marþi, 16 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Lumina de la miezul nopții! Logica unei tranzacții ilogice pentru România

    de Lucian Dănilă | 6 septembrie 2016, 6:07 PM | Sport

    0

    Să vă mai obosesc puțin? Risc să o mai fac scriind, încă, despre subiectul care astăzi a abundat pe toate rețele de socializare, pe toate portalurile locale sau de sport, pe buzele tuturor fanilor echipei UTA: Dennis Man.

    Transferul lui Dennis Man de la UTA la Steaua a produs o schismă în rândul fanilor arădeni. O arată comentariile din mediul virtual, unele „pro”, altele „contra”. Așa am ajuns să citesc mesaje de felicitare pentru fotbalist, pentru club, dar și comentarii foarte acide la adresa conducătorilor clubului și chiar a antrenorilor (n.m. asta nu am înțeles-o atâta timp cât Roli Nagy nu avea niciun rol în această tranzacție). „Conducere de rahat”, „îmi pare rău că mi-am făcut abonament”, „nu mai avem cu cine juca”, „nu vă doriți promovarea”, sunt doar câteva dintre ele.

    Conducerea clubului UTA a întins coarda la maxim. A forțat Steaua să plătească suma cea mai apropiată de doleanțele arădenilor, adică undeva aproape de 400.000 de euro. UTA a obținut această sumă pentru că și-a jucat cartea până la ultima secundă, iar cei de la Steaua au fost nevoiți să accepte suma cu câteva minute înainte de a expira termenul pentru finalizarea transferurilor pe plan intern.

    Hai să gândim logic dacă acest transfer este benefic sau nu pentru UTA. Ce are de câștigat UTA și ce are de pierdut.

    1. Mă voi referi la început la ceea ce are de pierdut. Da, UTA a pierdut un jucător exponențial din acest sezon, cel care și-a pus cel mai mult amprenta pe rezultatele echipei în acest start de campionat.

    Dennis este un tânăr jucător de 18 ani cu multe realizări, cu 12 goluri marcate în 28 de jocuri pentru gruparea arădeană. Are un joc de cap foarte bun, ajutat fiind și de înălțimea sa, 183 de centimetri, are un picior stâng foarte bun, are o viziune a jocului foarte bună, dovadă și pasele de gol pe care le-a dat și mai are un foarte bun simț al porții. Dennis însă, este departe de a fi fotbalistul perfect. Cei de la Steaua cu siguranță au văzut la Dennis toate aceste calități, dar pentru ei mai mult a contat perspectiva. Dennis are un potențial de creștere enorm dar nu este, încă, un jucător format. El se află într-un mare progres, însă mai trebuie să-și îmbunătățească calitățile fizice, în special forța, dar și randamentul din timpul jocului, având destule meciuri în care dispare minute bune din joc, ceea ce la nivel mai înalt nu se mai poate. El are acum posibilitatea ca toate aceste calități să și le îmbunătățească la Steaua, pregătit de un alt staff, într-un alt mediu și, poate cel mai important, într-o altă competiție, mult mai puternică decât cea în care a excelat până acum.

    Ca să vă dau un alt exemplu, în 2012 Steaua a plătit 500.000 de euro Academiei „Gheorghe Hagi” pentru serviciile lui Gabi Iancu, jucător care atunci avea tot 18 ani dar marcase 10 goluri pentru Viitorul în Liga 1. Tranzacția a fost un eșec pentru clubul Steaua, Iancu având prestații mediocre care într-un final l-au făcut să se întoarcă la clubul de la care a plecat, Viitorul.

    Steaua este în acest moment clubul din România care an de an joacă în Europa, și tot Steaua este singurul club din România care vinde bine, asta după ce câțiva ani a avut și concurența celor de la CFR Cluj. Tocmai de aceea, și cei de la UTA recunosc că nu l-ar fi vândut pe Dennis unui alt club din România, chiar dacă suma ar fi fost mai mare. Steaua este singura rampă de lansare pentru jucătorii români spre fotbalul din Europa, așa cum o demonstrează cazurile lui Chiricheș, Gardoș, Tătărușanu, Chipciu sau Stanciu.

    2. Dar ce a avut de câștigat UTA?

    În primul rând, o sumă foarte importantă de bani. Cei 400.000 plătiți de Steaua, plus cele 30 de procente dintr-un eventual viitor transfer, frizează oarecum logica dacă ne raportăm la condițiile actuale din fotbalul românesc. UTA va încasa, însă, doar 200.000 de euro, banii fiind împărțiți egal cu clubul la care s-a format Dennis, Atletico Arad.

    Astfel, cei 200.000 de euro acoperă o bună parte din bugetul pentru salarii al clubului, capitol la care UTA a suferit foarte mult în sezonul trecut, ajungându-se la restanțe salariale de patru luni la jucători și angajații clubului! Cifra lunară a salariilor la clubul UTA este de aproximativ 25.000 de euro, adică aproximativ 300.000 de euro pe an.

