marþi, 19 martie, 2024

Special Arad Logo

    Personalitățile locale, naționale și internaționale care ne-au părăsit în 2016

    de Special Arad | 31 decembrie 2016, 9:02 PM | Stuff

    0

    Anul 2016 a fost un an, fără doar și poate, tumultuos. Dincolo de alegeri locale și parlamentare în România și cele prezidențiale în America, dincolo de nesfârșitele și mereu reinventatele scandaluri, fapte de corupție și de birocrație, la nivel internațional am avut parte și în acest an – parcă și mai pronunțat decât până acum – de numeroase atentate teroriste și accidente. Din păcate, aproape în fiecare zi, alături de anumite știri pozitive și relativ pozitive, a trebuit să relatăm și despre multă suferință… și de cele mai multe ori am fost nevoiți să folosim cel mai crunt cuvânt existent pe lumea asta: moarte…

    Nu vom vorbi acum, în prag de An Nou, neapărat despre tragedii aviatice sau rutiere (deși pare un obiectiv imposibil de atins, dacă ne gândim numai la catastrofa aviatică în care a pierit o echipă întreagă de fotbal), în schimb încercăm să ne amintim de celebritățile internaționale și naționale, respectiv personalitățile arădene care, în anul care a trecut, au plecat la cele veșnice. Dumnezeu să-i odihnească în pace!

     

    31 decembrie 2015

    Actorul John McIntyre

    Trapper MASHCunoscut pentru rolul chirurgului militar „Trapper” din serialul de mare succes al anilor 70 „M.A.S.H.”, John McIntyre a murit la vârsta de 82 de ani, din cauza complicațiilor apărute ca urmare a unei pneumonii. Actorul a murit în ultima zi a anului 2015, la Los Angeles, înconjurat de membrii familiei sale. Deși a jucat numai în trei sezoane din cele 11 ale serialului „M.A.S.H.”, el a devenit extrem de îndrăgit. A jucat și într-un alt serial foarte cunoscut, „Murder, She Wrote”. Dincolo de talentul actoricesc, Rogers a dovedit ulterior că are și reale abilități de investitor.

    S-a născut în Alabama, a absovit la Princeton și a fost în marina militară înainte de a-și câștiga faima ca actor. La începutul carierei, a apărut în multe westernuri televizate, însă ceea ce l-a făcut celebru și îndrăgit a fost rolul din M.A.S.H., unde l-a avut ca partener pe „Hawkeye Pierce”, jucat de Alan Alda. În scurt timp au devenit unul dintre cele mai îndrăgite cupluri de pe micul ecran. Mai multe, AICI.

     

    7 ianuarie 2016

    Fostul primar al Aradului, Cristian Moisescu

    29-noaptea bibliotecii aradene (29)Cristian Moisescu a încetat din viață la vârsta de 69 de ani. Fost primar al Aradului în perioada 1992-1996, Cristian Moisescu a fost internat în stare gravă la UPU din cadrul Spitalului Clinic Județean Arad înainte de sărbătoarea Crăciunului. Fostul primar a avut grave probleme de sănătate și în vară, atunci când de asemenea a ajuns în stare gravă la spital. Cunoscut de mulți arădeni și prin faptul că circula mai mereu cu bicicleta, Moisescu a avut probleme cardiace majore, suferind o triplă operaţie de bypass coronarian, iar în ultima perioadă din viață a fost supus unei noi intervenții în urma căreia i s-au montat două stenturi.

    A fost, dincolo de cariera sa politică, profesor de limba engleză, activând mulți ani la Liceul „Elena Ghiba Birta” din Arad. Mai multe, AICI. Citește și articolul scris de Ovidiu Balint, dedicat fostului primar.

     

    10 ianuarie 2016

    David Bowie

    David Bowie as Aladdin SaneLegendarul muzician englez David Bowie a murit la vârsta de 69 de ani, după o curajoasă luptă de 18 luni cu cancerul. Chiar cu câteva zile înainte să împlinească vârsta de 69 de ani, pe 8 ianuarie, Bowie a lansat ultimului său album de studio, intitulat „Blackstar”. Din cauza problemelor de sănătate, în schimb, ultimul său concert live a avut loc în urmă cu zece ani, la New York, cu ocazia unui eveniment de caritate.

    David Bowie a fost un celebru cântăreţ, compozitor, producător şi inginer de sunet şi a câştigat mai multe premii BRIT, MTV Music Video şi Grammy. Activ pe parcursul a cinci decenii pe scena rock ‘n’ roll şi cunoscut prin faptul că-şi reinventa destul de des stilul de a cânta, Bowie a fost considerat un influent inovator, în special datorită pieselor sale din anii ’70.

    Era căsătorit din 1992 cu celebrul super-model Iman, cu care are o fiică, Alexandria Zahra Jones. David Bowie are şi un fiu, Duncan, care provine din prima lui căsătorie cu Angela Bowie. Mai multe, AICI.

