joi, 28 martie, 2024

Special Arad Logo

    Nu mai înjurați Aradul! Scrisoare către cei veşnic nervoşi

    de - | 10 mai 2016, 5:19 PM | Contributors

    7

    Aradul nu este un “oraş penibil” şi nici măcar un “oraş decandent” după cum spunea cineva acum 2 ani la un eveniment public. Mă dor cuvintele de ocară spuse la adresa oraşului meu de baştină, la fel cum mă rănesc şi batjocurile la adresa naţiunii române. Dacă în fruntea Aradului sunt încă persoane neinstruite, fără habar despre potriveala dintre interesul public şi corecteţea unei hotărâri administrative, asta nu face din Arad, oraşul atâtor visători, poeţi, scriitori, diplomaţi, artişti, actori, regizori, dascăli, oameni de mare calibru, inventatori şi academicieni, un oraş penibil. Fac apel la decenţa lingvistică a unor oameni de la care am mari aşteptări. Însă, mă întreb, deopotrivă, ce pot primi de la un om care aruncă cu noroi, zi-lumină pe Facebook împotriva unui alt om pe care nu îl suferă organic? Eu m-am retras din spaţiul public pentru că am înţeles că şi dacă sunt treaz ori dacă dorm, oamenii răi la fel de bine înmuguresc.
    Măcar voi ăştia de la care ştiţi că am pretenţii, vă învit să scuipaţi nimerind ţinta, fiindcă în jurul nostru e Aradul. Aradul nu înseamnă campanie electorală, nu înseamnă Falcă sau Bulumac, Căprar sau Ciupe, Luca sau Caba, Ando sau alţi heruvimi ai scenei publice. Aradul nu înseamnă cocalari, cluburi în care nu se mai fumează decât în toalete, Mercedesuri, fiţe şi terase care se îmbuibă cu caldarâmul. Defetismul şi nihilismul nu ştiu să fi fost curente înălţătoare în istoria popoarelor lumii. Critica constructivă riscă în majoritatea cazurilor să se confunde cu reversul ei, să ramolească, să instige la ură mutuală, să scandalizeze până şi cea mai abilă tăcere. Oraşul nostru nu merită asemenea ofrande salivare: oraş de căcat, oraş penibil, oraş de doi lei, Aradul e de rahat, mizeria asta de oraş, gunoiul ăsta de oraş, jegul ăsta de oraş ş.a.m.d. Cuvintele pe care voi le publicaţi rămân ancorate în memoria celor mai tineri care vă citesc. Ce cred copiii noştri despre acest oraş, când tot ce citesc despre acest creuzet în care ei îşi modelează iniţial destinele, este denigrator, deplorabil, deficitar, de râsu-plânsu’. Îi urmăresc pe unii arădeni, de câţiva ani încoace, că şi-au făcut un obicei în a vorbi de rău comunitatea în care trăiesc. O numesc rahitică axiologic, secată sociologic, inexistentă cultural, administrativ sinucigaşă, economic mitomană şi decadentă în restul categoriilor. Pur şi simplu, lozinca „Aradul contează” a devenit puerilă, sterilă, ilară. Din rândul celor care obişnuiau să promoveze frumuseţile discrete ale Aradului s-au ridicat cei mai vehemenţi iacobini, deghizaţi în vajnici apărători ai unei pseudo-societăţi civile. Politica ne învaţă că societatea civilă într-o democraţie prost exersată devine un element inerent al actului politic mârşav. Pentru că nu prea mai există societate civilă în Arad, clasicele nemulţumiri şi revendicări ale ong-urilor s-au transformat rapid în canibalism propagandistic de campanie electorală.
    Îi rog cu tot respectul pe cei care se simt vizaţi de rândurile mele să-mi trateze mesajul ca atare, o solicitare firească din partea unui tânăr care nu poate fără Arad, care a renunţat şi îndurat multe pentru a rămâne alături de marea sa dragoste, oraşul natal Arad.
    Îi rog, totodată, să se desprindă de păcatul generalizării unui electorat care votează altfel. În fond, asta e democraţia, câştigă cel mai iscusit strateg, cel mai credibil, ale cărui fapte puse în sprijinul cetăţeanului sunt cele mai răsunătoare. Nu cred că pot fi catalogat un imbecil dacă nu-l votez pe Bulumac, un ateu dacă nu votez cu Caba, un ne-patriot dacă nu votez cu Luca sau un bou dacă nu-l votez pe Falcă. Eu nu pot vota la Arad, ci în comuna Fântânele, aşa că argumentul “Aradul penibil”, pentru mine, e ca şi cum ai intra cu cizme mizerabile de grajd în Sfânta-Sfintelor. Certaţi-vă între voi, oamenii, rupeţi-vă prieteniile, suduiţi-vă familiile, copiii, amantele, vehiculaţi toate cretinismele lumii, bârfiţi-vă, bateţi-vă, scuipaţi-vă în hotarul delatorilor universali, apostaziaţi pe cine vreţi, invocaţi-l pe Ţepeş, plângeţi după Ceauşescu până leşinaţi, băgaţi-vă sulele în tot ce mişcă, arătaţi cu degetul încotro doriţi voi, dar nu-mi înjuraţi Aradul. Nu ştergeţi din memoria copiilor ultimele crâmpeie de onoare din fibra oraşului nostru. Ele sunt ultimele vestigii ale trecutului nostru onorabil. Nu mai confundaţi Aradul cu dramoletele voastre politice.
    Aradul este tocmai povestea vieţilor noastre, penibilă sau glorioasă.

