vineri, 29 martie, 2024

Special Arad Logo

    Olanda – țara cu locuri vacante în pușcării. O treime se vor închide, celelalte… se dau în chirie altor țări!

    de - | 15 februarie 2017, 2:01 PM | Video

    2

    Este aproape o excepție mondială. În timp ce numeroase țări se confruntă cu aglomerația din închisori, în Olanda sunt locuri vacante! Rezultatul? O treime din închisorile țării se vor închide până în 2021, pentru că prisosesc 3.000 de locuri. Cum a reușit Olanda?

    Începând din 2003, populația carcerală în întreaga lume a crescut cu 20 la sută, potrivit Institutului Internațional de Cercetare în Criminologie. Însă Olanda merge contra acestei dinamici mondiale. Din 2003, 19 închisori olandeze au pus lacătul la porți pe dinafară, iar alte opt se vor închide până în 2021. Închiderea penitenciarelor este justificată printr-o scădere cu 50 la sută a numărului de deținuți. În septembrie 2014, erau închiși 9.857 de olandezi, potrivit Consiliului Europei. Dintre aceștia, numai 20 la sută ispășeau o pedeapsă mai mare de 12 ani închisoare, scrie independent.md.

    Cum se explică această tendință? Pe de o parte, rata criminalității a scăzut cu un sfert în zece ani. Pe de altă parte, a crescut numărul reducerilor de pedepse. René van Swaaningen, profesor de criminologie la Universitatea din Rotterdam, a explicat pentru The New York Times că închiderea penitenciarelor este legată de o alegere politică pe care a făcut-o guvernul olandez, din perspectiva faptului că „închisorile costă mult”.

    În aprilie 2013, guvernul a decis să reducă drastic fondurile alocate închisorilor. Rezultatul: s-au economisit 340 de milioane de euro în cinci ani. Guvernul a decis să faciliteze reducerile de pedepse pentru a diminua costurile întreținerii sistemului penitenciar. În aceeași logică, Olanda a închiriat locuri în închisorile sale pentru norvegieni și belgieni. Norvegienii au închiriat închisoarea Veenhuizen pentru trei ani contra sumei de 25,5 milioane de euro pe an.

    Scăderea numărului de deținuți a obligat Olanda să fie creativă. Unele închisori s-au transformat în centre pentru solicitanții de azil. Fostele celule au fost transformate în apartamente pentru familii, chiar dacă unele au rămas cu ușile originare. La De Koepel, fostă închisoare în Haarlem, refugiații pot juca fotbal într-o vastă curte interioară, de două ori mai mare decât un teren de fotbal. Alte închisori transformate în aziluri au săli de gimnastică, facilități de bucătărie și grădini exterioare.

    În Europa, țările cu cele mai suprapopulate închisori sunt România, Albania, Belgia, Franța, Grecia, Ungaria, Macedonia. Serbia, Slovenia, Portugalia și Spania, potrivit unui raport al Consiliului Europei.

    Citește continuarea pe INDEPENDENT.MD

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    Scrie un comentariu

    6 + 3 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.