     

    14 ianuarie 2016

    Actorul Alan Rickman („Snape” din „Harry Potter”)

    640_alan_rickman_2016_01_14_20_47_59Actorul Alan Rickman, interpretul profesorului Severus Snape din franciza cinematografică „Harry Potter”, a murit la vârsta de 69 de ani, la Londra. Starul britanic, cunoscut şi pentru rolurile interpretate în filme precum „Greu de ucis/ Die Hard”, „Truly Madly Deeply” şi „Robin Hood, prinţul hoţilor/ Robin Hood: Prince of Thieves”, a murit din cauza unui cancer.

    Starul britanic a câştigat un premiu BAFTA în 1992, cu rolul şerifului din Nottingham din filmul “Robin Hood: Prince of Thieves”. În acel an, Alan Rickman a fost nominalizat la BAFTA şi cu rolul din filmul “Truly Madly Deeply”. Mai multe, AICI.

     

    18 ianuarie 2016

    Chitaristul Glenn Frey

    12-glennfrey-gettyimages-88035485-1442210924Unul dintre membrii fondatori ai trupei Rock and Roll Hall of Fame, The Eagles, Glenn Frey a murit la vârsta de 67 de ani.

    Eagles, grupul condus de Don Henley, vocalist şi baterist, şi Glenn Frey, chitarist, a dominat topurile americane în anii 1970 cu hiturile „Take It Easy”, „One of These Nights” şi „Hotel California”. Din cauza problemelor de sănătate ale lui Glenn Frey, grupul a amânat în decembrie o apariţie publică pentru a primi o prestigioasă recompensă de la Centrul Kennedy, încoronând cariera lor artistică.

    Frey, născut la Detroit, şi bateristul şi vocalistul Henley au co-fondat Eagles în 1971 la Los Angeles după ce au acompaniat-o pe cântăreaţa de muzică rock Linda Ronstadt, aminteşte Reuters. Trupa a intrat în 1998 în Rock and Roll Hall of Fame, panteonul rock. Eagles s-au separat în anii 1980, după care s-au regrupat în 1994.

     

    20 ianuarie 2016

    Dr. Ioan Crîsnic, fost director al Spitalului Județean și al DSP Arad

    crasnicA fost director la Direcția de Sănătate Publică din Arad și la Spitalul Clinic Județean Arad. De asemenea, a fost primul decan al Facultății de Medicină a Universității de Vest Vasile Goldiș. A fost dr. Ioan Crîsnic, unul dintre cei mai reputați medici arădeni, care a trecut în neființă la vârsta de 76 de ani. Numele său apare și în poveștile Revoluției din 1989. „Col. Răşină Dumitru – şeful Securităţii judeţene a venit cu ideea de a împărţi manifestanţilor răcoritoare sau alte băuturi (ceai, bere, cafea) în care să se pună substanţe care să provoace diaree. A cerut subalternilor să procure fenolftaleina – un diuretic foarte puternic, a eşuat pentru că nu s-au găsit cantităţi suficiente de substanţe (Dr. Crîsnic Ioan – şeful laboratorului de la spital a ascuns fenolftaleina acolo)”, se arată într-un raport. Mai multe, AICI.

     

    23 ianuarie 2016

    Elisabeta Polihroniade, multiplă campioană la șah

    elisabeta_1395945905_65371500Elisabeta Polihroniade, multipla campioană la șah, a murit la vârsta de 80 de ani. Conform apropiaţilor, Elisabeta Polihroniade a fost răpusă de un cancer la pancreas.

    Maestru internațional în 1960, iar din 1982 a fost mare maestru internațional. A fost campioană națională în 1966, 1970, 1971, 1972, 1975, 1976 și 1977. A fost și reprezentantă a României la Jocurile Olimpice.

    A deținut funcțiile de director al revistei române de șah Gambit și de vicepreședinte al Uniunii Internaționale a Șahului Școlar.

     

    28 ianuarie 2016

    Dr. George Pascu Hurezan, fostul director al Muzeului Arad

    hurezan colajLa doar un an de la ieșirea în pensie, fostul director al Complexului Muzeal Arad, Dr. George Pascu Hurezan, s-a stins din viață.

    Pascu Hurezan a fost director la Complexul Muzeal Arad aproape două decenii, din 1986 până în 2004, atunci când locul său a fost luat de Peter Hugel. A scris mai multe cărți și a fost profesor universitar la Universitatea de Vest „Vasile Goldiș”.

     

    3 martie 2016

    György Tokay, fost deputat și consilier local arădean

    gyorgy-tokayFostul deputat UDMR de Arad György Tokay a încetat din viață la vârsta de 77 ani.

    Tokay, care s-a confruntat în ultimii ani cu probleme de sănătate, a fost numit, în anul 2005, ambasadorul României în Lituania.

    Până la preluarea postului, György Tokay a activat în Consiliul Local Arad.

     

     

    20 martie 2016

    Ioan Klein, fostul șef al Gardienilor Publici din Arad

    ioan_kleinFostul șef al Corpului Gardienilor Publici din Arad, Ioan Klein, a murit în Spitalul Județean Arad, fiind într-o stare foarte gravă în ultimele zile din viață, ca urmare a unui cancer pulmonar pe care-l „ducea” de câțiva ani.

