joi, 28 martie, 2024

Special Arad Logo

    Update Polițist de frontieră prins în flagrant de procurori în timp ce lua mită 7000 de euro! Metoda de „operare” este caracteristică crimei organizate

    de Alin Olteanu | 18 octombrie 2016, 7:54 AM | Recomandările editorilor | Regional

    0

    Un polițist de frontieră a fost prins, seara trecută, de procurorii DNA Timișoara în timp ce primea… un rest de șpagă de 7.000 euro. Nicu Mihăițoaia, polițist de frontieră cu mare renume în orașul de pe Bega, cunoscut de toată lumea „bună”, inclusiv interlopă, fiind implicat în mai multe anchete de crimă organizată ale DIICOT, a fost prins în flagrant într-o benzinărie pe Calea Aradului din Timișoara, în timp ce-și primea banii de la o intermediară cu care acesta, se pare, lucra constant.

    Într-o primă fază, în cursul dimineții de luni, intermediara a fost „agățată” la rândul ei, de către DNA, în timp ce prime șpaga de la un denunțător – acesta polițist la o secție din Timișoara și care este cercetat de DIICOT într-un dosar cu bani falși. Prinsă și ea în flagrant, cu mâna pe bani, intermediara a acceptat, chiar dacă nu de la bun început, să ajute procurorii DNA. Astfel, având aparatura asupra ei, i-a dus banii, în benzinărie, lui Mihăițoaia, cum spuneam nu mai puțin de 7000 de euro, pe care acesta i-a și luat.

    Cum s-a ajuns aici, adică să fie făcută „lucrarea”, e simplu, însă metoda prin care acest individ, polițist de frontieră, a ajuns să ceară șpaga ni se pare îngrozitoare. Mai mult, indică faptul că în România hoția nu se mai termină și că metodele prin care se solicită și se ia șpagă s-au dezvoltat și perfecționat. Iar când ne gândim că e vorba și de un polițist, bun cunoscător al metodelor de investigare, care lucra cu ditamai DIICOT-ul, structură constituită să lupte împotriva crimei organizate, parcă ne pierdem orice speranță în țara asta. Și ni se face și teamă.

    Revenind la speță, denunțătorul, polițistul de la secția nr.2 din Timișoara, după ce a fost pus sub acuzare și a ajuns în arest la domiciliu, a fost contactat de către Mihăițoaia – delegat de procurorul DIICOT să se ocupe de acest dosar – care i-a transmis că poate să scape basma curată dacă „sare la cap” cu 15.ooo de euro. Până la urmă, cunoscând renumele lui Mihăițoaia, agentul de poliție (Ilin Deagan) a acceptat să-i dea 13.ooo de euro în schimbul promisiunii că va scăpa de arestul la domiciliu și, ulterior, de vreo sentință urâtă. Se pare că Mihăițoaia s-ar fi exprimat că o parte din bani vor ajunge la procurorul de caz și astfel ancheta va fi „deturnată”.

    După ce a fost prins în flagrant, polițistul de frontieră a fost dus la audieri, iar în jurul orei 23, luni seara, a fost reținut pentru 24 de ore sub acuzațiile de trafic de influență, luare de mită și divulgare de informații care nu sunt destinate publicului. Acesta a fost dus în arestul Poliției Timiș, urmând ca astăzi să fie prezentat instanței cu propunere de arestare preventivă.

    Ca un amănunt interesant, acest Mihăițoaia este polițistul care s-a ocupat de ancheta în urma căreia ofițerul DGA Arad, Silviu Popescu, a fost chemat la audieri, fiind bănuit ca parte activă într-un dosar cu  trafic de migranți – cauză care are toate șansele de clasare și nu din cauza reținerii lui Mihăițoaia, aseară.

    Nu în ultimul rând, ne punem un mare semn de întrebare. Dar, oare, în acest caz, cu flagrantele în serie… DNA ar fi putut ajunge și la un procuror DIICOT?


     

    UPDATE

    Comunicat DNA:

    Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Timișoara au dispus efectuarea urmăririi penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 17 octombrie 2016, a suspectului

    MIHĂIȚOAIA FIAT NICU, agent de poliție în cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Timișoara, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de:
    – luare de mită,
    – trafic de influență.

    În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:

    În perioada septembrie – octombrie 2016, suspectul Mihăițoaia Fiat Nicu, în calitate de agent de poliție în cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Timișoara, delegat să desfășoare acte de urmărire penală într-o cauză penală a D.I.I.C.O.T., a pretins suma de 15.000 euro, printr-un intermediar, de la o persoană cercetată în dosarul respectiv. După mai multe negocieri purtate cu persoana intermediară, suma finală a fost stabilită la 13.000 euro, din care suspectul Mihăițoaia Fiat Nicu a primit în mai multe tranșe 5.600 euro.
    Pe lângă influența pe care susținea că o are asupra procurorului de caz, suspectul Mihăițoaia Fiat Nicu a pretins și primit banii respectivi și în virtutea propriilor atribuții de serviciu, fiind delegat în dosarul D.I.I.C.O.T. pentru îndeplinirea unor acte procedurale.
    Concret, agentul de poliție a facilitat persoanei cercetate, printre altele, restituirea telefoanelor ridicate cu ocazia unei percheziții, a întocmit procesul verbal de restituire a aparatelor, i-a adus la cunoștință expirarea măsurii arestului la domiciliu și a redactat ordonanța prin care s-a dispus instituirea controlului judiciar.
    La data de 17 octombrie 2016, suspectul Mihăițoaia Fiat Nicu a primit o altă tranșă de 7.000 euro, moment în care s-a procedat la constatarea infracțiunii flagrante.
    Conform înțelegerii anterioare, persoana cercetată în dosarul penal aflat pe rolul D.I.I.C.O.T. urma să mai remită suspectului și restul de 400 euro, până la suma negociată de 13.000 de euro.

    Suspectului i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

    La data de 18 octombrie 2016, suspectul Mihăițoaia Fiat Nicu urmează să fie prezentat Tribunalului Timiș cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

    Facem precizarea că efectuarea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

     

     

    Foto: www.pressalert.ro

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    9 + 4 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.