir, Oporto, Sangiovese. Din toate astea… noi am gustat… nimic!

    Toată zona Minișului poate fi observată de sus, deoarece muzeul este amplasat pe un deal, aducând un argument în plus celor care doresc să investească aici. Prima dată să fie zona pusă la punct și mai apoi putem povesti de atragerea turiștilor. Un mic sfat pentru curatorii muzeului: dacă tot e Muzeul Viei și Vinului… un mic stand cu sticluțe de vin de vânzare, nu ar strica, pe lângă alte obiecte decorative cu specific.

    muzeu

    Vizita la muzeu, totuși, te lasă cu un gust amar. Pentru că urci pe terasa clădirii muzeului și vezi distrugere, paragină și indiferență pentru un spațiu cu potențial. De ce se ajunge ca asemenea locuri să fie date uitării și se permite ca rugină să acopere tot, asemeni locomotivei montată pe șine la nici 20 de metri de muzeu?

    IMG_9774

    Ultima oprire – plaja de la Ghioroc

    Plecând de la muzeu ne-am oprit la o alimentară și ne-am luat niște beri, din moment ce la muzeu nu am putut lua nici o sticluță de vin, urmând ca pauza să o facem pe plaja de Ghioroc. Cum era de așteptat, s-au legat prietenii noi, s-a discutat despre orice: de la pavele până la concertele Cargo, de la lipsa toaletei din muzeu până la prezența vikingilor în Europa.

    colaj 2

    Drumul înapoi a durat mai puțin, opririle fiind mult mai scurte, iar un mic grup a ajuns și la Măltăreț unde și-au stins setea la un pahar de vorbă.

    În loc de concluzie –  ne așteptăm ca anul următor, când vom include același traseu până la Miniș, să descoperim cu totul altceva: ne așteptăm să găsim o toaletă la muzeu, să găsim terasa renovată, să aibă mese, scaune, loc de servit masa, să putem cumpăra un pahar de vin, să putem lua mici amintiri de acolo, nu doar poze.

    Să vedem acum ce va face Consiliul Județean, să vedem cât va dura revitalizarea zonei. Promisiuni sunt. Până atunci vă așteptăm la Episodul 4. Să vedem unde vom ajunge.

    Citește și primele două episoade ale #PrinJudețPeDouăRoți

    Ep.1 – Legende din Arad pe care puțini le știu! Vasile Goldiș și legătura lui cu Mănăstirea Hodoș-Bodrog

    Ep.2 – Prin județ, pe roți – episodul 2. Muzeul Memorial „Ioan Slavici și Emil Monția”. Cetatea Șiriei

     

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    6 + 0 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.