    Ioan Klein s-a retras din viața publică în 2002, atunci când și-a dat demisia din funcția de director al Corpului Gardienilor Publici Arad. Fostul director al CGP Arad a fost o vreme și vicepreședinte al organizației municipale a PNȚCD Arad.

     

    21 martie 2016

    George Vlai, procuror

    george VlaiUnul dintre cei mai longevivi penaliști din Arad, procurorul George Vlai, a încetat din viață la vârstă de 71 de ani. George Vlai a ieșit la pensie în 2009, a fost o perioadă prim-procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Arad și, ulterior, șef al Secției Penale din cadrul aceluiași Parchet. George Vlai și-a obținut doctoratul în domeniu și, în ultima perioadă a activat ca avocat.

    De numele său se leagă construcția și înființarea Parchetelor de la Chișineu-Criș și Gurahonț.

     

    8 aprilie 2016

    Actorul Mircea Albulescu

    mircea albulescuMircea Albulescu rămâne în memoria tuturor drept unul dintre cei mai apreciaţi actori de teatru şi film. De-a lungul carierei sale, a jucat în sute de piese de teatru şi peste 70 de filme. În plus, a scris proză şi versuri si a publicat șapte cărți.

    A fost publicist, poet și prozator, membru al Uniunii Scriitorilor și a fost autorul a mai multor rubrici culturale în ziare și reviste, precum și realizator de emisiuni culturale la radio și televiziune. Timp de mai bine de un sfert de secol le-a insuflat şi altora secretele actoriei – a fost profesor la UNATC şi prin mâinile lui au trecut sute de învățăcei, care au nume sonore acum, precum Florin Piersic Junior, Elvira Deatcu sau Dragoș Bucur. Pe 29 decembrie 2011, pe Aleea Celebrităţilor din Bucureşti i-a fost închinată o stea.

     

    20 aprilie 2016

    Patronul Hotelului President din Arad, Nicolae Blaga

    blaga 1Patronul Hotelului President din Arad, Nicolae Blaga – „Nicu” cum îi spuneau cunoscuții, s-a stins din viață la vârsta de 70 de ani. A suferit mult în ultimii ani, situația sa medicală înrăutățindu-se tot mai rău în ultimele luni, el fiind supus și unei intervenții chirurgicale.

    Viața sa a fost… hotelul. Cunoscut încă dinainte de Revoluție de la „Astoria”, imediat după ieșirea din comunism, Nicu Blaga a avut un vis pe care l-a și realizat. A dorit un hotel al lui și astfel a construit, în Aradul Nou, pe Calea Timișorii, unul dintre cele mai cunoscute și frumoase hoteluri din Arad: Hotel President.

     

    21 aprilie 2016

    Prince

    PrincePrince Rogers Nelson a fost găsit mort în studioul său de înregistrări, situat în Paisley Park, California, din cauza unei supradoze dintr-un analgezic similar celui care l-a răpus şi pe Michael Jackson.

    Prince s-a făcut remarcat în Minneapolis (statul Minnesota), la sfârşitul anilor 1970, abordând un stil original care combină influenţele funk, rock şi pop. Albumul său din 1980, „Dirty Mind”, i-a adus aprecierea din partea publicului, iar albumul „1999”, lansat doi ani mai târziu, a avut un succes răsunător.

    Albumul „Purple Rain” şi filmul cu acelaşi titlu, lansate în 1984, i-au adus celebritatea pe plan mondial. Acest disc s-a menţinut 24 de săptămâni în fruntea topurilor americane şi conţine, în afara piesei care îi dă titlul, alte două mari hituri – „Let’s Go Crazy” şi „When Doves Cry”. „Purple Rain” a fost recompensat cu două premii Grammy, iar filmul omonim, regizat de Albert Magnoli, a primit Oscarul pentru cea mai bună coloană sonoră originală. Mai multe, AICI.

     

    6 mai 2016

    Fotbalistul Patrick Ekeng

    ekeng-2-610x400Patrick Ekeng, jucătorul camerunez al lui Dinamo, s-a prăbuşit pe gazon în minutul 70 al meciului Dinamo – Viitorul, fără a fi atacat de vreun adversar.

    Introdus pe teren în partea a doua, fotbalistul nu a apucat să joace decât câteva minute, după care s-a prăbuşit pe gazon, la mijlocul terenului. Jucătorii au făcut semne disperate către stafful medical, iar Patrick Ekeng (26 de ani) a fost transportat de urgenţă la spital. Jucătorii au izbucnit în plâns la finalul partidei. Patrick Ekeng a fost un jucător de fotbal camerunez. El a mai jucat la Canon Zaounde, Le Mans, Lausanne şi Cordoba și avea 7 selecţii pentru naţionala Camerunului.