    În acest sezon, UTA a contractat doar trei sponsori mai importanți: Pizza 5 Colțuri – cu 13.000 de euro pe an, Deninstal – cu 11.000 de euro pe an și Carpatina – cu 9.000 de euro pe an. Deci, suma totală se ridică la 33.000 de euro, la care se mai pot adăuga și contribuțiile altor sponsori mai mici, dar care însumat nu depășesc 5.000 de euro.  

    De asemenea, cheltuielile la fiecare meci de pe teren propriu se ridică la 12.000 de lei, constând în baremul arbitrilor și observatorilor federali, ambulanța, firma de pază etc. La o medie de 1.000 de spectatori pe meci, în măsura în care un bilet costă 10 lei, UTA câștigă 10.000 de lei la fiecare meci, adică sub suma cheltuielor.

    Unii se vor grăbi și vor spune că UTA încasează anual 800.000 de euro de la Primăria Arad. Perfect adevărat, dar legile din România nu permit ca jucătorii să fie plătiți din bani publici, iar în lipsa sponsorilor clubul UTA se afla mereu în incapacitate de plată a salariilor. Cei 800.000 de euro primiți de la Primăria Arad au o cu totul altă destinație: plata cantonamentelor, plata deplasărilor – cazare, transport, masă -, chiriile pentru fiecare oră în care se folosesc terenurile din proprietatea Primăriei, UTA neavând un stadion propriu, îngrijirea terenului de joc, la care se adaugă și plata competițiilor de la nivelul juniorilor, deplasări, cazări, chiria pentru orele de antrenament etc.

    dennis ok

    FOTO: Cei 200.000 de euro pe care îi încasează UTA în schimbul transferului lui Dennis Man pot aduce o stabilitate financiară clubului arădean, dar totodată și posibilitatea ca acest proiect să meargă mai departe

    Pentru că am dat un exemplu și la punctul de mai sus, vom exemplifica și acum. Daniel Popa a fost în sezonul trecut golgeterul echipei Chindia Târgoviște cu 16 goluri în 31 de meciuri, cifre mai bune decât cele 12 goluri ale lui Dennis în 28 de meciuri. Daniel Popa are 22 de ani și s-a transferat în această vară la Dinamo pentru suma de 50.000 de euro – o sumă de aproape zece ori mai mică decât cea oferită pentru Dennis, după ce Chindia refuzase inițial o ofertă a celor de la Botoșani de 30.000 de euro. Ciar și în condițiile în care și-a vândut golgeterul, Chindia a început campionatul cu cinci victorii consecutive, fără a transfera niciun jucător după cedarea lui Popa la Dinamo. Mai mult, Chindia a încasat doar 25.000 de euro, jumătate din sumă mergând la FCM Târgoviște, clubul care l-a format pe Popa.

    popa

    FOTO: Daniel Popa are 22 de ani, a marcat 16 goluri în sezonul trecut pentru Chindia și a fost vândut pentru 50.000 de euro, sumă din care Chindia a încasat doar jumătate

    Fotbalul românesc a trăit în ultimii ani drama dispariției cluburilor de tradiție, așa cum s-a întâmplat chiar cu FC UTA, în vara anului 2014, cu Poli Timișoara, cu Sportul Studențesc, cu FC Național, cu FC Argeș, cu Universitatea Craiova, cu Oțelul Galați, cu Universitatea Cluj și cu Rapid București. Dispariția acestor cluburi a venit logic, din moment ce niciuna dintre aceste societăți nu funcționa după regulile economiei de piață. Se cheltuiau bani mulți pentru salarii, nu se plăteau dările la bugetul de stat, se acumulau datorii și apoi urma falimentul.

    În lipsa unui patron potent financiar, sau a unor sponsori foarte puternici, fiecare club este obligat să se autofinanțeze, altfel va falimenta. Această autofinanțare nu poate veni decât din vânzarea efectivă produsul: spațiile publicitare din jurul terenului de joc, bani pentru televizări, bilete și abonamente și, în special, vânzarea jucătorilor.

    La miezul nopții, UTA a arătat că știe să vândă. Și nu a făcut-o ieftin. Pe site-ul transfermarkt.de, Dennis Man era cotat la suma de 250.000 de euro, iar UTA a obținut 400.000 de euro. La miezul nopții, clubul UTA s-a despărțit de cel mai important jucător, dar a văzut lumina, adaptându-se la rigorile economiei de piață și asigurându-și stabilitatea financiară pentru următorul sezon.

    A fost o tranzacție ilogică pentru un fotbal atât de sărac, un fotbal românesc în care 99 la sută dintre jucătorii transferați sunt liberi de contract, un fotbal în care același club care l-a achiziționat pe Dennis Man pentru 400 de mii de euro, a plătit doar un milion de euro – 1.000.000 – pentru a-și asigura serviciile a doi campioni naționali, Wiliam de Amorim și Boldrin.

     

    FOTO SUS: Rareș Magheru

     

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    7 + 4 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.