Ping-Pong cu flegme în Hip-Hop-ul românesc. Guess Who și Cheloo – „IO ȚI-O-MPING”, runda a 2-a

  de Tomck@t | 22 octombrie 2016, 5:48 PM | Monden

  0

  Cheloo și Guess Who se războiesc în piese. Să vedem ce iese… c-așa e în p… în tenis. Ori ping-pong. Să rămânem la P-uri.

  Guess Who a lansat în urmă cu două zile o melodie pe care i-o dedică lui Cheloo… și nu e o „declarație de dragoste”. Solistul trupei Paraziții ia insulta ca o criză isterică din partea unei pițipoance, dar nu se sfiește să-i răspundă, tot în versuri, cu jigniri. Nefiind o poveste nouă, doar reciclată, uite așa, ping-pong-ul de flegme dintre Paraziții și Guess Who a reînceput oficial, de dragul -, ori spre bucuria showbiz-ului românesc.

  Fenomenul „Rap Battling” e ceva obișnuit în Hip-Hop, în special când doi rapperi dornici de afirmare „se bat” în rime, adesea aducând injurii unul altuia, pentru a înjosi concurentul. Dar acolo e vorba, în general, de întreceri amicale, pe aceeași scenă. Când acest obicei este adus însă în „mainstream”, supărarea devine mai gravă. Vezi exemplul Notorious B.I.G. vs. 2Pac / East Coast vs. West Coast. Ce se-ntâmplă acum la noi, în România, e o joacă de copii, vorba măscăriciului Macanache. Un „război” de doi bani și trei lulele, cu înjurături (deocamdată) nu prea dese, dar cu frustrări destul de intense.

  Pentru cei interesați, puțină reîmprospătare de memorie: Guess Who a apărut în showbiz-ul românesc alături de rapperul Spike în trupa numită ANONIM, fiind „descoperiți” și prezentați publicului larg de către trupa Paraziții. Prima lor piesă difuzată pe posturile TV era „Extrema zilei”. Ulterior, cei doi rapperi tineri s-au aruncat în cariere solo, însă, în timp ce Spike a rămas fidel stilului hip-hop mai apropiat underground-ului, Guess Who țintea spre „mainstream”, adică spre comercial. Piesa „Locul potrivit” se difuzează până și astăzi pe posturile de radio, iar de atunci, Guess Who se simte automat superior tuturor artiștilor hip-hop din România. Cel puțin, aceste acuze i-au fost aruncate la cap până și de către vechii săi fani. Evident, nu atât de elegant. Că „s-a curvit” ar fi cel mai potrivit mod de a explica lucrurile pe înțelesul tuturor. De când colaborează cu Smiley, Marius Moga, Don Baxter și Grasu’ XXL (alți doi rapperi care au luat-o „pe lambada”), Guess Who nu prea mai are aproape nici un fan în hip-hop-ul cel adevărat, adică underground.

  Pe de altă parte, Paraziții se bucură de același succes de decenii întregi. E adevărat, părerile sunt împărțite, dar încă au respectul fanilor hip-hop, chiar dacă sunt ascultați și de către fani ai altor genuri muzicale, mai light. Nu a schimbat semnificativ acest lucru nici măcar faptul că până și Cheloo, unul dintre soliștii trupei Paraziții, a colaborat cu Smiley la o piesă cât se poate de comercială, „Plec pe Marte”. Unii l-au mai înjurat pe Cheloo pentru că a fost jurat în emisiuni precum X-Factor sau iUmor, considerând acest lucru tot o „preacurvire artistică”.

  Off-topic: Un alt scandal similar în România s-a „consumat” între trupele B.U.G. Mafia și La Familia, fiind vorba și atunci de un „război” între maeștri și discipoli. Cei din urmă au fost „penalizați” de veteranii hip-hop-ului românesc prin înregistrarea denumirii „La Familia” la OSIM și condiționarea de a o folosi doar contra cost. Sișu a ajuns tocmai în acea perioadă la pușcărie, iar Puya a pornit „jihad-ul hip-hop” împotriva celor de la B.U.G.