     

    3 iunie 2016

    Legendarul campion de box Muhammad Ali

    muhammad aliCelebrul pugilist şi filantrop Muhammad Ali a murit la 74 de ani într-un spital din Phoenix, unde fusese spitalizat cu o seară în urmă din cauza unor probleme respiratorii.

    Muhammad Ali suferea de aproape 30 de ani de maladia Parkinson şi a fost spitalizat de două ori, în 2014 şi 2015, pentru o pneumonie şi o infecţie urinară. Muhammad Ali a devenit cunoscut în lumea boxului datorită meciurilor celebre din ring, precum “Rumble în the Jungle” sau “Thrilla în Manila”. Născut Cassius Clay, la 17 ianuarie 1942, a obţinut 56 de victorii în 61 de meciuri, din care 37 înainte de limită, devenind primul boxer care a câştigat trei titluri de campion mondial al greilor. Din punct de vedere social, dorinţa sa de a zgudui dominarea “albilor” în America anilor ’60, refuzând să plece în Vietnam în 1967, a dat curaj numeroşilor afro-americani în vremea în care aceştia luptau pentru drepturile de bază.

    La 30 de ani de la ultimul său meci, curajul şi evoluţia din ring, dar şi luările de poziţie şi declaraţiile şocante în afara ringului rămân simboluri puternice. Mai multe, AICI.

     

    19 iunie 2016

    Actorul Anton Yelchin

    anton-yelchin-net-worthAnton Yelchin a murit la vârsta de doar 27 de ani pe 19 iunie 2016 la Studio City, Los Angeles, după ce a fost călcat de propriul său autoturism, Jeep Grand Cherokee, parcat necorespunzător, care l-a strivit de un gard. Accidentul a fost etichetat drept unul „ciudat”.

    A fost un actor american de film și de televiziune. Este cel mai cunoscut pentru interpretarea rolului Pavel Chekov din seria reboot „Star Trek” sau pentru rolul Clumsy Smurf din seria de filme „Ștrumpfii”.

     

    27 iunie 2016

    Bud Spencer

    main_motiv_budspencer_announcementActorul italian Bud Spencer, celebru pentru rolul personajului Piedone, a decedat la vârsta de 86 de ani.

    Pe numele său real, Carlo Pedersoli, s-a născut în Santa Lucia, o zonă cunoscută a oraşului Napoli. În perioada 1947-1949, a lucrat la Consulatul italian din Recife (Brazilia). În anul 1967, a luat pseudonimul Bud Spencer. A fost primul italian care a reuşit să înoate pe distanţa de 100 de metri în stil liber în mai puţin de un minut, atingând această performanţă în 1950. Bud Spencer a avut primul rol în cinematografie în anul 1950, în producţia „Quel fantasma di mio marito”. Spencer l-a cunoscut pe viitorul său partener de producţii cinematografice, Terence Hill, la filmările pentru „Hannibal”, în 1959. Au colaborat la peste 20 de producţii, inclusiv la „Ace High” (1968), „Boot Hill” (1969), „Blackie the Pirate” (1971), „All the Way, Boys” (1972), „Crime Busters” (1976), „Miami Supercops” (1985) şi „Troublemakers” (1994).

    Alte filme în care a jucat Bud Spencer sunt „The Five Man Army” (1969), „The Fifth Day of Peace” (1969), „It Can Be Done Amigo” (1972), precum şi seria „Piedone” („Flatfoot”, 1973, 1975, 1978, 1979), care l-a făcut celebru la nivel mondial.

    Bud Spencer s-a căsătorit cu Maria Amato în anul 1960 şi a avut trei copii, Giuseppe, Christine şi Diamante. Mai multe, AICI.

     

    21 august 2016

    Actorul Marin Moraru

    marin-moraru-465x390Actorul român s-a stins din viaţă la Spitalul Elias, la vârsta de 79 de ani.

    Marin Moraru s-a născut la data de 31 ianuarie 1937 în Bucureşti. A absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică “I.L.Caragiale” în anul 1961, iar după absolvirea facultăţii, a activat ca actor pe scenele de la Teatrul Tineretului (1961-1964), apoi la Teatrul de Comedie (1965-1968), Teatrul „Lucia Sturdza Bulandra” (1968-1971) şi la Teatrul Naţional „Ion Luca Caragiale” (1971-1974). În anul 1980 s-a reîntors la Teatrul Naţional „I.L. Caragiale”.

     

    23 august 2016

    Cântăreața Mihaela Mariș

    mihaela marisCântăreața de muzică populară, arădeanca Mihaela Mariș, a pierdut lupta cu cancerul și s-a stins din viață la vârsta de 38 de ani. Aceasta a fost diagnosticată cu cancer și era internată la Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuţă” din Cluj Napoca.

    Mihaela Mariş a fost angajată la Direcţia Judeţeană de Evidenţă a Persoanelor Arad.

     

     

    29 august 2016

    Actorul Gene Wilder

    gene-wilderActorul american Gene Wilder, interpretul de neuitat al personajului „Willy Wonka” și figură centrală a mai multor comedii realizate de Mel Brooks, a murit la vârsta de 83 de ani. Gene Wilder, al cărui nas proeminent și al cărui păr creț i-au făcut chipul celebru, a murit din cauza unor complicații la boala Alzheimer.

