sâmbãtã, 20 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Moise Guran: „Chiar dacă acum nu există lideri ai acestei mișcări, mecanismele sociale vor scoate la suprafață noi actori”

    de - | 4 noiembrie 2015, 11:11 PM | Naţional

    0

    O nouă seară de proteste în Capitală și în marile orașe. Sute de oameni s-au adunat în centrul Capitalei, după ce marți seara au ieșit în stradă cerând demisia primarului Sectorului 4, Cristian Popescu Piedone. În acest context, jurnalistul Moise Guran spune că demisia de miercuri a lui Victor Ponta a mai eliberat din tensiune, dar lumea se revoltă în continuare pentru că vrea altceva.

    „Demisia lui Victor Ponta a mai eliberat din tensiune. Dar nu, n-a fost doar despre asta nemulțumirea. Lumea vrea altceva. Politicienii sunt acum precum călătorii în stația de metrou… simt curentul puternic, văd că ceva uriaș se apropie și fiecare reacționează cum poate sau cum știe mai bine. Ăi din față, din coaliția asta de guvernare, își fac curaj că vor rezista cumva (doar au Parlamentul). Își imaginau că lumea se va potoli o dată cu demisia lui Ponta. Acum sunt nelămuriți… Ce vrea strada de fapt? Cum adică să plece toți politicienii? Să fie instabilitate, se întreabă Dragnea paternalist? 

    Ăi mai din spate, din Opoziție, s-au prins mai repede că nu e de glumă și au făcut un pas înapoi. UDMR-ul (tari ungurii la faza asta, întotdeauna au fost așa)  a anunțat încă de dimineață că nu e soluție un alt premier de la PSD. Ăi de la PNL, deși îl au pe Iohannis de partea lor, și-au dat seama că pot fi măturați de valul de nemulțumire și au zis că să facem anticipate. Propunerea e ipocrită, căci PNL, la fel ca toți ceilalți, nu are, în acest moment, oameni noi de propus”, scrie Moise Guran pe Biziday.ro.

    Jurnalistul este de părere că „mingea este, desigur, la Iohannis”, dar nimeni nu are o soluție pe termen scurt pentru depolitizarea administrației, iar președintele trebuie să propună un plan de acțiune pe mai multe paliere de timp. Totodată, Moise Guran e de părere că „Iohannis are strada de partea lui dacă se mișcă ceva mai cu talent decât a făcut-o până acum. Dacă nu, aceeași stradă se va întoarce și împotriva lui”

    „Pe termen scurt, ne trebuie un guvern independent, care să înceapă curățarea administrativă. Guvernele astea au însă mandate limitate – să schimbe legea administrației publice ar fi un obiectiv. Să implementeze Codul Fiscal altul. Să propună o nouă lege a educației, poate fi și ăsta. Să organizeze alegerile… e evident. Acest tip de guvern face însă doar proiecte. De votat, le votează tot Parlamentul, ăla în care lumea nu mai are încredere”, adaugă prezentatorul TV.

    Guran susține că o reformă pe termen mediu este schimbarea Parlamentului cu unul mai mic. „Asta e deja o reformă constituțională, dar e realizabilă până anul viitor, la alegeri”, consideră jurnalistul.

    România trebuie să aibă o reformă pe termen lung, spune Moise Guran, care e de părere că acest proces de schimbare nu se produce doar pentru că, acum, în orașele din țară, tinerii protestează împotriva clasei politice.

    „Avem nevoie de o perioadă de eliberare a scenei. Nu de haos, democrația are mecanisme de trecere, dar avem nevoie de o perioadă în care un guvern independent, un președinte leal (iar nu unul care să-și impună un guvern personal) și un parlament ceva mai reținut în imunități și amnistii, să lase scena publică liberă pentru apariția și manifestarea unor noi lideri politici. Credeți-mă, ei vor apărea. Chiar dacă acum nu există lideri ai acestei mișcări, mecanismele sociale vor scoate la suprafață noi actori. Au nevoie doar de o scenă curată, ca să nu aibă sentimentul că au intrat în cocină”, încheie jurnalistul comentariul său, citat de bzi.ro.

    Drept prima reacție, un cititor îi spune jurnalistului că e nevoie de lideri precum Moise Guran:

    „Dragă Moise, știu că ții la meseria de jurnalist, știu că ești împotriva ideii ca jurnaliștii să intre în politică. Da, avem nevoie de jurnaliști onești. Dar avem nevoie și de lideri onești. Habar n-am de care avem mai multă nevoie în acest moment. Dar Moise, poate participarea ta la un guvern de tehnocrați ar face bine țării și nici nu ar contrazice crezul tău de jurnalist neimplicat politic. Zic și eu … Poate te mai gândești. Bine, asta dacă se reușeșete implemetarea idee nevoii unui guvern de tehnocrați … Noroc!”

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    2 + 1 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.