Aproximativ 50 de profesori arădeni au pichetat astăzi în fața Prefecturii, la inițiativa Sindicatului Democratic Învăţământ – filiala Arad, în intervalul orar 12:00 – 14:00. Principala nemulţumire a protestatarilor este subfinanțarea dascălilor și indeferența cu care sunt tratați de către Guvern.

„Suntem în fața Prefecturii, reprezentantul Guvernului la nivel teritorial, pentru a atrage atenția guvernanților că nu e atât de roz cum se arată viața în învățământ. Nu se poate să trăim doar cu speranțe și promisiuni neonorate. Protestăm în special din cauza subfinanțării sistemului educațional, pentru că niciodată acel 6% din Produsul Intern Brut care trebuia să fie alocat Educației, conform legii, nu a fost alocat”, ne-a spus prof. Dănuţ Ieneşescu, președintele Sindicatului Democratic Învățământ din Arad.

„Legea 153 – Legea de Salarizare în sistemul bugetar ne clasează pe locul 10 și 11. Un salariu al unui debutant în sistemul de învățământ este 1440 de lei. Al unui coleg la sfârșit de carieră, după peste 40 de ani, 2770 de lei. Conform Constituției, învățământul este considerat prioritate națională. Ce prioritate națională, când noi suntem lăsați tot la sfârșit?! Am solicitat și pensii decente, pentru că sunt colegi care la peste 40 de ani primesc o pensie de 1000 de lei, cel mult 1500 de lei. Nu se poate! Ne simțim umiliți, nedreptățiți, și sperăm că măcar acum, la sfârșitul anului, când se va face rectificarea bugetară, ceea ce trebuia să primim acum cinci ani, când am câștigat procese tot datorită nerespectării unor legi, să ne fie alocate și ultima tranșă pe care trebuia s-o primim, s-o primim până la sfârșitul anului școlar”, a mai subliniat prof. Ieneşescu.

Reprezentantul Sindicatului Democratic Învăţământ Arad a mai menționat și celelalte probleme din sistemul educațional, cum ar fi lipsa ori starea învechită a manualelor școlare, precum și interzicerea auxilialelor. Despre mult disputatul manual de educație fizică, el a spus că nu este în măsură să decidă utilitatea lui, dar a subliniat întrebarea: „manualul este al profesorului sau al elevului?”. „Educația fizică este despre sănătatea elevului, deci copilul face educație fizică nu să tocească, ci să pună în aplicare materia”, a mai adăugat acesta.

Purtătorul de cuvânt al Prefecturii din Arad, Lucian Cozma, ne-a declarat că Instituția pe care o reprezintă va urma procedurile, invitând, după acțiunea de pichetare a acestora, reprezentanții Sindicatului Democratic de Învățământ la o discuție cu Prefectul Aradului, Florentina Horgea, după care vor transmite doleanțele lor spre Ministerul Educației.

Greva spontană este un manifest la nivel național, 30 de sindicate din cadrul Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) pichetând astăzi sediile prefecturilor din toată ţara.

UPDATE – Profesorul Dănuţ Ieneşescu, președintele Sindicatului Democratic Învățământ din Arad, ne-a declarat ulterior că au fost peste 100 participanți la pichetare: „Am făcut prin liderii prezenți o centralizare pe școli și a reieșit că am fost 117”.

Scrisoarea oficială a Sindicatului Democratic Învăţământ Arad, adresată prefectului Aradului:

document FSLI (1)document FSLI (2)document FSLI (3)document FSLI (4)

[email protected], 2 octombrie 2017, 2:37 PM