joi, 25 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Metodele „Elecon” și „Recons” se repetă! Angajații Primăriei și consilierii locali – manipulați să încalce legea și să modifice PUZ-ul Aradului. Secretarul CLM este suspect de abuz în serviciu

    Cuvânt înainte
    Mai țineți minte cum s-a disculpat Gheorghe Falcă atunci când a fost luat la întrebări cu privire la cedarea acțiunilor Recons către apropiații săi? Dacă nu, vă reamintim noi: Nu eu am semnat, ci Tibi Dekany” (viceprimarul Aradului la acea vreme) – a spus primarul. Mai țineți minte cum s-a justificat Falcă în momentul în care a fost întrebat de ce prețul terenului cumpărat de „Elecon” în incinta Fabricii de Zahăr este unul subevaluat? Din nou, vă aducem aminte: „Nu eu… comisia a stabilit prețul!” În continuare nu trebuie să vă aduceți aminte nimic, totul fiind proaspăt în mintea tuturor pentru că se discută zilnic pe această temă. E vorba de parcarea pe care Falcă o vede (acum chiar ne-am convins că el are doar betonul înaintea ochilor) peste Parcul Eminescu și… DA! Suntem convinși că Falcă a încercat din nou să execute aceeași manevră, adică să nu semneze nimic și să-i împingă pe alții în față, pentru a-și pune în aplicare planul. Simțind că ceva este putred în Primărie, Special Arad a demarat o investigație jurnalistică, iar ceea ce urmează se dorește a fi  devoalarea unei strategii. Înainte de a trece la documente, subliniem că încă există oameni de bine în Primăria Aradului, care au avut curajul să ne ajute să deslușim întreaga afacere și cărora, bineînțeles, le mulțumim… inclusiv nepublicând numele.

    Când am aflat că Falcă dorește să arunce fier beton

    peste verdeața și pomii din Parcul Eminescu, ne-am pus prima întrebare normală: omul ăsta e nebun? Ce-are cu spațiul public verde?! Și am gândit acest lucru și în scris în paginile Special Arad.

    Ei bine, nu ne-a fost greu să aflăm – și chiar să acceptăm sută la sută ideea – că edilul ce se vede ministru (să sperăm că nu al Mediului… că la polițiști vedem că se dă…), în apucătura heirupistă ce-l caracterizează de când a intrat în administrația publică locală, a uitat că pasarela pe care o construiește peste Mureș are nevoie de o cale de legătură pentru mașini. Iar când ne gândim unde este amplasată pasarela, parcă ne-ar veni să credem că într-o zi, nervos, ca să nu se certe cu nimeni, Tutankamon și-a scos arcul și a tras. Și unde a căzut săgeata… acolo a început pasajul. Termenul „uitat”, folosit mai sus pentru a explica lipsa unei legături viitoare, rutiere, între pasarelă și oraș, este necuprinzător. De fapt,  și în acest caz, al parcului Eminescu, este vorba despre un întreg scenariu pus la cale de administrația locală, un scenariu care îi are ca actori principali pe, desigur, Gheorghe Falcă, în calitate de faraon, pe secretarul Consiliului Local, Lilioara Stepănescu, pe arhitectul șef, Radu Drăgan, un consilier, Marcela Nicșanu (inginer peisagist…) și pe restul colegilor acesteia din CLM, care, o spunem cu toată convingerea, habar nu au ce votează și cum sunt jucați pe degete riscând astfel să ajungă din nou să facă rând la ușa procurorilor.
    Aaaa.. înainte de a trece la documente, trebuie să precizăm ceva: suntem de acord cu majoritatea arhitecților din Arad (cu scuzele de rigoare… n-o să o așezăm în listă pe soția primarului, nedorind s-o implicăm..) care susțin că această construcție, pasarela, va fi cea mai urâtă din întreg muncipiul și că ar trebui îmbrăcată în verdeață ca să arate cumva. Asta ca să nu spunem nimic de dinamită…

    În 17 iunie 2014,

    CLM a aprobat hotărârea „Plan urbanistic pentru zonă construită protejată (PUZ), Zona Monumente Protejate Arad” și Regulamentul Local de Urbanism aferent – pentru astea fiind cheltuite sume considerabile, dar necesare, din bugetul local. Despre PUZ nu avem prea MULTE ce povesti. Specialiștii cunosc bine toate aspectele legale. Prin Ordinul 176 din august 2000, Ministerul Lucrărilor Publice și Amenajării Teritoritoriului aprobă „Ghidul privind metodologia de elaborare și conținutul-cadru al planului urbanistic zonal”. Între altele, în acest  GHID se prevede că: „Aprobarea PUZ se face ulterior obținerii acordurilor și avizelor, de regulă, prin Hotărârea Consiliului Local. Modificarea PUZ aprobat se face prin respectarea aceleiași proceduri de elaborare-avizare-aprobare, ca și PUZ inițial”. Ca atare, cum un PUZ aprobat are avize definitive și este neschimbabil de către autoritățile locale, orice modificare tip amendament, făcută în Consiliul Local Municipal, atrage după sine reluarea procedurii inițiale. Timp și bani mulți – asta e urmarea, de fapt.