    Adrian Sereş

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. Prințului Mîșkin Presedinte, vrem!

      Sunt multi nervosi in Romania, dar sunt si la fel de multi obraznici care se iau pe ei insisi drept altii.Fochisti, mecanici, chelneri, padurari, lacatusi, soferi, etc. care se cred politicieni.Pentru ei, scoala, facuta cu mult peste timpul la care trebuia facuta si facuta asa cum s-a facut, adica in dorul lelii ca si politica pe care o fac ei, aceasta scoala le-a pus doar niste masti peste obrazurile lor groase.Pentru ei onoare e ca un articol de toaleta. Noi traim intr-o societate unde un adevar spus de un om cinstit ii aduce mai multi dusmani decat unei canalii umane care are in spate o intreaga viata de minciuni.Lupta cu schimbarea mentalitatii in aceasta tara e grea, foarte grea, fiindca romanii, in marea lor majoritate, nu-si dau seama ca cel mai mare dusman al lor sunt ei insisi.Palavragim mult si facem putin.De multe ori ma gandesc ca magarul e un animal cu caracter, fata de multi indivizi care sunt astazi prezenti peste tot in Romania ‘’in format A4’’.

      +6 voturi
      +1
      -1
      • „Fochisti, mecanici, chelneri, padurari, lacatusi, soferi, etc. care se cred politicieni.”

        Ăștia or ocupat doar niste locuri goale. Nu îi apăr, fiindcă nu am de ce. Dar te întreb: – unde sunt ceilalți?
        Aruncă săgeți din umbra turnului în care s-au suit?
        Ei nu au timp să se ocupe și de problemele Urbei?
        Ailalti știu exact ce este de făcut? Dar nu au cu cine vota, fiindcă „toți politicienii sunt la fel”?

        Lașii! Nu au curaj decât să se dea mari în fața muierilor.

        +2 voturi
        +1
        -1
    2. Salut Adrian,

      Tu pledezi pentru un oraș natal din patriotism local și pentru democrație. Ambele sunt pe cale de dispariție!

      Nu înjur fiindcă nu-mi place să înjur.
      Dar îi înțeleg pe cei ce o fac pe față și nu îi condamn. Le înțeleg frustrarea pornită dintr-o mare dezamăgire. Mulți constată că în societatea arădeană există un duplicitarism dus până la stadiul de „preacurvie”.

      Orașul tău nu este nimic fără oameni. Iar actualii arădeni, în majoritatea lor, încearcă să-și vadă de treabă lor. Le este frică să nu ajungă de poveste. Cei de fluieră în biserică, rămân singuri când aparatul ABUZIV al celor de la Putere se „pune pe ei”.

      Tu de geaba iei apărarea Aradului tău, fiindcă el nu există decât în mintea ta. În realitate există un Arad al lui Falcă și el face ce vrea mușchii lui în orașul unde eu m-am născut. De ce? Fiindcă arădenii își văd de treburile lor și nu se amestecă în politică.
      Așteaptă să vină Dumnezeu să facă dreptate.

      +4 voturi
      +1
      -1
    3. Salut Adrian,

      Nu pot sa nu iti dau dreptate asa cum nu pot sa nu ii inteleg pe cei ce se plang. Chiar te rog sa recitesti postarea precedenta scris de catre „peterpan” pentru ca omul spune multe adevaruri ale realitatii cotidiene din Arad, aspecte care s-ar putea sa iti fi scapat daca nu mai locuiesti in prezent in Arad.

      Crede-ma ca imi iubesc foarte mult urbea si ma doare cand vad ca decadem economic, cultural, social si nu in ultimul rand politic. Ma doare cum vad ca se mareste distanta dintre noi si competitorii nostri sau cum altii ne iau fata si altadata erau mult in spate.

