vineri, 19 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Lucian Valeriu: De la „mă piș pe cultură” la „Arad, capitală culturală europeană” – un pas mic pentru o menire…

    de Lucian Valeriu | 12 iulie 2014, 12:10 PM | Opinii | Recomandările editorilor

    7

    Iaca… rememorez… au trecut nu mai mult de 13 ani de când Caius Parpală – președintele Consiliului Județean Arad la vremea aia – declara public, în sala de ședințe a instituției –  care atunci ocupa aripa dreaptă a Palatului Administrativ – că „mă piș pe cultură!” Claudiu Cristea, sper că îmi amintesc exact – vicepreședintele CJA… desigur… pe probleme de cultură – îi atrăsese atenția drumarului că a uitat să aloce, de la buget, bani pentru, mă-nțelegi, cultură (Parpală, la cum îl cunosc eu, chiar uitase!)… dar eruditul paremiolog, un maestru incontestabil al înjurăturilor „de autobază”, s-a scos cu perla anului… dacă nu a epocii… expresie care ulterior a apărut și în Academia Cațavencu (în titlu, ca aici) și a fost pe buzele tuturor ani de zile… o inside joke memorabilă. „Mă piș pe cultură!” – i-o declarat Parpală eternității…
    Noh, și de-aici până la „luați site-ul de cultură și băgați-l în dubă” n-o fost decât un pas mic pentru omenire.
    Îmi vei zice că „erau vremuri de tristă amintire culturală” alea… parcă te-aud. Nici vorbă că mai proaste decât astea! Uite câteva exemple, din listingul personal, conspectat inclusiv în cadrul a sute de articole publicate în cotidianul la care lucram atunci (Observator… pentru cei care s-au născut după…): în Fortuna erau 5 chioșcuri de ziare la care găseai cărți de la Lev Șestov la Sandra Brown și presă de la România literară la pornoșaguri… trecând prin toată gama de cotidiene; în piață… în Lebăda, la UTA, la fel… în Centru, nu mai vorbesc; în toate piețele din Arad, nu era să nu găsești oferte de biblioteci întregi… îți puteai lua tot BPT-ul… 1000 de volume la 500 de lei, în banii de acuma; arheologii dezgropau vestigii de civilizații stupefiant de culturalizate de acum 800 de ani; Festivalul de Teatru Clasic avea un foaier cu bar unde mai că se dădea cu pumnul pe polemici intelectuale ce țineau strict de spectacole… și nimănui nu-i trecea prin cap că va veni o vreme… devreme va veni acea vreme… în care în Fortuna nu va mai fi niciun chioșc de presă… doar două spații la parterul blocurilor, aproape ascunse de trecători, în care, de plidă, Dilema Veche vine într-un singur exemplar pe săptămână… la 25.000 de oameni vine exemplarul… și, și pe ăla, dacă nu îl cumpăr io, acolo-ngălbenește; o vreme cu librării pline de de toate, dar goale de clienți, aseptice, plasate jignitor lângă cafenelele din malluri (cocalarul perete în perete cu tocilarul… nu vezi clienți, veac!); o vreme în care Muzeul Județean e închis duminica după-amiază; o vreme în care opt zeci la sută dintre cei care intră în Teatru vin la balul bobocilor sau, mai rău, ca să țină sau să asculte discursuri politice; o vreme fără niciun cinematograf… într-un oraș de 200.000 de oameni a căror conducători se plătesc între ei ca să prostească populația că vom fi capitală culturală europeană peste 8 ani…
    Pe naiba… peste 8 ani… așa cum avem acuma atât „cea mai ieftină prostituată” cât și „cel mai sărac prefect” de la noi din țară, vom deveni celebri și pentru că am numit și tolerat cei mai proști edili, cei mai inculți și fără viziune direcționatori de fonduri care au fost mandatați vreodată să se distreze cu această doamnă ajunsă, iaca, la o vârstă la care alte băbuțe sunt respectate și au prozeliți, prostituata tuturor… Se mâțâie jenant regina cultură ajunsă curvă  colectivă… matura numai bună de trimis la produs pe net,  prin parcări, malluri și benzinării… când peștii mari sunt ocupați să fure de la autostrăzi, apărare sau industrie.
    Într-un județ în care Ioțcu dă la compus imnuri, Măduța pune șefi la Inspectoratul Școlar, profesorii sunt arestați pentru șpagă, toată mass-media se politizează și se decredibilizează urât, iar ziariștii cântă, despre toate acestea, ode, e ridicol să vorbești la modul serios despre o menire.
    Până și – sau mai ales – personalitățile autentice târâte în circul ăsta, pe cât de ieftin din punct de vedere estetic și social, pe atât de scump financiar-contabil, cad victime ironiei istoriei fiind parte a acestei pseudo-utopii… un pas care mai bine era făcut pe loc sau deloc, decât înapoi, iar de banii ăia amenajate vreo 2-3 parcuri.