  Revenind la scandalul dintre Guess Who și Cheloo, la care s-a dat UPDATE zilele trecute, acesta a început acum doi-trei ani și cel care l-a inițiat a fost, și atunci, Guess Who. În piesa „Sâc!”, alături de Spike, Guess Who spune „elevu’ silitor și-a întrecut maestrul”, fiind evident la cine se referă.

  Anul acesta, povestea „hip-hop de can-can” merge mai departe:

  Guess Who: „Chiar ai devenit penal şi n-are cine să te scape, a sunat ceasu’… puşcăria e aproape!

   

  În piesa lansată acum două zile și numită sec „O nouă piesă”, Guess Who aruncă următoarele „vorbe de duh” spre fostul său prieten și mentor, Cheloo:

  „Să mă cobor la mintea ta, nu pot să fiu subtil / Că tot vrei disc cu mine, tu, de când eram copil / Că tot mănânci c***t la kil, Mr. Scatofil / Dacă n-aveam eu succes, mai dădeai tu din fitil? / Mă tot ameninţi că mă baţi de ani de zile / Motive tu zici că ai, chiar nu poţi să dai de mine? / În puii mei, se vede cine-i târfa cui / Cred că stă şi capră dacă face tot ce-i spui / Cred că-i viceversa, pare că-i place şi lui / În culise sotto v-admiraţi ochii căprui. / Eşecu’ e major şi voi vă credeţi veterani / Evoluez Okapi, voi, familia Bundy / (…) Acum zi, ce ai vrea? Să-ţi spun cumva merci? / Că ţi-am semnat hârtii şi ai prostit nişte copii / Pe câţiva ani de zile, SF-uri şi fantezii / Să stăm în umbra voastră, Paraziţii Mini-Me / Tu business chiar nu ştii, nu te duce conducta / Femeia nu că te ghida, îţi conducea şi trupa / Literalmente, frate, chiar mergea cu voi cu duba / O ardeaţi „În Focuri” doar să reîncălziţi iar supa / Da-i mulţumesc când te-a pus chiar de ziua mea / Să-mi reziliezi contractu’ tu cu mâna ta (…) / Chiar ai devenit penal şi n-are cine să te scape / A sunat ceasu’… puşcăria e aproape!”

     Cheloo: „Sunt mulţumit că am putut să te cunosc și iată că reuşesc să nu-mi bag p***-n gura ta de prost”

   

  Cheloo nu se lasă mai prejos și, la doar o zi distanță, i-a răspuns tot în versuri:

  „Hai să vorbim sincer coate, încă mai ţin la tine / Uitasem că exişti, mă bucur să te-aud, eşti bine? / Recunosc… sunt mulţumit că am putut să te cunosc / Şi iată că reuşesc să nu-mi bag p***-n gura ta de prost/ Eşti disperat? Îţi dau un sfat… fă numa’ ce ştii tu / Că au trecut 3 ani şi uite, n-ai mai găsit hitu’… / Nu treci peste nimeni, peste mine în niciun caz / Tinere, duci lipsă de concerte? Te iau în deschidere / Îţi băgai p***-n Moga şi ai făcut piesă cu el / Ai tot respectu meu, frate, eşti un mare caracter / Ai un stil de sclav slab, de astăzi te denumim milogu’ / Cariera ta s-a încheiat atunci, ăsta e necrologu’! / Ai dat şi tu 2 ani de bani şi ai frecat 3 fete bete, / Băi, băiete, ai luat-o în sus dar te-ai lovit în perete / Eşti în umbra mea şi-acum, oricum, nu-ţi fie frică / Eşti acelaşi Laur, piticu’ de grădină cu p*la mică / Eşti ăla rujat în clip încercând să pară frumos (…)”.

  Cheloo îi mai aruncă în fața „rivalului său” și faptul că inclusiv numele de scenă „Guess Who” a fost dat de către el și încheie piesa-replică cu următoarele rânduri: „Important e să accepţi că ce ai tu nu-mi trebuie mie, culmea, am în viaţă tot ce îţi lipseşte ţie!”. 

   

  Sondaj: Cine are dreptate? Cheloo sau Guess Who?

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  9 + 9 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Logo Aplicatie Special Arad

  Special Arad