miercuri, 24 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Premieră mondială: chirurgii chinezi au realizat cu succes primul transplant de cap

    de - | 24 ianuarie 2016, 10:50 PM | Internaţional

    0

    Specialiști de la Universitatea medicală din Harbin (China), conduși de profesorul Xiao Ping Ren, susțin că au realizat cu succes un transplant de cap la o maimuță, după ce anterior au reușit să efectueze grefe de cap la șoareci. La operație a colaborat neurochirurgul italian Sergio Canavero, care și-a fixat, în 2013, ambițiosul obiectiv de a reuși în doi ani primul transplant de cap la om.

    Este o adevărată victorie pentru omenire, afirmă Sergio Canavero, referindu-se la reușita din China, citat de 7sur7.be, care preia un articol din Sciences et Avenir. Acest experiment, scrie Sciences et Avenir, ar putea fi crucial pentru persoanele tetraplegice (paralizate de toate membrele).

    Potrivit echipei de medici, maimuța grefată a fost menținută în viață timp de 20 de ore.

    „Am menținut maimuța în viață 20 de ore. Obiectivul nostru era să dovedim că putem proteja creierul. Strategia de protecție a creierului a constat într-o hipotermie și în stabilirea unei circulații sanguine încrucișate între donator și primitor printr-un sistem de canule”, a adăugat profesorul XiaoPing Ren.

    Maimuța nu a fost menținută în viață mai mult „din cauza legilor etice care nu permit păstrarea dincolo de o anumită perioadă a unui animal în aceste condiții de experimentare”, a mai precizat el.

    Potrivit The Telegraph, oamenii de știință care au efectuat această procedură au publicat imagini și videoclipuri, dar detaliile realizării lor nu sunt disponibile pentru a fi supuse analizei comunității științifice. Dar Canavero susține că va publica detalii despre studiu în reviste de specialitate în următoarele luni.

    monkey-head_3554903b

    Nu este prima dată când se realizează o grefă de cap la o maimuță. Doctorul american Robert White a transplantat capul unei maimuțe pe corpul altei primate în 1970. Iar savantul rus Vladimir Demihov a reușit în anii ’50 operația de transplant al unui cap de câine la alt câine, obținând un câine care trăia cu două capete.

    Experimentele realizate de acești pionieri s-au dovedit vitale pentru progresul tehnicilor de transplant în medicină. Animalele pe care au fost realizate aceste experimente nu au supraviețuit însă foarte mult. Maimuța lui Robert White, de exemplu, a murit după 9 zile de la transplant, în urma unei reacții de respingere imunitară, notează agerpres.ro.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    3 + 3 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.