Titlul inițial: O bestie umană din Buteni își folosește câinele Pit Bull pentru a ucide alte animale. Filmulețul a creat revoltă pe Facebook 

Știri Arad. O postare pe rețeaua de socializare Facebook a creat revoltă printre internauți duminică seara. Vorbim despre o fotografie și un filmuleț postate de utilizatorul Sergiu Vasilescu, din care se vede cum un bărbat își stârnește câinele din rasa Pit Bull pentru a ataca un alt câine care este legat.

În postarea sa, Sergiu Vasilescu spune că bărbatul din imagini se numește Ionel Stepan, că este din comuna Buteni, județul Arad, și că aceste practici au devenit obișnuință pentru individ.

Totodată, Sergiu Vasilescu mai spune că organele de poliție din Buteni cunosc aceste practici și că nu iau nicio măsură în acest sens.

La doar o oră de la postarea imaginilor, peste o mie de utilizatori au distribuit postarea respectivă, revoltați fiind de cele văzute.

postare-individ-buteni

Rugăm pe această cale conducerea Inspectoratului de Poliție Județean Arad să se autosesizeze în acest caz și să ceară conducerii Postului de Poliție Buteni să ia măsuri în privința acestui caz de cruzime și rele tratamente împotriva animalelor!

15895103_1513287342029730_6268234816645283328_n

Vă atenționăm că imaginile de mai jos vă pot afecta emotional!

UPDATE – Bestia de la Buteni a fost prinsă și i s-a întocmit dosar penal pentru cruzime împotriva animalelor. Urmează cercetări și asupra celor doi prieteni ai acestuia

Urmare a publicării materialului de mai sus și a reacției pe care postarea lui Sergiu Vasilescu a provocat-o în rândul internauților, oamenii legii s-au autosesizat și au luat primele măsuri în acest caz.

Astfel, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliție Județean Arad ne-a comunicat oficial că, pe numele agresorului s-a întocmit deja un dosar penal pentru infracțiuni de cruzime împotriva animalelor.

„Oficial putem să vă comunicăm faptul că, în urma apariției pe rețelele de socializare a imaginilor și fotografiilor respective, polițiștii Postului de Poliție Buteni s-au sesizat din oficiu, l-au identificat pe cel bănuit de comiterea faptei. Este vorba despre un tânăr de 23 de ani din aceeași localitate, iar pe numele acestuia a fost întocmit un dosar de cercetare penală sub aspectul săvârșirii infracțiunii de cruzime împotriva animalelor”, a declarat inspectorul de poliție Lorena Radu, purtătorul de cuvânt al IPJ Arad.

În ceea ce îi privește pe ceilalți doi indivizi care au fost prezenți în momentul acelor imagini, purtătorul de cuvânt al IPJ Arad a explicat că „dacă sunt întrunite toate condițiile participaționale, atunci polițiștii vor extinde cercetările și în cazul celorlalți doi. Am înțeles că urmează a fi cercetați și cei doi, așa mi-au comunicat colegii”.

După apariția filmărilor, mai mulți internauți spun că, ceilalți doi bărbați despre care polițiștii spun că au început cercetările și în cazul lor ar fi Cristian Burda și Marius Birau.

Felicităm autoritățile pentru promptitudinea de care au dat dovadă în acest caz!

UPDATE 2

Cristian Burda ne-a contactat pentru a ne explica faptul că el nu face parte din grupul indicat. Acesta spune că la respectivul incident au fost prezente patru persoane, care se află în aceste momente la Postul de Poliție Buteni pentru a da declarații: Ionel Stepan, Marius Birau, Adrian Turcean și un frate al acestuia.

Ne prezentăm scuzele de rigoare față de Cristian Burda, indicat de către mai mulți internauți ca fiind implicat la rândul său în acest caz.

UPDATE 3 – Măsuri dure luate de Poliția Română și de Poliția Animalelor împotriva „Bestiei de la Buteni”. Cazul a fost preluat și de Procuratură

Seara trecută proprietarul câinelui agresiv, împreună cu ceilalți trei prieteni ai acestuia prezenți la incident, au fost identificați de către polițiști și primele informații venite din partea IPJ Arad arătau că pe numele proprietarului a fost deschis un dosar de cercetare penală sub aspectul săvârșirii infracțiunii de cruzime împotriva animalelor.

Astăzi, Ionel Stepan a primit din nou vizita autorităților. Vorbim atât despre Poliția Română, cât și despre Poliția Animalelor, departament din cadrul Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Arad (DSVSA).

În primul rând, surse din cadrul IPJ Arad ne-au declarat că încadrarea proprietarului câinelui la „infracțiunea de cruzime împotriva animalelor” a fost una mult prea blândă pentru fapta sa, astfel că oamenii legii au decis schimbarea încadrării juridice în „organizare de lupte între animale”. Aceleași surse ne-au precizat că acest caz a fost preluat de către Procuratură, de acest dosar ocupându-se în continuare Parchetul de pe lângă Judecătoria Gurahonț, fiind vorba de mai mulți tineri implicați în acest incident.

Aceste informații au fost confirmate ulterior și de către inspectorul de poliție Lorena Radu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliție Județean Arad.

