miercuri, 24 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Militarii arădeni sunt pregătiți, dar Primăria se cam „bâlbâie”. Va fi gata Unitatea Militară din Gai în acest an?

    de Raluca Medeleanu | 22 martie 2017, 8:04 AM | Administraţie | Recomandările editorilor

    7

    Ceasul ticăie, iar condițiile impuse prin protocolul de colaborare dintre municipalitate și MApN ajung să atingă termenul limită pentru readucerea Cetății Aradului în circuitul civil. Militarii din cetate stau mereu în expectativă, așteptând ziua mutării, însă aceasta, pe cât de aproape pare, pe atât de departe rămâne. Între timp, Primăria organizează diferite concursuri și sondaje pentru a afla ceea ce este evident deja: ce vor arădenii să se întâmple cu Cetatea Aradului? O întrebare a cărui răspuns a fost dezbătut până la epuizare. Fiecare cetățean al orașului a dat, într-un fel sau altul, câte un răspuns. Întrebarea care e însă pe buzele tuturor și care pare deja o întrebare tabu este: Când?

    Cei care lucrează în incinta Cetății Aradului ne-au mărturisit că de mai bine de 15 ani, sunt mereu „pregătiți să plece”. Dar momentul mutării nu mai vine.

    Teoretic, Cetatea va aparține Aradului îndată ce lucrările de la unitatea din Gai sunt finalizate. Cel puțin, asta este specificat în Hotărârea din 2010: „Obligațiile părților: (d) să predea pe bază de protocol şi proces – verbal de predare – primire imobilul 1187 Arad Cetate, autorităţii publice locale, imediat după predarea-preluarea imobilului reabilitat de către Consiliul Local al Municipiului Arad şi relocarea unităţii militare în acest imobil”.

    Potrivit protocolului de colaborare, acest lucru ar trebui să se întâmple în decursul acestui an

    Protocolul de colaborare dintre Primăria Arad și Ministerul Apărării Naționale a fost realizat în 24 decembrie 2014. Acesta a fost semnat pentru a duce la bun sfârșit Hotărârea nr. 1100 din 2010, care prevede punerea în ordine a situației judiciare a unor imobile ale statului și ale MApN. Mai exact, este vorba de trecera Cetății Aradului din posesia MApN în posesia municipalității, în vederea reabilitării din fondurile proprii ale administrației locale. În schimb, municipalitatea va trece în posesia Ministerului Apărării 250 de locuințe, împreună cu terenul aferent acestora și va reabilita Unitatea Militară din Gai.

    Hotărârea din 2010 a fost semnată de Ministrul Apărării Naționale din acea vreme (Gabriel Oprea), Ministrul Administrației și Internelor (Constantin-Traian Igaș), Ministrul Dezvoltării Regionale și Turismului (Elena Udrea) și Ministrul Finanțelor Publice (Gheorghe Ialomițianu). În hotărârea respectivă era stipulat că este necesară realizara unui protocol de colaborare în 60 de zile de la semnarea hotărârii. Protocolul de colaborare a apărut însă abia în anul 2014 și a fost semnat de Ministrul Apărării Naționale Mircea Dușa, primarul municipiului Arad Gheorghe Falcă, directorul executiv Petru Tamaș și directorul executiv Ioan Ignat.

    Protocolul viza primirea Cetății Aradului în schimbul celor 250 locuințe cu terenul aferent, specificate în hotărârea din 2010, într-un termen de 10 ani de la semnarea protocolului (deci până în 2024) și realizarea lucrărilor de investiţii la cazarma 718 Arad Gai, într-un termen de maximum 3 ani (deci până anul acesta, 2017).

    Obligațiile municipalității în ceea ce privește unitatea militară din Gai, potrivit protocolului semnat, au fost întocmirea documentaţiilor tehnico-economice, fazele Documentaţiei de Avizare a Lucrărilor de Investiţie (D.A.L.I.) şi Studiul de Fezabilitate (S.F.), conform cerinţelor primite de la Ministerul Apărării Naţionale, să le pună la dispoziţia ministerului pentru a fi avizate de către structurile abilitate şi să execute cu fonduri proprii de la bugetul local lucrările de investiţii la cazarma 718 Arad Gai. Toate acestea fiind necesare să se finalizeze în decursul anului acesta. Documentele necesare lucrărilor au fost întocmite deja. Le puteți consulta AICI și AICI.

    Dar vor fi lucrările din Gai finalizate conform termenului?

    tabel excedent bugetar 2017 unitate militara gai

    Cu specificarea că în repartizarea excedentului bugetar al municipiului Arad pe 2017 se alocă peste 4 milioane lei pentru reabilitarea clădirilor Unității Militare din zona Gai, i-am solicitat primarului mai multă transparență în legătură cu demersurile care se fac pentru mutarea Unității Militare din Cetate în Gai, cerându-i mai ales informații cu privire la data în care se preconizează finalizarea lucrărilor la Unitatea Militară Gai. Ținând cont că întrebarea noastră era legată de finalizara lucrărilor de reabilitare a clădirilor din Gai și nu despre mutarea propriu-zisă a unității din Cetatea Aradului, considerăm răspunsul acestuia mai mult decât evaziv:

    Primăria Arad a primit în ultimii ani premii față de modul în care are transparență față de comunitate! În momentul în care se va finaliza unitatea militară din Gai, în acel moment va fi o recepție a primăriei și o recepției a Ministerului, pentru că Ministerul Apărării a aprobat studiul de fezabilitate ce trebuie făcut pentru minister, în acel moment Ministerul o să ne prezinte un timp – pe care nimeni nu-l știm astăzi – timp de mutare a unității militare din cetate în unitatea din Gai. În timpul acela, Primăria, conform legii, va avea posibilitatea să investească în câteva lucruri minime pentru a pătrunde în cetate. Între timp, pe un proiect româno-elvețian, am avut și dezbateri în Arad, se cercetează voința publică a ceea ce trebuie făcut în cetate. Pe lângă voința publică, sunt implicați și specialiștii care au altă abordare, iar la finalul acestui proiect româno-elvețian, noi o să avem un document legat de ceea ce se întâmplă în cetate din punct de vedere al specialiștilor și ceea ce se întâmplă în cetate din punct de vedere al cetățenilor. Sperăm să fie aproape același lucru”, a declarat Gheorghe Falcă, primarul Aradului, pentru Special Arad.

    IMG_0013

    Un spațiu înghițit de natură

    Nu trebuie să fii expert ca să înțelegi cât de departe e momentul în care militarii vor putea să se mute din Cetate în Unitatea din Gai! Oricine dă o fugă rapidă până pe Calea Aurel Vlaicu, aproape de ieșirea din oraș, se va lămuri repede că lucrările de reabilitare vor dura mult mai mult decât un an de zile.

    Imensul spațiu e efectiv înghițit de natură. Clădirile unității abia se întrezăresc printre zecile, ba chiar sutele de arbuști crescuți unul lângă altul. Peisajul e dezolant. Printre găurile zidului de beton, peste care se șerpuiește o lugubră sârmă ghimpată, se zărește un turn de veghe din fier macerat de rugină. Nu stă nimeni acolo. În spatele turnului, printre crengile dese, cu un mic efort se pot vedea și clădirile unității. Stilul arhitectural impunător e eclipsat de deteriorarea vizibilă a fațadei.

    Restul rămâne mister. Porțile sunt încuiate, iar sârma ghimpată face trecerea aproape imposibilă. Un lucru e cert: acesta nu e un loc pregătit să primească oameni și probabil nu va fi pregătit încă mult, mult timp.

    Visele sunt mari, realitatea e alta.

     

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. Și la imaginea REALĂ a subiectului CETATEA ARADULUI, pot contribui cu câteva idei și opinii personale.

      1. Cetatea va devenii de SURSA PRINCIPALĂ de îmbogățire personală a unor oportuniști, „mâncători de cadavre publice”, gata de tras ȘPĂGI, o MAFIE locală concentrată pe a căpușa banii și interesele comunității.
      2. Subiectul este și a fost mereu VIRUSAT cu MINCIUNI și păreri care mai de care mai aiuristice, pentru a distrage atenția publică de la Importanța Cetății în „Viața Cetății” pe viitor.
      3. Susțin și în acest caz NECESITATEA STRINGENTĂ A UNUI REFERENDUM ce trebuie organizat pentru a decide Cine, Cum va adminstra „Ruina” și Ce Vrem să Obținem de la Trecerea în „Civilie” a Fortului Militar numit „Cetatea Aradului”.

      MAFIA sa pregătit foarte conștiincioasă infiltrând și acaparând societatea civică. ONG-uri diferite, cu evidente Interese Financiare în exploatarea viitoare a Potențialului Cetății, fac lobby tocmai pentru MAFIA ce așteaptă în „tranșeele” pregătite să le apere interesul la această SURSĂ de Sute Meleoane de Euroi Fără Număr.

      Și în acest caz, arădennilor li se va Fura Prosperitatea la care speră și ar avea dreptul, de șeful clanului de Mafioți falcă. Vor primii ce merită! Corupția și corupții vor pune labele jegoase și pe Cetate. Iar Andoizii, vor defila cu aroganță în bolizii lor de lux, sfidând zi de zi pe toți cei ce merg pe jos și pe biciclete.

      +4 voturi
      +1
      -1
    2. Dacă s-ar vrea reabilitarea unității din Gai, în șase luni – maxim un an – s-ar termina lucrările fără probleme. Estimez cheltuieli de sub 2 milioane de euro. Dar părerea mea este că Falcă nu vrea să dea bani din bugetul Aradului, ci speră ca – prin presiuni de toate felurile, inclusiv civice – să se reabiliteze Gaiul cu bani de la Guvern. Cât despre cele 250 de apartamente pentru militari – povești fălkiste!

      +4 voturi
      +1
      -1
    3. Actualul protocol este de fapt al doilea protocol semnat cu MApN, pe primul nu l-a respectat Primaria Arad, intradevar protocolul este ca in 10 ani sa se faca mutarea, dar protocolul are o clauza prin care, in termen de 3 ani, Primaria Arad trebuie sa propuna un plan concret al mutarii (conditii de cazare … etc), plan care daca in 3 ani nu este acceptat de MApN din diferite motive, protocolul devine nul, daca nu gresesc nu mai este mult pana cand se implinesc acei 3 ani si nu stiu daca Primaria Arad a agreat cu MApN detaliile mutarii

      0 voturi
      +1
      -1

    Scrie un comentariu

    0 + 6 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.