joi, 18 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Bohuș nu vrea să se predea dar… cadeeee! Încă una care se duce…

    de Mihai Todoca | 8 august 2016, 1:01 PM | Recomandările editorilor | Strada

    2

    Încă o clădire istorică își „plânge” zidurile. Și asta se vede de departe (și) doar dacă citești: „Atenție, cade tencuiala”. O pancartă care a devenit deja un brand în Arad. Dacă Pecica are brandul „Pită de Pecica” și Nădlacul are „Salam de Nădlac”, atunci Aradul, care este DOAR capitala județului, ar putea avea ca brand „Atenție, cadeeee…”.

    Un lucru care întristează, dar un lucru care ne și enervează. Special Arad a atras atenția în nenumărate rânduri cu privire la clădirile istorice care stau să cadă (vezi aici, sau aici , sau… aici mă opresc). Însă urmările nu se pot observa decât dacă ai în mână o lupă de la NASA.

    A venit și rândul Palatului Bohuș să ne „arate” urmele indiferenței. O clădire construită de arhitectul Aradului Lajos Szántay, la comanda familiei baronului Bohus, în locul unei construcţii iniţiale pe două nivele, casa Bohus, care ocupa numai o parte a terenului. În arhitectura arădeană, în noua clădire s-au utilizat pentru prima dată planşee din beton armat. Tot aici, la parterul palatului, într-o sală proiectată iniţial pentru această destinaţie, s-a deschis unul dintre primele cinematografe ale oraşului, (primul a fost cinematograful Urania, despre care s-a scris tot aici) funcţionând neîntrerupt până în anii nouăzeci. Datele istorice și greoaie le puteți accesa pe enciclopediavirtuala.ro.

    De atunci și până azi însă este cale lungă, iar Palatul a intrat în uitare și implicit în degradare. Există o campanie pentru salvarea unei porțiuni din clădire, mai exact a Cinematografului Studio de la parter. Campania la nivel național, prea puțin cunoscută la Arad (acum am aflat și noi de ea…), se numește Salvați Marele Ecran. În ceea ce privește Cinematograful Studio, din 19 mai aceasta a intrat în administrarea Primăriei Arad, căreia îi mai rămâne doar să hotărască dacă va intra în parteneriat cu cineva pentru reabilitare sau va intra la Direcția Patrimoniu.

    Încet, foarte încet, se mai face ceva pentru clădirile care construiesc fața orașului. Din data de 29 iulie a intrat în vigoare o modificare a legii nr.153/2011, legea nr.166/2016 care, printre altele, prelungește termenul rambursării sumelor de către locatari către municipalitate la 10 ani (față de 5 ani). Astfel, poate, sperăm chiar, să se întâmple ceva și nu e chiar minune.

     

     

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. as dori ca inainte sa se publice un articol din acesta ziaristul prima data sa mearga la Primaria Municipiului Arad, serviciu Urbanism sa se intereseze daca exista vreo autorizatie de consruire in regim de urgenta si apoi la administratorul cladirii sa vada ce pasi s-au facut dupa eliberarea autorizatiei. Multumesc frumos pentru rabdarea de a ma citi

      0 voturi
      +1
      -1

    Scrie un comentariu

    3 + 0 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.