În ceea ce privește Poliția Animalelor, Viorel Agud, directorul DSVSA Arad, ne-a explicat care sunt măsurile luate în acest caz de către instituția pe care o conduce.

„O echipă de la DSVSA Arad s-a deplasat în această dimineață la Buteni. Proprietarul câinelui a fost identificat și amendat cu 3.000 de lei, conform Legii 205/2004, Art. 25 care prevede organizarea de lupte între animale. Totodată, în urma verificărilor s-a constatat că stăpânul nu are carnet de sănătate pentru câinele său și nu este înregistrat la Poliție conform Ordonanței 55/2002 fiind un câine periculos. În același timp, am reușit să-l convingem pe proprietar să predea câinele la Adăpostul de Animale Arad. În cursul zilei de astăzi am luat legătura cu cei de la Adăpost pentru ca aceștia să-l pună într-o încăpere separată de ceilalți câini. Din informațiile noastre sunt deja câteva persoane care vor să-l adopte, dar acestea nu sunt din județul Arad. Am primit mai multe telefoane din țară, dar nu este de competența noastră pentru a verifica dacă acele persoane sunt competente pentru a ține un asemenea câine foarte greu de disciplinat. În acest sens există mai multe organizații de profil care vor face aceste verificări”, a explicat Viorel Agud pentru Special Arad.

În același timp, Special Arad a reușit să afle, tot pe surse, că este foarte posibil ca acest câine agresiv să fie adoptat de către Asociația Kola Kariola. Vorbim despre aceeași asociație care în primăvara anului trecut a preluat și cățelul mutilat cu un topor în comuna Felnac, județul Arad. Momentan am încercat să luăm legătura cu reprezentanții Kola Kariola pentru a confirma/infirma această informație, dar nu am primit încă un răspuns, informația rămânând doar la stadiul de zvon.

Citește și: Felnacul e în alertă! Se caută criminalul care a mutilat un câine cu toporul (FOTO ȘOCANTE)

UPDATE 4 – Pitbull-ul de la Buteni a fost dus la Adăpostul de Animale și preluat de către un ONG, iar câinele sfâșiat a fost operat

În cursul zilei de ieri, „Bestia de la Buteni”, așa cum l-am denumit noi pe Ionel Stepan, proprietarul câinelui din rasa Pit Bull care a fost implicat în incidentul explicat mai sus, a predat câinele la Adăpostul Public de Animale Arad, așa cum i-a fost sugerat de către cei de la DSVSA Arad. Din declarațiile date de tânăr ieri se pare că acesta nu prea a înțeles ce faptă a comis, nici măcar după ce a văzut reacția publicului sau a autorităților, motivându-și decizia de a renunța la câine prin faptul că vrea să scape de „gura oamenilor”. Totodată, tânărul le-a explicat autorităților și presei prezente ieri atât la Buteni, cât și la Adăpostul de Animale, că nu știa că acel câine este agresiv și că este pentru prima oară când a atacat alte animale. Special Arad a arătat ieri imagini cu încă doi câini atacați de acel Pit Bull, pe semne că lucrurile nu stau chiar așa cum declară Ionel Stepan. În același timp, consătenii săi confirmă faptul că incidentul nu este unul singular. Pe de altă parte, imaginile cu pitbull-ul la adăpost arată un câine speriat și blând, lucru care ne face să credem că acel câine reacționa violent doar la comanda stăpânului.

După ce a fost predat la Adăpostul Public de Animale Arad, urmează ca acest câine să fie preluat, așa cum am anunțat încă de ieri, de către Asociația Kola Kariola, o asociație care în general preia cățeii bolnavi sau răniți și care în trecut a mai preluat un câine din județul Arad. Vorbim despre primăvara anului trecut, atunci când cei de la Kola Kariola au preluat câinele mutilat cu un topor la Felnac.

Câinele agresat a fost operat

În ceea ce privește cățelul sfâșiat de Pit Bull, acesta a fost ieri la Asociația APAM, iar apoi operat de către doamna doctor Irina Milea, de la Clinica Dacrivet, cu care cei de la APAM colaborează foarte strâns.

„Cățelul a supraviețuit, dar are răni adânci și grave și, în plus, este traumatizat psihic. Acum se află internat la clinică, unde va sta până la însănătoșire, iar la externare APAM va deveni casa lui pentru totdeauna”, au explicat reprezentanții APAM, care speră ca „Bestia” care a făcut acest lucru să plătească cu libertatea pentru faptele sale pline de cruzime.

În ceea ce îl privește pe Ionel Stepan, acesta va fi în continuare anchetat de către autorități, dosarul său aflându-se la Parchetul de pe lângă Tribunalul Gurahonț.

Urmare a faptelor acestuia, au fost inițiate petiții onine intitulate „Închisoare pentru criminalul din Buteni”, petiții care au strâns peste 100.000 de semnături până în acest moment.

15943041_10209329046842352_2077361506_o

15942985_10209329048282388_1535525725_o 15942931_10209329046642347_1266017161_o

Andrei Fuliaș, 8 ianuarie 2017, 7:58 PM