vineri, 19 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    #PanamaPapers: Banca Société Générale a creat 979 de companii offshore prin cabinetul de avocatură Mossack Fonseca

    de - | 5 aprilie 2016, 4:36 PM | Business | Internaţional

    1

    Société Générale se află în topul primelor cinci bănci care au creat cel mai mare număr de companii offshore prin intermediul cabinetului de avocatură Mossack Fonseca, informează Le Monde și b1.ro

    „În total, Société Générale deţine 979 de companii offshore, înregistrate de firma Mossack Fonseca, clasându-se mai jos de grupul bancar britanic HSBC (2.300 de companii) şi grupurile bancare elveţiene UBS (1.100 de companii) şi Crédit Suisse (1.105 companii), toate trei fiind urmărite în scandalul fraudei fiscale”, arată sursa citată.

    Scurgerile masive de informații cu privire la paradisul fiscal prin care mai mulți lideri mondiali își spălau banii au zguduit o lume întreagă. „Panama Papers” arată cum șefi de stat, dar și alți politicieni de rang înalt, miliardari, celebrități, sportivi, precum și rețele criminale fac parte din lista de beneficiari reali a mai mult de 214.000 de societăți offshore care au fost înregistrate în 21 de paradisuri fiscale. Aceste companii funcționau prin intermediul firmei de avocatură Mossack Fonesca.

    Printre cei care aveau legături cu aceste paradisuri fiscale se enumeră apropiați ai lui Vladimir Putin, premierul Islandei, Sigmundur Gunnlaugsson (care a plecat în timpul unui interviu în care a fost întrebat de firma sa, Wintris), fostul premier din Moldova, Ion Sturza, dar și fotbalistul Lionel Messi sau fostul șef al UEFA, Michel Platini.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. Și totul a început cu publicare documentarului la emisiunea Uppdrag Granskning, o emisiune de investigație jurnalistică a televiziunii suedeze de stat SVT.

      http://www.svt.se/kultur/medier/hektiskt-dygn-for-ug-reportrarna

      Merită amintit și numele reporterilor care au muncit asidu din toamna trecută, la realizarea acestui documentar: Sven Bergman och Joachim Dyfvermark.

      Acum un an au fost transferate unui ziar german, Süddeutsche Zeitung, aproape 11 milioane de documente. Redacția ziarului a înțeles imediat că este o sarcină ce îi depășește posibilitățile și s-au adresat ICIJ, o organizație internațională a jurnaliștilor de investigație. În total până acum la ora dezvăluirilor, au lucrat la subiect 376 de jurnaliști.

      O trupă de IT-isti le-a creat o platformă de comunicare criptată, unde jurnaliștii au putut comunica liber. Dar cu toate astea este de admirat devotamentul și mai ales Moralul acestor jurnaliști, că nu au sifonat informații nimănui, păstrând secretul acestui Scoop mediatic, până în ultima clipă. Dar mai ales că nu au vândut informații prețioase tuturor celor implicați în acest scandal.
      Sânt sigur că ținând cont de cine și câți bani au fost dositi prin aceste mii de conturi, ar fi fost vorba de extrem de mulți bani.

      Cu siguranță că se vor revărsa o serie de premii internaționale de ziaristică asupra celor ce au condus această operațiune de amploare. Merită!

      Pe când și în Romania, cetățeni ce au acces la informații documentate, ce înțeleg că democrația trebuie apărată și ilegalitățile comise cu bani publici nu trebuie tolerate, vor începe să sifoneze către de ex SA, informații ce vor duce la dezvăluiri asemănătoare?
      Pun pariu că și local ar fi de dezvăluit „una alta”.

      0 voturi
      +1
      -1

    Scrie un comentariu

    6 + 1 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.