vineri, 29 martie, 2024

Special Arad Logo

    Noua variantă a hărții lumii e bizară, dar cea mai precisă de până acum

    de - | 1 ianuarie 2017, 1:19 PM | Stuff

    0

    Există o mulțime de ilustrații ale planetei noastre, dar care prezintă distorsiuni uriașe ale adevărului, în special proiecția clasică Mercator. Au fost foarte multe încercări de a crea o imagine cât mai realistă a Pământului, iar o încercare despre care specialiștii susțin că este cea mai aproape de realitate, potrivit cunoastelumea.ro, care citează iflscience.com, a fost creată de arhitectul japonez Hajime Narukawa.

    Numită AuthaGraph, această creație ar fi extrem de precisă din punct de vedere științific, primind inclusiv distincția de „Grand Good Design”, fiind deja inclusă în sistemul de învățământ nipon. Harta funcționează prin împărțirea globului în 96 de regiuni egale și nu ține seama de forma pe care aceasta o ia. Fie că vorbim de o formă convențională, un dreptunghi plat sau o structură 3D pliată, continentele rămân la fel de bine proporționate, inclusiv Antarctica.

    „Această metodă de mapare originală poate transfera o suprafață sferică pe o suprafață dreptunghiulară, menținând în același timp în mod corect proporțiile zonelor. AuthaGraph reprezintă în mod fidel toate oceanele și continentele lumii. Acestea se potrivesc într-un cadru dreptunghiular, fără întreruperi. Harta lumii AuthaGraphic oferă o perspectivă extrem de precisă și avansată a planetei noastre”, se arată în comunicatul remis presei de către juriul Good Design Award.

    harta-vs-harta

    Harta AuthaGraph vs. harta Mercator

    Hărţile cu care ne-am obișnuit mint. De ce falsifică realitatea şi care este aceasta?

    Dacă ne uităm la orice hartă obişnuită din ziua de azi, tragem concluzia că America de Nord e mai mare decât Africa, Alaska e mai mare decât Mexicul, iar China e mai mică decât Groenlanda. Nimic mai fals. Cum se explică aceste „minciuni”?

    În realitate, China e de patru ori mai mare decât Groenlanda, Africa e de trei ori mai mare decât America de Nord, iar Mexicul e mai mare decât Alaska, scrie descopera.ro.

    Cea mai mare exagerare, în schimb, este Antarctica, în realitate doar cel de-al cincilea continent ca mărime, și nu cea mai mare, așa cum arată vechea hartă din mai toate Atlasurile răspândite în lume. 

    Distorsiunarea dimensiunilor se datorează aşa-numitei proiecţii Mercator, modul de transpunere a caracteristicilor lumii reale pe hârtie, folosit la realizarea hărţilor; proiecţia Mercator, inventată în 1596 pentru a-i ajuta pe navigatori să se orienteze în călătoriile lor, este şi azi utilizată, dar, deşi redă corect forma întinderilor de uscat, distorsionează dimensiunile unora în raport cu altele.

    Am fi tentaţi să credem că în ziua de azi, odată cu progresul tehnologiei imaginilor din satelit şi cu apariţia unor instrumente precum Google Maps, viziunea noastră despre geografia lumii s-a îmbunătăţit.

    Nu neapărat, explică James Wan, senior editor al publicaţiei Think Africa Press.

    Cea mai mare problemă este aceea că e imposibil să redăm realitatea unei lumi sferice pe o hartă plană – o dificultate cu care cartografii se luptă de secole.

    De-a lungul timpului, au fost propuse numeroase modele – hărţi în formă de inimă, proiecţii conice ş. a. – dar, în cele din urmă, s-a impus proiecţia inventată de Gerardus Mercator, folosită şi în ziua de azi.

    Problema ei este că, deşi redă corect forma continentelor, şi a insulelor, face să pară mai mari porţiunile de uscat din emisfera nordică. De pildă, pe o asemenea hartă, America de Nord pare cel puţin la fel de mare ca Africa. În realitate, explică James Wan, America de Nord „ar încăpea” toată în Africa şi încă ar mai rămâne loc pentru India, Argentina, Tunisia şi alte câteva ţări mai mici.

    Iată mai jos o imagine care arată cât de mare este, de fapt, Africa.

    true-size-of-africa

    Iar Groenlanda, care în proiecţia Mercator arată cam de aceeaşi dimensiune cu Africa, de fapt are o suprafaţă doar numai 1/14 din cea a Africii.

    De asemenea, în hărţile întocmite în proiecţia Mercator, ţările scandinave par a ocupa împreună o suprafaţă mai mare decât cea a Indiei, când, de fapt, India e de trei ori mai mare decât toate ţările scandinave la un loc.

    Harta AuthaGraph preia forma globului sferic și o transformă într-un design 2D

    …care arată mai exact continentele și relațiile dintre ele.

    Expertul în hărți și președintele Guerilla Cartography, Darin Jensen, care nu este asociat cu AuthaGraph, a confirmat pentru VICE.com că aceasta este o hartă de foarte bună calitate.

    Acesta a spus că e cât mai aproape de a fi un glob (singura reprezentare cu adevărat exactă a unei planete) pe cât posibil, în timp ce rămâne încă o hartă accesibilă și manevrabilă. (Dar nu a specificat că există și alte opțiuni de hărți care păstrează forma Pământului un pic mai bine, ca harta Dymaxion a lui Buckminster Fuller.)

    „Forma fizică maleabilă a AuthaGraph este jucăusă și distractivă. Capacitatea acesteia de a fi mozaicată o face potențial utilă pentru afișarea pedagocică. Cu toate acestea, nu cred că hărțile ar trebui să se încadreze în într-o formă rectangulară plană, pentru a fi utile”, a spus acesta.

    cea-mai-exacta-harta-a-lumii-1478394324

    Harta poate fi împăturită într-o sferă sau o piramidă, printre alte forme, sau întinsă plată. Aceasta este desenată la scală exactă și nu are un centru clar definit, spre deosebire de unele hărți care pun continentul de origine în „centrul lumii”, cum ar veni, ceea ce rezultă într-o preferință și perspectivă incorecte pentru oricine ar realiza acea hartă.

    „AuthaGraph reprezintă fidel toate oceanele și continentele, incluzând neglijata Antarctică”, se citește în rezumatul hărții. Hărțile deja nu mai sunt despre orientare. De fapt, ele sunt și despre cum societatea vede lumea în care trăiește. Jensen a spus că această hartă face o treabă bună în a descrie cu exactitate masele de teren la dimensiunea lor reală.

    Harta a fost realizată de Universitatea Keio de Media și Administrație și de compania AuthoGraph, care vinde versiunile printate ale hărții.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    3 + 5 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.