miercuri, 24 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    O carte pe lună #7 a scos la iveală cărțile care au schimbat vieți

    de Raluca Medeleanu | 1 septembrie 2017, 12:05 PM | Cultură

    0

    Joi, 31 august, a însemnat – pe lângă ultima zi oficială de vară – și ziua destinată întâlnirii cu numărul 7 a clubului de lectură arădean „O carte pe lună”. Adunați pe terasa clubului Nerv, iubitorii de cărți au dezbătut la ediția aceasta o temă mai mult decât interesantă: cărțile care le-au schimbat într-un fel sau altul viața.

    Cum poate o carte să îți schimbe viața, am aflat joi seara, se poate întâmpla într-o sumedenie de feluri. Fie că a fost atât de interesantă încât ți-a dat imboldul, copil fiind, să treci peste ideea de „lectură obligatorie” și să începi de unul singur, din acel punct, să pui mâna pe cărți și să-ți faci un obicei plăcut din a citi, fie că scriitorul a abordat un subiect anume într-un mod atât de diferit încât ți-a schimbat părerea pe care o aveai despre un anumit lucru, fie, pur și simplu, cartea a reușit atât de puternic să te smulgă din cotidian încât ți-a dat o experiență de neuitat, simțindu-te și tu acolo, în „interiorul” cărții, în mijlocul acțiunii.

    Cei prezenți au luat pe rând cuvântul, aducând argumente pentru a justifica ce anume i-a determinat să aleagă cartea prezentată ca fiind „the one”, cea care va rămâne mereu în sufletul și gândul lor drept cea mai intensă experiență dintre toate lecturile de până acum. Cărțile aduse în discuție au fost „The purging of Kadillus” de Gav Thorpe, „Plânsul lui Nietzsche” de Irvin D.Yalom, „Prea devreme bătrân, prea târziu înțelept” de Gordon Livingston, „Jurnalul Fericirii” de Nicolae Steinhardt, „Înalta Aventură” de Edmund Hillary, „Fundația” de Isaak Asimov, „Dune” de Frank Herbert, „Frații Karamazov” de Dostoievski și „Pădurea Spânzuraților” de Liviu Rebreanu.

    La finalul întâlnirii, discuțiile s-au orientat către avantajele cumpărării unui „e-book reader” (un soi de tabletă pentru citit cărți digitale), unul dintre cei prezenți aducând cu el un „Kindle”. Studiind „readerul”, am ajuns la concluzia că, într-adevăr, nu este nociv ochilor, având display-ul în așa fel încât dă perfect iluzia de „foaie mată” și că este ideal pentru a fi luat în călătorii, având capacitatea de a stoca foarte multe cărți, limitând astfel spațiul din bagaj pe care l-ar ocupa cărțile reale. Ba are chiar și posibilitatea de a salva notițe pe care le consideri interesante și să le trimiți prietenilor.

    Ni s-a mai dat și un pont bun, pe care îl împărtășim și noi cu dumneavoastră: pe site-ul b-ok.org se pot găsi mii și mii de cărți în format digital gratuite.

    Discuții pertinente, dar lipsite de acel discurs școlăresc. Dialoguri libere și sincere care îmbogățesc cultural persoanele prezente, dar care, mai ales, binedispun. O întâlnire cu adevărat plăcută și utilă în același timp. Aceasta este esența clubului de lectură „O carte pe lună”.

    Citește și
    „Nașul” vs „Nașul”, „Fight Club” vs „Fight Club”. Care a spus mai bine povestea: cartea sau filmul? Am aflat la Clubul de Lectură
    O dată pe lună, Aradul are un veritabil club de lectură… și e beton!

     

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    2 + 6 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.