    Nu, n-a evoluat deloc Aradul, în ceea ce privește cultura, în ultimii 13 ani… iar demersul numit „Arad, capitală culturală europeană în 2021” e doar o sursă de aspirat banul public de către „participanții la proiect”… nimic onest în acest marș printre ruine.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. Corect. Trist. Revoltător.
      Și totuși Aradul păstrează filonul autentic al multor personalități și evenimente legate de cultură și asta nu se poate șterge pt face parte din identitatea și motivația mersului nostru istoric. Este și motivul pt care mulți dintre noi au refuzat să-și părăsească țara.
      N-am să întorc niciodată spatele acestui oraș plin de bogății istorice și culturale, chiar dacă timpul de după 90 a scos noroaiele la suprafață. Așa cum până în 89 simțeai foamea de cultură în orice librărie, mirosul căutat al cărții, așa cum – pe lângă pâine – intram în (orice) librărie și îmi cumpăram o CARTE – acum spațiile puține destinate cărții sunt puține, sărace de ”clienți”, vorba ta. Când, mergând pe urmele acestui articol ce-ți îndeamnă sufletul spre autoreflecție a ceea ce suntem FĂRĂ CULTURĂ – vezi că ai ajuns timpuri A/culturale, iar orașul se barbarizează cu baruri, săli de jocuri de noroc, exchange-uri și alte prostii, bănci al căror scop e departe de acela de a te ajuta, când natura e jefuită de interesul edililor de a face bani din arbori tăiați noaptea la rădăcină pt a se prăbuși mai târziu, când tineretul de azi rupe copaci din plăcere, sparge felinare și distruge bănci, când nu cunoaște nici măcar anii de viață ai marelui poet, despre ce cultură și viitor vorbim?! Viața culturală înseamnă nu numai prezența unor mari personalități. Păi și cărtărescu a fost la noi. Și? -S-au găsit destui tembeli care îl iau drept un om căruia nu-i place munca, un boschetar al cafenelelor și care scrie cărți degeaba.
      Aradul e frumos de sus dar urâțit și ciuntit – de jos. Decât să înjur groaznic mai bine spun ”orașul lui falcă”. Un oraș în care copiii sunt duși la mall sau la mcdonalds, nicidecum la muzeu, săli de teatru, concert sau în natură. Revistele de cultură vor dispărea până la un singur exemplar – ăla pe care îl vei cumpăra doar tu. De aceea cred că evenimentele culturale autentice (puține, înghițite de grosolăniile ”festivalurilor” cu cârnați, mici și bere) – nu-și mai pot atinge scopul NOBIL.
      La bibliotecă te duci precum la o înmormântare cu mii de morți și o prezență ciudată.
      Respectul pt CARTE, făclia care duce mai departe existența unei nații snătoase – s-a terminat. Schimbarea aceasta în rău, pustietatea aceasta culturală e prezentă peste tot și nu ține numai de falcă și ai săi. Ține de toți cei care au tras de hățurile acestei țări. Niște gunoaie iubitori de bani și-navuțire, netoți îngrășați care ca și parpală din istoria recentă a administrației locale s-au pișat pe cultură. Altele, tristele sunt prioritățile și rosturile zilei de azi – interese murdare din care lipsește definitiv băbuța ta nemuritoare, CULTURA!

      +7 voturi
      +1
      -1
    2. …și în loc de-o șaorma mâncată cu ochii zgâiți la talciocul trupesc de pe ștrand și timpanele asurzite de gălăgia prostiei omului despuiat de toate – am ales un drum la obor – în plin soare, adevărat – și pt că oamenii mai vând și cărți, nu numai borfeturi – mi-am cumpărat trei cărți chiar la plecare. Un almanah ”Magazin” din secolul trecut deceniul 6, Cronici brâncovenești (ed. minerva) și Povestiri despre Germania nouă (Espla).

      +5 voturi
      +1
      -1
    3. D-ALE COLORATULUI DOLJEAN

      Pai inainte de a se pisa pre cultura,coloratul din Dolj,pripasit pe la Arad ca sa ne invete politica,se pisa prin pantalonii dumnealui,burdusit fiind de alcool ! Odata chiar a avut tupeul (pe cand era in PSD) sa vina la o sedinta generala a PSD-ului local,in stare de betie (consumase in prealabil la Vinga beutura en-gros…..),cei ce l-au vazut s-au crucit! Intrebarea este insa,cum de se lasa mereu pacaliti aradenii,votandu-l mereu pe veneticul asta colorat din Dolj??!! Cum????

      0 voturi
      +1
      -1

    Scrie un comentariu

    2 + 7 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.