joi, 18 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Papa Francisc declară că evoluția și teoria Big Bang sunt adevărate, iar Dumnezeu nu este un magician cu o baghetă magică

    de Raluca Medeleanu | 28 octombrie 2014, 6:41 PM | Internaţional | Recomandările editorilor

    0

    Vorbind la Academia Pontifică de Științe, Papa a făcut comentarii despre care experții spun că pun capăt „pseudo-teoriilor” legate de creaționism și designul inteligent, teorii care unii susțin că erau încurajate de către predecesorul său, Papa Benedict al XVI-lea.

    Papa Francisc a explicat că ambele teorii sunt incompatibile cu existența unui creator și, mai degrabă, necesită unul.

    „Atunci când citim despre Creația din Geneză, riscăm să ni-l imaginăm pe Dumnezeu ca pe un magician, cu o baghetă magică, capabil să facă orice. Dar nu este așa”, a declarat Francisc, adăugând că „El a creat oamenii și i-a lăsat să se dezvolte în funcție de legile interioare pe care el le-a dat fiecăruia, ca ei să ajungă la maxima lor realizare”

    „Big Bang, pe care astăzi îl privim drept originea lumii, nu contrazice intervenția creatorului divin, ci, mai degrabă, îl cere. Evoluția în natură nu este inconsistentă în ceea ce privește noțiunea de creație, pentru că evoluția are nevoie de creația unor ființe care să evolueze.”

    Biserica Catolică a avut de multă vreme reputația de a fi împotriva științei – cel mai faimos exemplu fiind când Galileo a înfruntat Inchiziția și a fost forțat să își retragă teoria sa „eretică” care susținea că Terra se învârte în jurul Soarelui.

    Dar comentariile Papei Francisc s-au apropiat mai mult de munca progresistă a Papei Pius al XII-lea, care a „deschis ușa” ideii evoluției și care a încurajat în mod activ teoria Big Bangului. În 1996, Papa Ioan Paul al II-lea, a mers și mai departe, sugerând că evoluția este „mai mult decât o ipoteză” și „un fapt efectiv demonstrat”.

    Totuși, mai recent, Benedict al XVI-lea și sfătuitorii săi apropiați au favorizat ideea designului inteligent, în schimbul evoluționismului, pe motivul că selecția naturală nu e o explicație suficientă pentru a clarifica complexitatea lumii. În 2005, Cardinalul Schoenborn a scris un articol în care spunea că „evoluția, în sensul de strămoși comuni, poate fi adevărată, însă evoluția în sensul neo-darwinian – un proces neghidat și neplanificat – nu este”.

    Giovanni Bignami, profesor și președinte la Institutul Național Italian de Astrofizică, a spus agenției de presă Adnkronos că „declarația Papei este semnificativă. Noi suntem descendenții direcți ai Big Bangului, ce a creat universul. Evoluția vine din creație.”

    Giulio Giorello, profesor de filosofie și știință la Universitatea din Milano, a spus reporterilor că este de părere că Francisc „încerca să reducă senzația de dispută sau de presupusă dispută” (a Bisericiicu știința.

    În ciuda contrastului dintre mandatul său și cel al predecesorului său, Fracisc l-a elogiat pe Benedict al XVI-lea, inaugurându-i un bust sculptat în bronz, la sediul academiei din grădinile Vaticanului.

    popes-francis

    „Nimeni nu a putut spune vreodată că știința i-a «veștejit» în vreun fel dragostea pe care o purta lui Dumnezeu și aproapelui său”, a spus Francisc. potrivit unei traduceri realizate de Serviciul Catolic de Știri. „Din contră, cunoașterea, înțelepciunea și rugăciunea i-au mărit inima și spiritul. Să îi mulțumim lui Dumnezeu pentru darul pe care l-a oferit Bisericii și lumii prin existența și pontificarea Papei Benedict”.

    (Text tradus de pe Independent.co.uk)

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    4 + 8 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.