sâmbãtã, 20 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Monumentul Marii Uniri, în fața Primăriei? Revin în discuție toate variantele bune și proaste, iar Falcă așteaptă după Ministerul Culturii…

    de Tomck@t | 26 iulie 2017, 7:53 PM | Administraţie

    0

    Ministrul Culturii, Lucian Romașcanu, trebuia să vină la Arad pentru a face următorul pas în cazul monumentului Marii Uniri, dar a rămas până la urmă la Alba Iulia. Ministrul, nu monumentul(!)… nu e cazul să ne panicăm (deocamdată… sau încă o dată după 100 de ani, pentru că odinioară ne-au „șutit” șansa de a fi Orașul Marii Uniri). Au venit ieri la Arad, totuși, Alexandru Pugna – secretarul de stat în Ministerul Culturii, (de altfel arădeanul) Cristian Videscu – coordonatorul Departamentului Centenar și… surpriză mare, însuși sculptorul Florin Codre care, în sfârșit, pare dispus să monteze cândva, cumva, undeva în Arad, opera sa gigantică. Dacă de ani de zile nu s-a reușit nicicum să se înalțe monumentul, acum, în ultimul ceas, încă rămâne în picioare întrebarea elementară, problema de la bun început: UNDE?

    Cei trei au venit la Arad să inspecteze „terenul”, adică locurile posibile în care s-ar putea ridica colosul. În timpul vizitei lor, s-au întâlnit cu primarul Aradului, Gheorghe Falcă, cu prefectul județului Arad, Florentina Horgea, cu Adrian Șimon, directorul Direcției Județene pentru Cultură, Culte și Patrimoniu Cultural în Arad, cu viceprimarul Călin Bibarț și președintele CJA, Iustin Cionca. Povestea pe scurt? Ministerul Culturii și Primăria Arad dau semne că ar vrea să ia inițiativa, dar fiecare așteaptă după inițiativa celuilalt. Ministerul ar vrea ca Primăria să facă fundația, iar Falcă spune că nu există un contract nici măcar pentru acest lucru, dar că administrația locală e deschisă propunerilor și așteaptă planul Ministerului după care să acționeze și Primăria.

    Partea amuzantă e însă următoarea:

    Exact ca la început, sculptorul Florin Codre vrea să-și vadă monumentul în fața Primăriei, în locul monumentului revoluționarilor. A și adus la Arad o machetă în acest sens. Dacă – printr-un absurd – se va alege acest loc, este evident că traficul rutier va avea de suferit cât timp va fi un șantier la kilometrul zero, iar șoseaua va fi subțiată după aceste lucrări. Cea mai mare problemă e însă linia de tramvai, care va fi întreruptă și într-un final modificată, iar deocamdată nu e foarte clar cum. Dar momentan nu e nimic bătut în cuie, chiar dacă prefectul Aradului, Florentina Horgea, a prezentat un act care arată că revoluționarii ar fi fost la un moment dat de acord cu această „mutare”.

    S-a analizat și Lacul Pădurice, și Piața Catedralei, sau terenul din fața Consiliului Județean (unde sunt acum atelierele UAP), dar și alte posibile locații despre care primarul nu a vrut să ne spună deocamdată nimic.

    „În momentul în care au venit la Primărie, au încercat să vadă dacă noi putem realiza fundația pentru Monumentul Marii Uniri, dar în urma discuțiilor au constatat ceea ce știau, de fapt: între Primărie și Ministerul Culturii nu există niciun act administrativ de colaborare, nici măcar protocolul acela nu s-a semnat. Conform legislației Statului Român, statuia fiind de patrimoniu național, de interes public național, ea trebuie amplasată de către Minister și după aceea se poate transfera Administrației locale. Deci Administrația locală nu poate să intre în discuție fără un act cu Ministerul. Le-am spus clar că dacă dânșii ne solicită schimbarea de amplasament, noi, care suntem interesați de montarea monumentului Marii Uniri, n-o să refuzăm acest lucru și am căzut de acord ca săptămâna viitoare, când voi merge la București, să mă întâlnesc cu Ministrul Culturii”, a spus Gheorghe Falcă.