    Actorul s-a făcut remarcat în special prin colaborările cu scenaristul și regizorul Mel Brooks și cu actorul Richard Pryor, amintește Reuters.

    Nepotul lui Gene Wilder, Jordan Walker-Pearlman, a spus că actorul a ales să țină secret faptul că suferea de Alzheimer, astfel încât copiii care îl știau ca Willy Wonka să nu asocieze acest personaj excentric cu o boală a adulților.

     

    30 august 2016

    Gimnasta Věra Čáslavská

    tumblr_n8kad3biaw1rfx9jqo1_1280Cehoaica Vera Caslavska a fost doborâtă de o lungă maladie, la Praga, la vârsta de 74 ani. Dublă campioană olimpică la individual compus, ea a cucerit 7 medalii de aur la două ediții ale JO (1964 și 1968). Opozantă a regimului pro-sovietic, Caslavska a căzut în dizgrație în țara sa, la fel ca și soțul său, Josef Odlozil, vicecampion olimpic la 1.500 m în 1964, la Tokyo. După căderea regimului comunist, ea a fost consilier al președintelui Vaclav Havel.

     

     

    26 septembrie 2016

    Ioan Gyuri Pascu

    image-2009-07-1-5876355-41-ioan-gyuri-pascuFostul membru al grupului de umor Divertis avea 55 de ani și a jucat și în filme, dar și în piese de teatru. Ioan Gyuri Pascu a murit în locuința fostei sale soții, din cartierul bucureștean 23 august. Actorul suferea de diabet. La ora 4 dimineața i s-a făcut rău, iar soția a sunat la ambulanță. Medicii au încercat să îl resusciteze timp de 45 de minute, însă fără rezultat.

    S-a lansat în cariera muzicală în anul 1977 și de atunci a abordat diverse stiluri muzicale, printre care: pop, rock, blues și reggae. A fondat mai multe formații de succes în anii 1990, precum The Blue Workers sau Pacific, al căror solist a fost, fiind membru activ al primei formații. A lansat mai multe piese de rock alternativ prin casa sa de discuri, Tempo Music, și a fost un critic al radioului comercial românesc.

    Pe lângă activitatea de la Divertis, unde a abordat în special satiră politică, a mai jucat în filme de lung metraj precum „O vară de neuitat” – în regia lui Lucian Pintilie și în „Occident” – regizor Cristian Mungiu. A mai jucat în mai multe piese de teatru, precum „Take, Ianke și Cadîr”, asigurând și coloana sonoră pentru o parte din ele. A colaborat cu mai multe posturi de televiziune, printre care TVR 1, Antena 1 și Pro TV. A mai contribuit ca jurnalist sportiv și comentator de sport, și a scris mai multe cărți de spiritualitate și pentru copii.

     

    27 septembrie 2016

    Actorul Sebastian Papaiani

    pacalaO legendă a cinematografiei din România, actorul Sebastian Papaiani, cunoscut mai ales pentru interpretarea faimosului personaj „Păcală” (din  anul 1974), a decedat la vârsta de 80 de ani. În luna mai, actorul a suferit un accident vascular cerebal și nu a mai putut să vorbească.

    A fost decorat la 13 decembrie 2002 cu Ordinul național Serviciul Credincios în grad de Cavaler, alături de alți actori, „pentru devotamentul și harul artistic puse în slujba teatrului românesc, cu prilejul împlinirii unui veac și jumătate de existență a Teatrului Național din București”.

     

    31 octombrie 2016

    Cristian Nemeș

    nemes-1A fost unul dintre cei mai cunoscuți sportivi amatori din Arad. Cristian Nemeș și-a făcut un mod de viață din sport. Alerga peste tot, la aproape toate competițiile de fond sau semifond din zonă, la concursuri montane, dar printre pasiunile sale se numărau și caiacul, sau bicicleta.

     

     

     

    25 octombrie 2016

    Fotbalistul Carlos Alberto

    carlos-alberto-collects-the-world-cup-trophyCarlos Alberto, căpitanul naţionalei de fotbal a Braziliei la Campionatul Mondial din 1970, a încetat din viaţă la vârsta de 72 de ani, din cauza unui infarct.

    Născut la 17 iulie 1944, la Rio de Janeiro, Carlos Alberto Torres a jucat pe postul de fundaş dreapta şi a condus Brazilia spre titlul mondial din 1970, când a marcat al patrulea gol al finalei cu Italia, reuşită considerată drept una dintre cele mai frumoase ale turneului. În total, a adunat 53 de selecţii, precum şi opt goluri marcate la naţionala Braziliei. În ţara natală a evoluat la Fluminense, Santos şi Flamengo, dar s-a retras din activitate la New York Cosmos, din liga nord-americană, echipă la care a evoluat şi Pele. În 2004, Carlos Alberto a fost trecut de Pele pe lista FIFA 100, cu „cei mai buni fotbalişti în viaţă”.

