vineri, 19 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Numai un nebun poate face asta! Falcă vrea să cimenteze Parcul Eminescu

    de Lucian Dănilă | 18 decembrie 2014, 5:41 PM | Administraţie | Recomandările editorilor | Știri Arad

    7

    Un proiect halucinant al Primăriei Arad ar putea lăsa Aradul fără una dintre cele mai frumoase oaze de verdeață din oraș, Parcul Eminescu. Acum, mai marii Primăriei, caută (sau știu deja!) o firmă care să ne și ia banii pentru că ne vor distruge orașul. Primăria investește într-un studiu de fezabilitate care să distrugă parcul pentru a face loc unei parcări!

    Primăria ne transmite ceea ce știam, anume faptul că Aradul nu dispune de locuri de parcare care să facă față numărului tot mai ridicat de mașini din oraș. Ceea ce nu știam sunt soluțiile la care se gândește Primăria, adică primarul Falcă.

    Am aflat între timp despre noul proiect halucinant care este pe cale să fie pus în practică. Mai precis, primarul Gheorghe Falcă dorește să toarne fier-beton peste Parcul Eminescu! Să se facă o parcare subterană, iar deasupra acestuia, la nivelul digului, să fie reconstruit un nou parc… Incredibil!

    Mai mult, în proiect se arată că „proiectantul va studia posibilitatea de preluare în noua construcţie a copacilor seculari precum şi a speciilor de vegetaţie valoroase (auzi la Falcă, măi!…), alături de monumentul Crucea Martirilor, care există pe amplasament”, și se doreşte „folosirea la maxim a spaţiului existent pentru realizarea unui număr cât mai mare de locuri de parcare”.

    Ce se întâmplă cu copacii?

    Corina Drăghici, purtătorul de cuvânt al Primăriei, spune că nimic nu este bătut în cuie. „Deocamdată se discută doar posibilitatea unui astfel de proiect. Pomii ar urma să fie protejați prin inele protectoare, nu trebuie tăiați”.

    Răspunsul de mai sus nu justifică nimic. Avem deja experiența unor copaci seculari căzuți în Arad după ce le-au fost tăiate rădăcinile. Cum ar putea fi protejați copacii din Parcul Eminescu sub betonul din viitoarea parcare? Cine și-ar asuma o eventuală cădere a unui copac din cei peste 30 care să provoace victime?

    „Se propune realizarea unui planşeu din beton armat la nivel cu cota superioară a digului Râului Mureş (susţinut de o structură formată din stâlpi şi grinzi de asemenea din beton armat), planşeu care să închidă suprafaţa delimitată de strada Vasile Milea şi digul râului Mureş, adăpostind astfel atât parcarea cât şi pasajul”. Peste planşeu se va aşterne un strat de pământ, gros de un metru, pentru amenajarea „unor zone verzi cu gazon şi pomi ornamentali”. Tot aici se fac „alei pietonale, zone de promenadă şi/sau relaxare, spaţii destinate copiilor”, se mai arată în proiect.

    Ne mint în față?

    Un pasaj din proiect ne face să credem că practic arădenii sunt mințiți în față atunci când cei din Primărie spun despre protejarea copacilor seculari. „Peste planşeu se va aşterne un strat de pământ, gros de un metru, pentru amenajarea unor zone verzi cu gazon şi pomi ornamentali (!!!)”. Tot aici urmează să fie construite „alei pietonale, zone de promenadă şi/sau relaxare, spaţii destinate copiilor”. Pentru ce ar mai fi nevoie de pomi ornamentali dacă nu vor fi afectați copacii seculari?

    Cum se justifică investiția?

    Pe lângă faptul că suntem pe cale să asistăm la un nou praf în ochii arădenilor atunci când se vorbește despre protejarea copacilor seculari și a vegetației valoroase, ne întrebăm câte locuri de parcare ar putea fi amenajate având în vedere că în viitoarea parcare vor exista zeci de trunchiuri de copaci și alte zeci de stâlpi de susținere a planșeului de beton? Cu siguranță ar fi aruncate zeci de milioane de euro pentru o lucrare care nu ajută cu nimic comunitatea.

    A demolat trei stadioane și acum distruge parcurile orașului

    Primarul Falcă este de meserie inginer de drumuri. Îi place betonul, și îi e drag atât de mult încât distruge tot verdele din jur. În cei peste zece ani de când administrează orașul, Falcă a lăsat Aradul fără trei stadioane, Vagonul, Strungul și UTA. Dacă în cazul ultimului i se dau circumstanțe pentru că aici va fi construită o altă arenă nouă – dar asta doar datorită familiei Neumann care nu a fost de acord cu schimbarea destinației, rămânând cea sportivă -, în locul stadioanelor Vagonul și Strungul au apărut betoanele prin construirea unor mari centre comerciale.

    Parcul Eminescu nu ar fi prima victimă

    Parcul Eminescu nu este primul parc distrus, cel puțin parțial, în timpul administrației Falcă. Parcul Pădurice, renovat în parte, susține de câțiva ani structurile de beton al unor construcții neterminate, structuri care ocupă sute de metri pătrați din ceea ce până nu cu mult timp în urmă a fost spațiu verde. În zona Pieței Avram Iancu, puțin spațiu verde existent va fi transformat, și el, în beton, prin construcția unei alte parcări subterane, dar și alte construcții supraterane.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. Nu ar mai ajunge să înfăptuiască și crima asta împotriva verdelui orașului dacă arădenii și-ar manifesta civismul. Zicea(ți) că pleacă naibii la MAI. Păi nu se mai duce ?! Am urmărit cât s-a putut tăierea sutelor de arbori ai orașului. De pe străzi, din cartiere, din parcuri. Du-te la copii să vezi câți arbori valoroși s-au tăiat – plantându-se în locul lor niște bâte sfrijite. Acum au pus ochii pe ultima redută a Verdelui, parcul Eminescu. Dacă totuși se întâmplă – e NUMAI vina noastră și a indiferenței noastre față de oraș și viitorul lui. Începeți o campanie DURĂ și NU CEDAȚI până când nu veți salva parcul. Dacă veți reuși – evident cu sprijinul total al cetățenilor – atunci va fi o mândrie redenumirea: Parcul Eminescu Special. Foarte serios, Dănilă. Nu-i lăsați să mutileze ultimul parc al Aradului. Numărați toți arbortii și speciile lor. La fel în parcul copiilor. Ai văzut ce porcărie au făcut în ”Parcul Europa”. Nici vanghelie n-ar fi făcut o asemenea țigănie!

      +10 voturi
      +1
      -1

    Scrie un comentariu

    1 + 7 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.