    De asemenea, Primăria Arad și Consiliul Județean Arad solicită de la Guvern 6.280.000 euro pentru organizarea evenimentelor și derularea proiectelor dedicate Centenarului Marii Unirii (Vezi mai jos proiectele propuse Ministerului Culturii de către Primăria și Consiliul Județean Arad). Este o sumă „puțin mai mare” – spune Gheorghe Falcă – decât a primit județul Vrancea, săptămâna trecută, pentru Centenarul Primului Război Mondial (4,2 milioane euro).

    Așteptăm, deci. Așteptăm răbdători, că n-avem încotro, chiar dacă a mai rămas doar un an și jumătate până la sărbătoarea centenarului Marii Uniri și graba nu pare să fie prea mare…

     

    Solicitările Administrației locale adresate Ministerului Culturii și Identității Naționale, pentru marcarea Centenarului Marii Uniri în municipiul și județul Arad

    Redăm, în cele ce urmează, comunicatul CJA și al Primăriei Arad:

    Județul Arad a fost locul de pregătire al Marii Uniri. Pentru marcarea corectă a centenarului celui mai important moment al istoriei noastre naționale, vă solicităm sprijinul în vederea includerii Aradului în programul național de aniversări și a asigurării finanțării pentru marcarea corespunzătoare a Centenarului în județul Arad. De asemenea, vă solicităm sprijinul în vederea amplasării, la Arad, a Monumentului Marii Uniri.
    Consiliul Județean Arad și Primăria Arad au înființat, după modelul propus de Guvernul României, Platforma CENTENAR. Aceasta nu are personalitate juridică şi este finanţată de la bugetul local, prin Centrul Cultural Județean și Centrul Municipal de Cultură.
    Parteneri: Academia Română, Societatea de Științe Istorice din România, Universitatea „Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca, Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” Arad, Universitatea „Aurel Vlaicu” Arad, Prefectura Arad, Consiliul Județean Arad, Primăria Municipiului Arad, Centrul Municipal de Cultură Arad, Arhiepiscopia Aradului, Serviciul Județean Arad al Arhivelor Naționale, Complexul Muzeal Județean Arad, Direcția Județeană pentru Cultură și Patrimoniu Cultural Național Arad, Asociația Națională Arădeană pentru Cultura Poporului Român, Centrul de Excelență „Andrei Șaguna”.

    Amplasarea Monumentului Marii Uniri
    Valoare estimată pentru amplasare:
    -Varianta 1: 500.000 euro (în piațeta Consiliului Județean)
    -Varianta 2: 1.000.000 euro (în Piața Catedralei)

    17 mai 2018
    Zilele Administrației Arădene
    Valoare proiect: 200.000 euro

    iulie-august 2018
    Societatea de Științe Istorice din România: Școala de Vară „Centenar”
    Valoare proiect: 80.000 euro

    30 noiembrie-1 decembrie 2018
    Academia Română: Parada Centenarului
    Valoare proiect: 500.000 euro

    august-decembrie 2018
    Parteneri: Casa Regală a României, Guvernul României, Ministerul Culturii, Președinția României
    100 de ani în 100 de spectacole – Maraton Cultural Național
    Valoare estimată: 1.500.000 euro

    mai-iunie 2018
    100 de artiști, 100 de ani de istorie modernă: Rezidențiatul artistic „Centenar”
    Valoare estimată: 1.200.000 euro

    Amenajarea unui Centru European pentru Tineret în Palatul Unirii (Bd. Revoluției 81)
    Valoare estimată: 800.000 de euro

    Inaugurare: 1 decembrie 2018
    Amenajarea Falezei Unioniștilor
    Valoare estimată: 1.500.000 euro

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    5 + 3 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.