joi, 18 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Moda arădeană – din Imperiul Habsburgic până la… prințesa Kate Middleton

    de Raluca Medeleanu | 7 iunie 2014, 3:08 PM | Știri Arad

    0

    „Moda nu e ceva ce există doar în rochii. Moda e pe cer, pe stradă, moda are de a face cu idei, cu modul în care trăim, cu ceea ce se întâmplă” – Coco Chanel.

    Să prezinţi o retrospectivă a modei unui oraş nu e un lucru simplu. Iar în ciuda faptului că există puţine, dacă nu aproape deloc, documente exacte despre începuturile modei în Arad, cei de la Mişcarea Arădeană au reuşit să creeze totuşi o imagine destul de frumos conturată a dezvoltării domeniului creaţiilor vestimentare, din cele mai vechi timpuri până în prezent.

    După cum a început să povestească Florica Sarca la ultima ediție a Serilor Mișcării Arădene, în foaierul Teatrului Clasic „Ioan Slavici”, vineri, 6 iunie, pare-se că primele scântei ale domeniului textil s-au produs o dată cu apariţia primelor bresle, când Aradul a primit titlul de oraş cameral, undeva în a doua jumătate a secolului al XVIII-lea. Iar după 1860, Aradul ajunge chiar să devină unul dintre cele mai renumite centre manufacturiere textile din Imperiul Habsburgic. Aradul era vestit pentru numeroasele case de modă pe care le găzduia, dintre care poate cel mai important exemplu fiind casa de modă Fraţii Deutsch – amplasată în Palatul Minoriţilor, ce şi-a deschis ulterior sucursale în Timişoara, Caransebeş, Lugoj, Deta, ajungând pe urmă să fie şi cel mai mare magazin de modă din sudul Ungariei.

    Procesul de industrializare prin care a trecut oraşul, la începutul de secol XX, a dat naştere numeroaselor fabrici textile, pionieratul deţinându-l Intreprinderea de Textile Arad (ITA), fondată în 1909, cunoscută arădenilor mai degrabă sub numele primit în anii ’50 – Tricoul Roşu.

    Astăzi, din păcate, dintre toate intreprinderile a mai reuşit să supravieţuiască doar una – Moda S.A., ce anul acesta sărbătoreşte 55 de ani de existenţă.

    Directorul general, doamna Monica Fufezan, a împărtăşit fapte legate de dificultăţile de supravieţuire ale fabricii, care în ciuda tuturor impedimentelor, a reuşit să stea în picioare după perioada comunistă, găsind strategii de adaptare. În sală a fost prezentă şi doamna Margareta Oprea, una dintre creatoarele de modă cele mai de prestigiu ale Modei SA, care în anii ’70 a ajuns chiar să colaboreze cu Dior.

    La ora actuală casa de modă este încă în apogeu, colaborând cu case de modă haute couture (precum Dolce & Gabbana), ba chiar realizând una dintre vestimentaţiile purtate de Kate Middleton.

    Evenimetul s-a încheiat cu prezentarea ultimei colecţii Moda S.A., publicul fiind informat că tendinţele anului acesta sunt imprimeurile florale, pielea ecologică, dantela sau animal print-ul, în combinaţii care, după cum a sesizat doamna Margareta Oprea, ar fi fost de neînchipuit în trecut.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    2 + 5 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.