    Falcă nu a fost prezent la ședința de aprobare a PUZ-ului…

    Lipsa primarului, un subterfugiu credem… să lase pe alții să scoată castanele. Conform stenogramei pe care o ținem în mână (nepublicată pe site-ul Primăriei Arad… știu ei de ce!), înaintea votului pentru aprobarea PUZ, peisagistei Marcela Nicșanu i se dă cuvântul pentru a face, ghici?, un amendament în două puncte, la Planul Urbanistic Zonal, prin care, semnează aceasta, „se va completa Regulamentul Local de Urbanism aferent PUZ”. Asta înseamnă că doamna Nicșanu nu face altceva decât să schimbe o temă-program la un PUZ avizat și aprobat, ceea ce conduce automat la actualizarea documentației (care urmează aceeași pași ca și PUZ-ul inițial).

    Iată amendamentul (pe care-l puteți vedea și în facsimil, la finalul articolului) semnat de doamna Nicșanu: „1. Art.79 se completează după cum urmează: Pentru zona aferentă terenurilor de sport de la baza sportivă Constructorul, cu Facultatea de Științe ale Educației, Psihologie și Educație Fizică și Sport a Universității de Vest Vasile Goldiș Arad, se poate iniția un studiu de fezabilitate cu respectarea tuturor prevederilor legale, privind posibilitatea amenajării unui parcaj subteran public și/sau destinat instituțiilor din zonă. În acest caz se va menține funcțiunea existentă supraterană de terenuri de sport. 2. Art.83 se completează după cum urmează: În baza Masterplanului de transport și trafic al municipiului Arad se poate iniția un studiu de fezabilitate cu respectarea tuturor prevederilor legale, privind posibilitatea reamenajării Parcului Eminescu din punct de vedere al circulației auto, pietonale, parcaje, plantații”. De unde i-o fi trăznit prin cap doamnei Nicșanu să facă amendamentul ăsta?… Așa-i că i-a fost băgat în plic și pus să-l recite?

    Supus la vot, amendamentul a fost votat cu 19 voturi pentru și unul împotrivă (Marin Lupaș), iar ulterior, întregul proiect cu PUZ-ul, a fost votat de toți consilierii. Comentariile făcute ulterior, care se pot vedea în facsimil (stenograme), sunt fără istoric, toți cei care trebuiau să precizeze că este ilegal că s-au facut amendamente, tăcând mâlc. Aici ne referim la secretarul CLM, Lilioara Stepănescu și la arhitectul-șef Radu Drăgan.

    Am sunat-o pe Lilioara Stepănescu și… halucinant

    Așa cum ne-am așteptat, avea răspunsul pregătit, învățat probabil pe dinafară: „Știți, n-a fost un amendament. A fost vorba de o propunere care să respecte toate prevederile legale.. (asta e găselnița… ne-am spus… că temei legal și nimeni nu suflă un cuvânt că se modifică PUZ-ul, toată lumea crezând că așa cum fac ei e legal)”. Am înțeles că începe să bată câmpii și i-am spus: „Doamna Stepănescu, noi avem textul în față și scrie negru pe alb: amendament cu care se completează Regulamentul Local de Urbanism aferent PUZ!”. Surprinsă că deținem așa ceva, secretarul CLM a dat un răspuns halucinant: „Știți, eu nu mai țin minte exact cum a fost. O să mă documentez. Dacă sunt ilegale amendamentele? Hm.. o să mă documentez”. Iar la ultima întrebare adresată de noi, și anume dacă știe că e pasibilă „de o acuzație de abuz în serviciu pentru că nu a anunțat consilierii că la un PUZ avizat și aprobat nu se pot face amendamente/modificări decât dacă se reia proeictul”, aceeași Stepănescu ne-a uimit aruncând vina pe arhitectul-șef, deși era treaba exclusiv a dumneaei: „Da… Domnul Drăgan cred că a spus ceva…”. De spus nu a spus, doamnă Stepănescu… nu a spus… vă zicem noi asta pentru că citim din stenograma semnată si de dumneavoastră. Am lăsat secretarul să se documenteze și, bineînțeles, dusă a fost și nu ne-a mai sunat.

    Iar dacă arhitectul-șef nu a avut timp și chef să ne răspundă,

    am sunat-o pe Marcela Nicșanu, rugând-o să ne explice ce și cum cu amendamentele. Aceasta, surprinsă că o întrebăm dacă știe că nu se puteau face amendamente la un PUZ avizat de ministere (sau se putea face, cu riscul ca proiectul să fie reluat), ne-a zis: „Mie mi s-a spus că doar trebuie să aibă temei legal” (O… ce bine v-a tradus Falcă!). Mai multe nu comentez.” Nici nu aveți ce, doamna Nicșanu, că oricum n-ați înțeles nimic, doar ați respectat ordinul.

    ***

    Prefectura Arad a avut dreptate să atace în contencios toată tărășenia de la Primăria Arad și chiar merită felicitată că n-a stat pe gânduri să „execute” strategia primarului. Însă, mai presus de asta, credem că secretarul Consiliului Local Municipal Arad, Lilioara Stepănescu, ar trebui să iasă în spațiul public și să adreseze mulțumiri pentru că nu este lăsată să comită un abuz în serviciu. Știți, așa-i că știți, doamnă secretar, că prin amendamentele pe care le-ați încuviințat tacit, Primăria Arad va fi angajată la niște cheltuieli care nu sunt prevăzute în PUZ-ul avizat și aprobat? Iar asta înseamnă prejudiciu adus unei instituții a statului… iar ochii unora stau și așteaptă.

    Nu în ultimul rând, pentru a face un studiu de fezabilitate, doamnă secretar, trebuia să existe un proiect. Este acest proiect prevăzut în PUZ și nu știe nimeni? Sau dumneavoastră l-ați introdus din proprie inițiativă?

     

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    1 + 2 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.