De la ora 11:00, la Tribunalul Arad, a avut loc o ședință preliminară, a doua, în cazul polițiștilor de frontieră acuzați de luare de mită. Am apucat să aflăm că patru dintre inculpații prezențiau hotărât să meargă pe „recunoașterea infracțiunilor”. Un caz mai ciudat a fost cel al lui Teodor Nicolae Gabriel care are desemnat un avocat din oficiu, doar că acesta nu s-a prezentat neavând avocat nici de data asta (nu a avut nici la prima). În consecință, judecătorul a hotărât să facă o pauză pentru soluționarea acestei probleme… Pentru noi, pentru presă, doar atât a fost. Asta pentru că o grefieră, nedorind probabil să ne lase să informăm arădenii cu privire la acest mare dosar, ne-a scos din sală… ca pe niște inculpați:

„Dumneavoastră? Faceți parte dintre inculpați?

Nu.

„Atunci? De unde sunteți dumneavoastră?”

De la presă.

„Și aveți încunviințare să participați la ședința preliminară?”

Nu. Nu știam nimic de nici o încuviințare. (ȘI NICI NU CREDEM CA NE TREBUIE! – asta nu i-am spus-o atunci…)

„Atunci nu puteți participa. Dacă aveți încuviințare, atunci da.”

No bun… judecătorul era la prezidiu și… nu puteam să îl deranjăm să ne dea încuviințarea.

Revenim cu un punct de vedere din partea purtătorului de cuvânt al Tribunalului din Arad și cu mai multe amănunte în privința procesului.

 

Citește și: Polițiștii de frontieră șpăgari jubilează. Zona dintre vămi este un duty-free penal sau, altfel spus, un „no man’s land”. Vezi sentințele!

info dosar

UPDATE: Punctul de vedere al Tribunalului Arad

Precizările Biroului de Informare şi Relaţii Publice din cadrul Tribunalului Arad referitoare la articolul publicat pe site-ul „Special Arad” la data de 21 iunie 2017
În legătură cu articolul publicat pe site-ul „Special Arad”, la data de 21.06.2017, intitulat „Patru inculpaţi din dosarul «Şpagă la vămile din vest» îşi recunosc vina. Altul nu are avocat, restul aşteaptă pe hol. Pe noi, jenant, ne-a scos afară grefiera!”, suntem datori să aducem câteva precizări cu privire aspectele prezentate în articol, pe care vă rugăm să le publicaţi pe site-ul „Special Arad.ro”.

Dorim să aducem la cunoştinţa opiniei publice că regretăm incidentul produs în sala de judecată, despre care se face vorbire în cuprinsul articolului, şi ne cerem scuze pentru eroarea în care s-a aflat grefiera de şedinţă, ce a crezut că reprezentantul „Special Arad” înregistra şedinţa de judecată, situaţie în care, într-adevăr, domnul Mihai Todoca, jurnalist „Special Arad”, ar fi avut nevoie de acordul preşedintelui de complet.
Întrucât incidentul s-a produs în perioada în care şedinţa de judecată era suspendată, iar preşedintele completului de judecată nu se afla în sală, grefierul de şedinţă nu a putut să solicite acordul domnului judecător cu privire la situaţia menţionată mai sus.
Ne reafirmăm deschiderea şi dorinţa de a avea o relaţie corectă şi transparentă cu reprezentanţii mass-media şi, pentru o corectă şi completă informare a opiniei publice, în cele ce urmează, vă comunicăm cele desfăşurate în dosar la termenul de judecată de azi, 21.06.2017:
După reluarea şedinţei de judecată, s-a pus în discuţie şi s-a dispus disjungerea cauzei cu privire la patru inculpaţi, care au solicitat ca judecata să se efectueze potrivit procedurii referitoare la recunoaşterea învinuirii.
Faţă de aceştia s-a dispus formarea unui nou dosar, având nr. 4226/108/2017, care a fost amânat pentru data de 08 august 2017, pentru administrarea de probe cu înscrisuri şi pentru a se pune la dispoziţia inculpaţilor copii de pe înregistrările efectuate prin mijloace speciale de supraveghere.
Faţă de unul dintre cei patru inculpați s-a dispus menţinerea măsurii arestului la domiciliu.
Cu privire la ceilalţi inculpaţi, ce vor fi judecați în continuare în dosarul 1718/108/2017, instanţa a dispus amânarea cauzei pentru data de 08.08.2017, pentru audierea acestora şi pentru a li se pune la dispoziţie copii de pe înregistrările efectuate prin mijloace speciale de supraveghere.
De asemenea, faţă de aceştia s-a menţinut măsura controlului judiciar.

 

Mihai Todoca, 21 iunie 2017, 12:23 PM