     

    7 noiembrie 2016

    Leonard Cohen

    leonard-cohen-1Muzicianul canadian Leonard Cohen, care a fost de asemenea un poet apreciat și romancier, a murit la vârsta de 82 de ani. Cu o lună înainte de deces, artistul a spus: „Sunt pregătit să mor. Sper că nu e prea inconfortabil”.

    Pe 21 septembrie anul acesta, Leonard Cohen a sărbătorit împlinirea a 82 de ani, anunțând lansarea unui nou album în care explorează relația metafizică a omului cu Dumnezeu și cu moartea. La doi ani după precedentul album, cea de-a 14-a producție discografică a celebrului poet și cântăreț canadian rămâne fidelă aranjamentelor muzicale minimaliste. În piesa „You Want It Darker”, Leonard Cohen, cu vocea sa gravă și șoptită, își pune întrebări despre natura omului și a unui Dumnezeu omnipotent. Albumul se deschide cu amintirile sale despre copilăria în orașul Montréal și despre participarea la corul comunității evreiești Shaar Hashomayim.

    Cohen a fost și un respectat poet și romancier, cele mai celebre opere fiind volumul de versuri „Flowers For Hitler” (1964) precum și cele două romane, „The Favorite Game” (apărut în 1963, tradus în română „Jocul favorit” / Polirom, 2003) și „Beautiful Losers” din 1966 („Frumoșii învinși” / Polirom, 2004). Ziarul Boston Globe a scris următoarele despre faimosul artist: „James Joyce nu a murit. Trăiește în Montreal și se numește Cohen”. 

     

    16 noiembrie 2016

    Fotbalistul Daniel Prodan

    prodan-733206Fostul fundaș internațional român Daniel Prodan (54 de selecții) a încetat din viață la 44 de ani, în urma unui atac cardiac.

    Cu selecționata României, Prodan a atins sferturile de finală la Cupa Mondială din 1994. Cvintuplu campion al României cu Steaua București (1993-1997), el a mai jucat la echipe precum Atletico Madrid și Glasgow Rangers. Daniel Prodan avea să bifeze toate minutele disputate de către naționala țării noastre la Mondial, jucând în meciurile cu Columbia, Elveția, Statele Unite ale Americii, Argentina și Suedia. După turneul final, pe 12 noiembrie 1994, avea să marcheze primul său gol la echipa națională, în meciul cu Slovacia, și ce gol, un gol decisiv, care a asigurat victoria României cu 3-2. Golul venea în minutul 81, la doar un minut după ce slovacii egalaseră la 2, iar meciul se disputa chiar pe Ghencea, stadionul cu care era familiarizat atât de bine. Și datorită acestei victorii cu Slovacia, România s-a calificat la Campionatul European din 1996, din Anglia, unul din cele mai slabe turnee finale făcute de naționala României, care a pierdut toate cele 3 meciuri și a marcat un singur gol. Prodan nu a evoluat în meciul cu Franța, dar a evoluat în tot meciul cu Bulgaria și până în minutul 86 în ultimul meci al grupei, cu Spania. În 1997, Daniel Prodan avea să părăsească Steaua pentru un transfer în Primera Division, la Atletico Madrid. În 2000 s-a întors la Steaua, evoluând un singur meci, așa că a părăsit formația din Ghencea pentru a juca la concitadina Rocar București. A evoluat în 15 meciuri pentru formația din Drumul Găzarului, pentru care a marcat și 3 goluri. În timpul șederii sale la Rocar, a evoluat în ultimele sale meciuri pentru echipa națională, fiind chiar și căpitan în câteva meciuri. S-a retras din națională după meciul cu Ungaria, din preliminariile Mondialului din 2002, meci câștigat de România cu 2-0. A mai evoluat la FC Național, echipă la care și-a încheiat cariera de jucător, cu o pauză în care a evoluat la Messina în 2002.

     

    25 noiembrie 2016

    Fidel Castro

    fidel_castroPoliticianul revoluţionar marxist-leninist Fidel Castro a murit la vârsta de 90 de ani în această toamnă. Actualul preşedinte al Cubei, Raul Castro Ruz, fratele mai mic al lui Fidel, a fost cel care a făcut anunţul pe televiziunea publică din Cuba.

    Fidel Castro a fost liderul Revoluţiei Cubaneze, a deţinut funcţia de premier al Cubei în perioada 1959-1976 şi de preşedinte, între 1976 şi 2008. Deşi retras din viaţa publică, Fidel Castro a rămas o sursă de inspiraţie pentru nucleul dur al Administraţiei socialiste de la Havana, condusă de fratele său, Raul Castro, căruia i-a predat puterea în 2008. „Nu m-am născut politician. Dar, încă din tinereţe, am observat lucruri care mi-au rămas în minte, care m-au ajutat să înţeleg realităţile din jurul meu”, scria Fidel Castro la un moment dat.