      Stiu ca noi aradenii suntem mai boemi de felul nostru si ne place sa ne credem mai cu mot doar pentru ca suntem din Vest insa pentru a putea identifica corect problemele Aradului suntem datori sa abordam situatia cat se poate de realist, sa fim sinceri cu noi insine. Doar asa vedem care sunt problemele si ce-i de facut si tot doar asa vedem care sunt aspectele pozitive ce trebuiesc mentinute.

      Schimbarea incepe prin noi insine. Nu e un simplu slogan, e o realitate cat se poate de prezenta.
      In cazul de fata asta se traduce prin constiinta prezentei la vot, prin responsabilitatea actului de votare, prin alungarea lentorii si letargiei sociale care ne-a acaparat si ne face neputinciosi in fata unor politruci de genul lui Falca si a altora de teapa lui (sunt prezenti in toate partidele, nu blamez doar PNL-ul).

      Daca ne pasa, daca suntem informati, daca suntem conectati la problemele urbei e mult mai greu sa fim luati de prosti. Problema in momentul de fata este ca numarul celor ce fac asta este inca mic si nu a atins acel procent critic care sa incline balanta.

      Numai bine!

      +3 voturi
      +1
      -1
      • Vă mulţumesc sincer pentru intervenţie, atât dvs. precum şi celorlalţi de mai sus.

        Kidu: Vă dau dreptate în ceea ce afirmaţi, însă problema mea, cea de fond, este modul barbar la care s-a ajuns cu ponegrirea, înjosirea şi mânjirea numelui de Arad.
        Eu cred că Aradul nu poate fi personificat, nu i se poate restrânge semnificaţia în interiorul unui nume şi prenume. Aici este greşeala pe care o fac mulţi dintre criticii secolului nostru arădean.
        E ca în anecdota cu cretanii mincinoşi. Dacă unul minte asta nu înseamnă că toţi suntem nişte mitomani incurabili. Iar dacă unul greşeşte în Arad, un singur vieţuitor al cetăţii, asta nu semnifică necesitatea demolării fizice a oraşului. Generalizarea este un păcat mare, de care personal a trebuit să mă lecuiesc acum câţiva ani.
        Viaţa m-a învăţat să spun LUCRULUI PE NUME, NICIDECUM LUCRURILOR. Introducerea cuvântului ARAD în sofisme primejdioase a făcut din acest termen rost de uşoară sudalmă cotidiană.
        Aradul e încă ticsit de frumuseţi pe care 99% nu le cunosc. Şi din cauza asta dezavuez total orice afirmaţie prin care Aradul este asemuit unui oraş penibil, de rahat, zero, de doi bani etc. Campania electorală şi ura canalizată împotriva unor actori politici locali a generat în spaţiul public-virtual mici grupări de lăncieri care zbiară şi înjură pe toţi cei ce nu le împărtăşesc opţiunile. Un asemenea comportament nu poate decât să frizeze patologicul. Împotriva acestor răsculaţi ai tastaturii am închinat rândurile din scrisoarea de mai sus. Sunt un umil apărător al culturii locale….atât cât pot de bine la vârsta de 28 de ani, iar asta mă sensibilizează(obligă) profund faţă de oraşul nostru.

        Vă mulţumesc încă odată pentru interacţiune.
        Cu stimă,

        +3 voturi
        +1
        -1
        • Multumesc si eu pentru raspuns si pentru argumentele pro-Arad!

          P.S. Apreciez politea insa putem vorbi la pertu. Si eu am 33 de ani asa ca fiind de varste apropiate putem sa fim mai degajati in exprimare.

          P.S. 2 Ma bucura faptul ca inca mai sunt oameni care nu uita de unde au plecat si care continua sa aprecieze Aradul asa cum ar trebui sa o facem cu totii.

          +3 voturi
          +1
          -1
        • Perspectivele de a privii și aprecia oferta arădenilor, este diferită. Pentru unii ea este incitantă, bogată și încărcată de trăiri emoționale. Pentru alții ea este plictisitoare și insuficientă.

          Din perspectiva mea, ași vrea si eu să-i înjur pe cei ce înjură „Aradul meu”. Dar nu o fac. Însă nici nu mă deranjează atât de mult încât să nu pot să-i tolerez. Nu cred că timpul afectat încercării de ai convinge să înceteze, îl folosesc în interesul meu. Nu din egoism. Pot face multe alte lucruri mult mai interesante și stimulative.

          În definitiv fiecare își consumă timpul așa cum dorește.

          0 voturi
          +1
          -1

    Scrie un comentariu

    2 + 3 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.