Patru elevi români, finalişti ai unui concurs NASA, nu pot participa la competiţie pentru că nu au bani

  de - | 4 ianuarie 2017, 8:47 AM | Regional | Topic special

  1

  Patru elevi din Timişoara, finalişti ai unui concurs organizat de NASA în cadrul căruia au programat roboţi aflaţi la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale, nu pot participa la competiţia din SUA pentru că nu au banii necesari deplasării, aproximativ 6.400 de dolari, potrivit romaniatv.net.

  Cei patru elevi de liceu din Timişoara au format echipa heRObotics şi au participat în perioada septembrie – decembrie 2016 la Concursul Internaţional Zero Robotics, potrivit unui comunicat transmis de Inspectoratul Şcolar Timiş. Echipa este alcătuită din tineri de la patru licee de top de Timişoara: Silaghi Fineas – clasa a X-a Liceul Pedagogic “Carmen Sylva”, Ciuleanu Vlad Mihai – clasa a X-a Colegiul Naţional “C.D.Loga”, Cândreanu David – clasa a X-a Colegiul Naţional “C.D.Loga”, Prodaniuc Pavel – clasa a X-a Liceul Teoretic “J.L.Calderon”.

  Echipa heRObotics, coordonată de Gabriela-Nuşa Cojocaru, profesor la Liceul Pedagogic “Carmen Sylva”, a reuşit să se califice în finala Concursului Internaţional Zero Robotics pe locul şase.

  Competiţia are loc în 27 ianuarie la Boston, SUA, dar elevii timişoreni nu vor putea participa pentru că nu au banii necesari deplasării. Inspectoratul Şcolar Timiş încearcă să-i ajute pe elevi prin găsirea unor sponsori.

  „Prin proiect este asigurat accesul în sediul Institutul de Tehnologie din Massachusetts MIT, inclusiv în Laboratoarele Space, precum şi prânzul în ziua evenimentului. Echipa trebuie să îşi acopere costurile pentru transport, cazare şi hrană în restul perioadei de desfăşurare, precum şi cheltuielile pentru obţinerea vizei SUA. Suma pentru deplasarea la MIT-Boston (USA Cambridge, Massachusetts) se ridică la aproximativ 6400 $ (în care intră transport România-SUA – 5000 $; hrană – 600 $; cazare – 500 $; transport local– 300 $). Presupunând că vom identifica oameni de bine care să contribuie la pregătirea şi perfecţionarea tinerilor supradotaţi, ambasadori ai României la nivel mondial, ne vom intensifica eforturile în identificarea sponsorilor locali şi nu numai pentru familiile copiilor noştri”, a transmis Aura Danielescu, inspectorul şcolar general al judeţului Timiş.

  Gabriela-Nuşa Cojocaru, profesorul coordonator al elevilor din Timişoara, a declarat corespondentului MEDIAFAX că echipa heRObotics ar trebui să plece în SUA în data de 25 ianuarie, dar până în prezent nu s-au strâns banii.

  „Am primit câteva promisiuni, dar nimic concret. În cadrul acestei competiţii au fost mai multe etape. Copiii au programat în mediul virtual mişcările sateliţilor experimentali aflaţi la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale, urmând ca în finală, codurile lor să ruleze pe aceşti sateliţi”, a spus Gabriela-Nuşa Cojocaru.

  Concursul Internaţional Zero Robotics se adresează elevilor de liceu din America de Nord, Europa şi Australia, şi are ca scop programarea robotilor SPHERES – sateliţi experimentali, aflaţi la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale.

  Sursa foto: Banatul Azi

  Distribuie articolul

  Comentarii

  Scrie un comentariu

  6 + 1 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.

  Logo Aplicatie Special Arad

  Special Arad