„Vă rugăm, nu debarasați gunoi”, scrie pe plăcuța din Alfa, din dreptul autostrăzii, dar acea plăcuță mai are un rol nescris. Ea anunță finalul unei lumi, cea a civilizației și prosperității, și începutul unei alteia pe care majoritatea arădenilor preferă să uite că există. O lume urâtă, murdară, unde gunoiul și sărăcia sunt la ele acasă, dar o lume care, din păcate, e căminul unor oameni bătuți de soartă despre care ne place să credem lucruri urâte, judecându-i aspru.

Dar nu toată lumea are sentimente de repulsie față de cei peste 500 de oameni care locuiesc în zona Mărului, căci despre ei vorbim. Astăzi, în Vinerea Mare, oamenii inimoși de la Cetatea Voluntarilor, însoțiți de agenții de poliție de la IPJ, și-au rupt din timpul pregătirii pentru Sfintele Sărbători Pascale și și-au îndreptat atenția către acești oameni bătuți de soartă. Au venit cu pachete pentru a le aduce un zâmbet pe buze, măcar în preajma sărbătorilor.

Aliniați pe trotuarul de pe Mărului, de parcă așteptau salvarea cerească, zeci de copilași, majoritatea desculți, în haine murdare, cu răni pe picioare și zgârieturi pe mâini și chipuri, își întindeau mâinile cu înfocare așteptând să înhațe pungile de plastic îndesate cu haine, rechizite școlare și dulciuri.

„Stați aliniați pe trotuar! Ca să putem să dăm tuturor!” strigau reprezentanții asociației arădene, cu prea puțin succes însă, fiind încolțiți din toate părțile atât de copilași cât și de părinții acestora. Pachetele au fost împărțite pe categorii de vârstă, astfel încât hainele să fie cu siguranță potrivite pentru cei care aveau să le primească.

O priveliște ce produce fiori pe șira spinării. O mixtiune de compasiune, milă și pură jale. Este greu de crezut că într-o parte a orașului, oamenii stau pe terase și beau limodană și cafele, povestind ultimele bârfe, iar într-o altă parte există oameni care trăiesc în condițiile pe care le puteți vedea mai jos, în galeria foto a articolului. Par imagini desprinse dintr-un film distopic, de prost gust, dar e crunta realitate ce ne înconjoară.

 

Citește și Ghidul celor mai depravate zone ale Aradului. Episodul 4 – Strada Mărului, o mahala de lumea a treia, fără apă curentă, dar cu pistă de biciclete

 

Raluca Medeleanu, 14 aprilie 2017, 12:25 PM