    Fidel Castro a fost unul dintre cei mai „vânați” oameni din istorie, asupra vieții sale fiind comise numeroase atentate, toate soldate cu eșec. Fabián Escalante, fostul șef al serviciilor de contrainteligență ale Cubei, cel care a fost împuternicit cu protejarea lui Fidel Castro pe durata celor 49 de ani cât s-a aflat la putere, a estimat numărul atentatelor la viața lui Castro la 638.

    Fidel Castro deține Recordul Guinness pentru cel mai lung discurs ținut la ONU, cu o durată de 4 ore și 29 de minute, în data de 29 septembrie 1960. Cel mai lung discurs al său în Cuba a durat 7 ore și 10 minute, în anul 1986, în Havana, la cel de-al III-lea Congres al Partidului Comunist.

     

    28 noiembrie 2016

    Întreaga echipa de fotbal Chapecoense

    avion-9Avionul în care se afla şi echipa braziliană de primă ligă Chapecoense s-a prăbuşit la 30 de kilometri de Medellin, unde urma să joace primul meci din finala „Copa Sudamericana” împotriva echipei „Atletico Nacional” din Medellin. Bilanţul a fost de 71 de morţi şi doar şase supravieţuitori.

    Echipa din orășelul Chapeco a intrat în prima ligă a Braziliei în 2014 pentru prima dată după 1970 și și-a făcut ascensiunea în finala Cupei Sud-Americane cu o săptămână înainte de tragedie, învingând legendara echipă San Lorenzo.

    Chapecoense a precizat că în tragicul accident au decedat următorii jucatori: Kempes, Ananias, Lucas Gomes, Tiaguinho, Bruno Rangel, Canela, Josimar, Gil, Sergio Manoel, Matheus Biteco, Cleber Santana, Arthur Maia, Marcelo, Filipe Machado, Thiego, Gimenez, Dener și Caramelo. Ulterior, a murit în spital și portarul Danilo.

    Clubul Atletico Nacional Medellin a fost de acord ca finala să nu se mai dispute și trofeul să fie înmânat clubului brazilian Chapecoense. Brazilienii au anunțat trei zile de doliu național în urma acestei catastrofe. Mai multe, AICI, AICI și AICI.

     

    8 decembrie 2016

    John Glenn, primul american care a orbitat în jurul Pamântului

    mte4mdazndewntm3ota3nzi2Fostul astronaut şi senator John Glenn, primul american care a orbitat în jurul Pământului, a murit la vârsta de 95 de ani.

    John Glenn, cunoscut în întreaga lume după ce în 1962 a orbitat Pământul la bordul capsulei spaţiale Friendship 7, se afla într-un spital din Columbus, Ohio, de mai bine de o săptămână înaintea decesului. El a murit înconjurat de familie.

    Astronautul american a petrecut două decenii în Senatul american, în calitate de membru al Partidului Democrat, şi a revenit în spaţiu la vârsta de 77 de ani, cu ocazia unei misiuni spaţiale efectuate de naveta Discovery.

     

     

    12 decembrie 2016

    Damian Soltesz, fotbalist arădean

    soltesz-collage-1024x655Avea 31 de ani și juca fotbal la Voința Macea, după ce în ultimii ani a activat și la Național Sebiș, la Frontiera Curtici sau Moneasa. Mai era implicat și la Liga Desavoia, acolo unde evolua pentru „Finanțe”.

    „Acum două săptămâni era pe teren cu noi. Am bătut cu 4-2 și a fost, sincer o spun, jucătorul meciului. Din septembrie încoace se tot plângea de dureri de cap și se simtea uneori obosit. Acum nici o săptămână i-au spus doctorii diagnosticul..”, spuneau prietenii lui Damian. A murit într-un spital din Timișoara unde a intrat în comă. După câteva zile, inima lui a cedat.

    În 6 noiembrie, Damian juca 90 de minute în ultimul meci al echipei Macea din turul campionatului. Nimic nu anunța atunci tragedia ce avea să urmeze. Mai multe, AICI.

     

     

    18 decembrie 2016

    Zsa Zsa Gabor

    zsa-zsa

    Legenda hollywoodiană de origine ungară Zsa Zsa Gabor s-a stins din viaţă la vârsta de 99 de ani, în urma unei crize cardiace.

    Miss Ungaria în 1936, Zsa Zsa Gabor a devenit celebră în anii 60 şi a jucat în zeci de filme şi seriale, printre care „Moulin Rouge” din 1952 sau „Stigmatul răului”, regizat de Orson Welles.

    Cunoscută și ca Prințesa Sári von Anhalt de la căsătoria cu Prințul Frédéric von Anhalt, a emigrat în Statele Unite în 1941.

    A fost căsătorită de nouă ori. A divorțat de șapte ori (și o căsătorie a fost anulată), iar unul dintre soţi a fost magnatul hotelier Conrad Hilton, străbunicul lui Paris Hilton.

     

    25 decembrie 2016

    George Michael

    george-michaelStarul, care și-a lansat cariera cu trupa Wham! în anii 1980 şi mai târziu a continuat succesul său ca interpret solo, „a murit în pace acasă”, în locuinţa sa din Oxfordshire, în ziua de Crăciun, la vârsta de 53 de ani. Cauza morţii artistului încă nu a fost stabilită oficial, dar potrivit managerului cântăreţului, Michael Lippman, ar fi fost insuficienţa cardiacă. Se pare că în ultimii ani George Michael a suferit de mai multe boli care l-au ţinut la pat în ultimele săptămâni. Artistul diagnosticat iniţial cu pneumonie a suferit mai multe complicaţii în urmă cu cinci ani.

    George Michael nu a fost doar o vedetă a muzicii pop, ci şi un fashion icon. Totodată, el s-a dedicat activităţilor caritabile şi a militat pentru drepturile comunităţii gay, unele dintre cele mai cunoscute melodii ale sale făcând referire la sexualitatea sa. În 1984, George Michael a făcut parte din primul concert al trupei Band Aid şi a cântat cântecul „Do They Know It’s Christmas?” în scop caritabil pentru combaterea foametei din Etiopia. Datorită celui de-al doilea single al artistului, „Faith”, care a ocupat locul 1 în SUA şi locul 2 în Marea Britanie, Michael şi-a căpătat imaginea sa iconică cu geacă de piele şi blugi Levis, devenind o figură-cheie a scenei muzicale din anii 80, dar şi în sfera modei. Filmul său autobiografic, „A Different Story” (2005), cuprinde artişti precum Sting, Mariah Carey, Elton John, Noel Gallagher, Simon Cowell, Geri Halliwell, Boy George şi Andrew Ridgeley.

    George Michael a fost luat serios în considerare pentru a fi noul solist al trupei Queen, după moartea lui Freddie Mercury. De-a lungul carierei sale, a câştigat 21 de premii, dintr-un total de 49 de nominalizări

    Pe numele său real, Georgios Kyriacos Panayiotou, s-a născut pe 25 iunie, 1963, în marea Britanie. Tatăl său, Kyriacos Panayiotou, de origine cipriotă era patronul unui restaurant, iar mama sa, Lesley Angold Harrison, dansatoare britanică. Bunica din partea mamei era de origine evreiască.

     

    27 decembrie 2016

    Carrie Fisher

    princess-leia-1Actrița Carrie Fisher, care a interpretat rolul prințesei „Leia” în filmele din seria „Star Wars”, s-a stins din viață la vârsta de 60 de ani. Fisher suferise un infarct cu o zi înainte de Crăciun în timp ce se afla în avion, întorcându-se la Los Angeles din Londra, unde şi-a promovat cea mai recentă carte, „The Princess Diarist”.

    Carrie Fisher a debutat pe marele ecran în 1975 în comedia „Shampoo”, jucând alături de actorii Warren Beatty, Julie Christie și Goldie Hawn. Peste doi ani, a fost selectată în rolul prințesei Leia în filmul lui George Lucas, în care a jucat alături de Harrison Ford și Mark Hamill. După uriașul succes al trilogiei a primit mai multe roluri, dar niciunul atât de important precum Star Wars.

    Actrița s-a căsătorit în 1983 cu cântărețul Paul Simon, fostul membru al duetului Simon & Garfunkel. Căsnicia a durat doar un an. În 1991 s-a căsătorit cu managerul de artiști Bryan Lourd, dar au divorțat după trei ani. Din ultima căsnicie s-a născut Billie Lourd (24 de ani), actriță și ea. Mai multe, AICI.

     

    28 decembrie 2016

    Debbie Reynolds

    debbie-reynolds-circa-early-1960s-everettLa doar o zi după decesul subit al fiicei sale, Carrie Fisher, cântăreață și actriță nominalizată la Oscar, Debbie Reynolds, a murit și ea, la vârsta de 84 de ani. „Ea a vrut să fie cu Carrie”, a declarat fiul ei, Todd Fisher pentru Variety.

    Ea a fost dusă la spital din casa din Beverly Hills al lui Todd Fisher miercuri, suspectată fiind de suferirea unui accident vascular cerebral, la doar o zi după ce fiica ei, Carrie Fisher, a murit. Vivacea blondă, care a avut o relație strânsă, dar uneori furtunoasă cu fiica ei, a fost una dintre principalele stele MGM din anii 1950 și ’60 în mai multe filme, cum ar fi „Singing in the rain ” în 1952 și „ The unsinkable Molly Brown”, pentru care a primit o nominalizare la Oscar ca cea mai bună actriță. Reynolds a primit premiul pentru întreaga carieră SAG în ianuarie 2015  dar ea nu a putut participa la ceremonia din cauza unei „recuperări neașteptat de lungă dintr-o recentă intervenție chirurgicală”. Dar, ignorând succesul acesteia, viața ei privată a fost în centrul unuia dintre cele mai mari scandaluri ale deceniului, atunci când soțul ei de pe atunci, cântărețul Eddie Fisher, a părăsit-o pentru Elizabeth Taylor în 1958.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    2 + 7 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.